ORGANİZASYONLARDA KARİYER PLANLAMASI VE KARİYER ENGELLERİ

Bu çalışmada, kariyer engellerinin olumsuzluklarının azaltılması amacıyla kariyer planlama faaliyetlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Küresel anlamda değişimlere uyum sağlamak zorunda kalan organizasyonların diğer şirketlerle rekabet edebilmeleri, kaynaklarını verimli ve etkin şekilde kullanabilmelerine bağlıdır. İlgili verimliliğin arttırılması bakımından, çalışanların, işletmelerin en değerli kaynağı olduğu anlaşılmış, bu da insana verilen önemi artırmıştır. Bu durum, çalışanların daha verimli çalışmalarını sağlayacak yöntemlerden olan kariyer planlama kavramını gündeme getirmiştir. Günümüzde organizasyonlar tarafından, kariyer planlama faaliyetleri çerçevesinde tatmin edilmiş çalışanların; işlerine daha bağlı, daha üretken ve yeniliklere daha fazla açık oldukları, işletmenin hedeflerini gerçekleştirme yönünde daha istekli davrandıkları görülmektedir. Burada önemli olan, birey ve örgüt beklentilerini uyumlu hale getirebilmektir. Ancak kariyer süreci içerisinde bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bahsedilen sorunlar genellikle kariyer engellerine ilişkindir. Cam tavan, çift kariyerlilik, tükenmişlik ve duygusal taciz olarak da ifade edilen mobbing bunlar arasında yer almaktadır. Kariyer planlama faaliyetleri neticesinde çalışanların sahip olduğu etkilerin, kariyer engellerinin varlığı ile birlikte nasıl olacağı sorusu günümüzde hala merak konusu olmaya devam etmektedir.

CAREER PLANNING AND CAREER OBSTACLES IN ORGANIZATIONS

In this study, evaluation of career planning activities was made in terms of minimizing negativeness of career obstacles. Big companies which have to comply with global changes compete with other companies depend on using sources efficiently and productively. In the sense of increasing of relevant productivity, it was understood that the employees were the most important source for the companies which was increased the importance of people. This revives career planning activity is a method that employees works more efficient than the normal time. In recent days, it is seen that the workers satisfied within the scope of career planning activities by the big companies are more productive, open-minded, loyal and willing for achieving company’s goals. The most important thing in this subject brings person’s expectations into conformity with company expectations. But, some problems occur in the period of career. The aforementioned problems are generally related to career obstacles. Glass ceiling, dual career, burnout and mobbing also stated emotional pressure are examples of career obstacles. It has still today continued to be a topic of curiosity that the question of how are both impacts the workers have as results of career planning activities and career obstacles going to be together.

___

  • Alkan, Ö. (2014). Konaklama İşletmelerinde Kadın Çalışanların Karşılaştıkları Engellerin Kariyer Planlamasına Etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Balta Aydın, E. (2007). Örgütlerde Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması, Kariyer Geliştirmesi ve Bir Kariyer Geliştirme Programı Olarak Koçluk Uygulamaları. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Çetiner, M. (2014). Bireysel Kariyer Planlaması İle Kişilik Arasındaki İlişkinin İş Tatmini Üzerindeki Etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Çoban, U. (2015). Kariyer Planlamasının İşgörenlerde Performans Ve İş Motivasyonu Algılarına İlişkin Trb1 Bölgesi İşkur Müdürlüklerinde Bir Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bingöl Üniversitesi /Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bingöl.
  • Ergun Özler, D. (Ed.) (2010). Örgütsel Davranışta Güncel Konular. Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Ergün, E. (2007). İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlama ve Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Eryiğit, N. (2007). Örgütsel Kariyer Planlama Sürecinde İnsan Kaynakları Yönetiminin Etkinliği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Gerek, M. (2009). Örgütsel Kariyer Yönetimi: Tekstil İşletmelerinde Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • Gezer, M (2010). Kariyer Planlanmasında Meslek Seçiminin Önemi: Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Göksel, N. (2012). Bilişim Sektöründe Kariyer Planlamanın Motivasyona Etkisi Türk Telekom Bursa Bölge Müdürlüğü Örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Yalova Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova.
  • Gültekin, D. (2010). Örgütsel Kariyer Planlama ve İş Tatmini Etkileşimi ve Altın Çini İşletmesinde Bir Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dumlupınar Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Güzel, B. (2009). Kadın Çalışanların Kariyer Engellerinin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Koç, S. A. (2015). Kamu Kurumlarında Çalışanlarda Kariyer Yönetimi Ve Kariyer Planlama: Orta Anadolu Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğünde Bir Uygulama. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Türk Hava Kurumu Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Koçer, C. (2015). Kariyer Yönetimi-İş Stresi İlişkisi ve İmalat Sektöründe Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Köseoğlu, B. (2010). Uzak Yol Güverte Zabitlerinin Kariyer Planlama Ölçütleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Mezunları (1999-2008) Üzerine Bir Analiz.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Kurtoğlu, E. (2010). Kariyer Yönetiminin Kamu Kurumlarının Etkinliği Üzerindeki Olası Sonuçlarının İncelenmesi ve Çorum Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hitit Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çorum.
  • Mavisu, H. (2010). Bireysel Kariyer Planlamanın Aşamalarından Biri Olarak Hedef Belirleme ve Kariyer Başarısı İlişkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Mutlu, A. (2010). Hemşirelerin Kariyer Planlamasına İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi.(Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi /Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Pilavcı, D. (2007). Bilgi Çağında Değişen Kariyer Anlayışı ve Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Tercihlerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Seçer, H. (2013). Bireysel Kariyer Planlama Ve Kişisel Başarı Algısı Arasındaki İlişki Ve Pamukkale Üniversitesi’nde Bir Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Taşlıyan vd. (2011). İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlama ve Kariyer Yönetimi: İİBF Öğrencileri Üzerinde Bir Alan Araştırması. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2 (3), 231-241.
  • Tunçer, P. (2012). Değişen İnsak Kaynakları Yönetiminde Anlayışında Kariyer Yönetimi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 (1), 203-233.
  • Ünver, Y. (2005). İşletmelerde Kariyer Yönetimi ve Performans Değerleme Sistemleri. (Dönem Projesi). Ankara Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Yavuz, E. ve Başar, B. (2014). Örgütlerde Psikolojik Şiddet “Mobbing” Kavramı Üzerine Çalışma. Journal Of Recreation And Tourism Research, 1(2), 68-79.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

S.Ü.S.B.M.Y. BÜRO YÖNETİMİ YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ÖĞRENCİLERİNİN STAJ YAPTIKLARI BÜROLARIN ERGONOMİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Abdullah ERDEN, Gülden GÖK

ÖNLİSANS PROGRAMLARINA YERLEŞTİRİLEN ÖĞRENCİLERİN YERLEŞTİRİLME BİÇİMLERİNE GÖRE BAŞARI ORANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI, ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

Cumhur ERDÖNMEZ

ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ÖRGÜTSEL SİNİZM ÜZERİNE ETKİSİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Mehmet ALTINÖZ, Demet ÇAKIROĞLU, Serdar ÇÖP, Esin KAHRAMAN

TIBBİ SEKRETERLİĞİN EKOLOJİK BOYUTU: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Altaş BERRE, Bozdoğan CANSU

ORGANİZASYONLARDA KARİYER PLANLAMASI VE KARİYER ENGELLERİ

Ayşe KIR, Arzu SALKIM ER

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI MEZUNLARININ DİKEY GEÇİŞ SORUNU: İŞLETME LİSANS PROGRAMINA GEÇİŞ

Özgür Doğan GÜRCÜ, Cihat ÇETİN, Cansu ÖZTÜRK

YENİ MEDYADA SOSYAL MEDYA ARAÇLARI İLE İŞ EDİNİMİ PLATFORMLARI: OFFICEANGELS ÖRNEĞİ

Sami ACAR, Nimet Özgül ÜNSAL

ULUSAL BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK KONGRE BİLDİRİLERİNİN YAZAR VE TEMA ANALİZİ: 2010-15 YILLARINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Umut ÜZMEZ, Nuran ÖZTÜRK BAŞPINAR

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÜNİVERSİTE EĞİTİMLERİNDEN MEMNUNİYET DÜZEYLERİ: MCBÜ AHMETLİ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Tuncer ÖZDİL, İlham YILMAZ

İNOVATÖR OLARAK YÖNETİCİ ASİSTANLARININ/SEKRETERLERİNİN YENİ ROLÜ

Murat Yusuf UÇAN