LAVANTA SAPI VE MUZ KABUĞU KULLANILARAK ÜRETİLEN YONGA LEVHALARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu çalışmada atık muz kabuğu ve lavanta sapı kullanılarak elde edilen yonga levhaların mekanik ve fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması araştırılmıştır.  İki ayrı atık malzeme kullanılarak Standartlara uygun elde edilen yonga levhaların fiziksel ve mekanik özellikleri karşılaştırılarak hangi atık malzemenin daha iyi sonuç verdiği ve aralarında ne tür benzerlik olduğuna bakılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kalınlığa şişme değerleri açısından muz kabuğundan üretilen levhaların lavanta sapı kullanılarak üretilen levhalara göre daha iyi sonuçlar verdiği ve standartlara uyduğu görülmektedir. Aynı şekilde yüzeye dik çekme değerleri açısından da muz kabuğuyla üretilen levhaların lavanta sapı kullanılarak üretilen levhalara göre daha yüksek değerler verdiği görülmüştür. Eğilme direnci değerlerinde ise lavanta sapı kullanılarak üretilen levhaların iyi sonuçlar verdiği muz kabuğundan üretilen levhaların bazı gruplarında değer elde edilemediği saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, iki atık malzemeninde tutkal oranını artırarak levha üretiminde kullanılabileceği tespit edilmiştir.

___

  • Nemli, G, Kırcı H, Serdar B, Ay Nurgül (2003). Suitability Of Kiwi Prunings For Particleboard Manufacturing. İndustrial Crops and Products. 17:39-46.
  • Ntalos GA, Grigoriou AH (2002). Characterization and Utilisation of Vine Prunings as a Wood Substitute For Particleboard Production. İndustrial Crops and Products.16:59-68.
  • Öner N, Aslan S (2002). Titrek Kavak Odununun Teknoloji Özellikleri Ve Kullanım Yerleri, SDÜ Orman Fakültesi Dergisi. 135-146.
  • Örs Y, As N, Baykan İ, Akbulut T (2000). Asma Saplarının Yonga Levha Üretiminde Uygunluğu. İstanbul Ünv., Orman Fakültesi Dergisi. Seri A, Sayı 2,. 50:77-92.
  • Rexen F (1975). Straw as a Raw Material for Particleboard and Paper Production. İn: T.R. Miles (Ed), Report on The First World Straw Conference, Eugene, OR.
  • Sevinçli, Y., (2014). Atık lavanta bitkisi ve kızılçamdan üretilen yonga levhanın mekanik ve fiziksel bazı özelliklerinin belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,Yüksek Lisans Tezi, Isparta, Türkiye.