İNOVATÖR OLARAK YÖNETİCİ ASİSTANLARININ/SEKRETERLERİNİN YENİ ROLÜ

Yönetici Asistanları organizasyonlar açısından paha biçilemez değerlerdir. Bu anlamda yönetici asistanları belirli bir yetkinliğin yanı sıra, yöneticiler açısından en güvenilirdir. Yönetici asistanının rolü, küresel ekonomi ve iş stratejilerindeki değişimlere, yönetim ve organizasyondaki yeni inovasyonlara uyum sağlar. Geleneksel yönetim ve yönetici anlayışındaki yetersizlikler çağdaş yönetim ve yönetici yaklaşımlarının doğmasına neden olmuştur. Değişim ve inovasyon , ilişkiler ağı, gündem belirleme ve yönlendirme, stratejik kaynak ve stratejik amaçların belirlenmesi süreci ve yönetimi, karşılıklı bağımlılık ilişkisi içerisinde iletişim ve işbirliği yönetimine uygun rolleri gösterdiği görülmektedir. Yönetici asistanları, yönetim, organizasyon ve yöneticilerinin amaçlarını gerçekleştirmesinde bu yeteneklerini geliştirmek için eğitim ve öğretim ajandalarında bu yeteneklere yer vermek zorundadır. Bu çalışmada inovatör yönetici rolü ile ilişkili yönetici asistanlarından beklenen yeni rolünün gelişimi ve evrimi anlatılmaya çalışılmıştır. Olumlu değişimleri yerine getiren yönetici asistanları  “inovatör yönetici asistanı” olarak adlandırılmıştır. Bu inovatif fikirler üretme süreci ve düşünme yeteneği modeli (Dyer, Gregersen, & M.Christensen, 2011) inovatör yönetici asistanının sürecinin rolüne uyarlanmıştır. Bu çalışma bir farkındalık yaratma ve ileriki çalışmalara temel oluşturma açısından değerlendirilmelidir.

THE NEW ROLE OF EXECUTIVE ASISTANTS/SECRETARIES AS INNOVATOR

Competent executive assistants are invaluable assets to their organizations. Aside from a specific competency, assistants are often the most trusted confidant to the executive they serve. The role of the executive assistant adjusts with every new innovation in management and organization, shift in business strategy, or change in the global economy. It causes inadequate and contemporary management and managerial approaches to traditional management and managerial understanding. The revised job description of the executive assistant now includes role-related change, innovation, network, agenda,   process of strategic resource and strategic objectives and strategic management, and communication and cooperation management in interdependence relation. Executive assistant must give place to the education and training agenda to develop these skills in achieving the aims of the organization and the manager and management. In this study, the development and evolution of the new role expected from the executive assistants related to the manager role of the innovator were tried to be explained. Executive assistants who fulfill these positive changes are called "innovator executive assistant". This model process of generating innovative ideas are adapted  the role of the innovator executive assistant. The study should be evaluated in terms of creating an awareness and forming a basis for future work.

___

  • "CIO"lar, C. A. (2011, 03 22). Verybeji. 02 15, 2017 tarihinde http://emrebeji.wordpress.com/2011/03/22/ceoların-alternatifi-ciolar/ adresinden alındı
  • Balogun, J., Hailey, V. H., Johnson, G., & Scholes., K. (1999). Exploring Strategic Change. Edinburg Gate in England : Prentica Hall.
  • Duncan, M. J. (tarih yok). The Role of Executive Assistants as Managers and Leaders. Şubat 08, 2017 tarihinde Duncan Group Inc.: http://www.duncangroupinc.com/EACommentary.pdf adresinden alındı
  • Dyer, J., Gregersen, H., & M.Christensen, C. (2011). The Innovator's DNA. Boston,Massachusetts, USA: Harvard Business Review Press.
  • France, S. (2012). The Definitive Executive Assistant & Managerial Handbook. London,, UK: Kogan Page Yayınları.
  • France, S. (2015). The Definitive Personal Asistant & Secretarial Handbook. (3). London, UK: Kogan Page Yayınları.
  • Harvey, T. R., & Wehmeyer., L. B. (1990). Checklist for Change: A Pragmatic Approach to Creating and Controlling Change. Massachusetts: Allyn and Bacon A Division of Simon and Schuster, Inc. .
  • Mohrman Jr., A. M., & Mohrman., S. A. (1989). “Changing the Organization Through Time: A New Paradigm,”. Large–Scale Organizational Change, 272-291.
  • Patricia K., F., Chakiris, B., & Chakiris., K. N. (1993). Change Management: A Model for Effective Organizational Performance. Quality Resources New York: A Division of the Kraus Organization Limited.
  • Perrine, J. (2012, January 26). The Latest Innovation is You:Innovation isn’t just for technology – it’s the key to your career future. 02 08, 2017 tarihinde http://executivesecretary.com/the-latest-innovation-is-you/ adresinden alındı
  • Tutar, H. (2007). Bilgi Çağı Örgütleri için Yönetici Sekreterliği(Yönetici Asistanlığı) (1. Baskı b.). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Tutar, H., & Altınöz, M. (2005). Büro Yönetimi ve İletişim Teknikleri ( Geliştirilmiş 4.Baskı b.). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Uçan, M. Y. (2003). Değşim Yönetimi ve Bir Kamusal Model Denemesi. Isparta.
  • UÇAN, M. Y. (2012a). Değişen Dünyada Yönetici Asistanının Etkinliğinde ve Etkililiğinde Müzakere Yeteneğinin Rolü. 11. Ulusal Büro Yönetimi ve Kongresi (s. 83-95). Isparta: Süleyman Demirel Matbaası.
  • UÇAN, M. Y. (2012b). Yönetici Asistanı Mesleğinin Eğitim ve Öğretiminde Bir Uygulama Denemesi: Harmanlama Eğitimi Yaklaşımı. 11. Ulusal Büro Yönetimi ve Kongresi (s. 39-53). Isparta: Süleyman Demirel Matbaası.
  • UÇAN, M. Y. (2014, Ağustos). Müzakereci Olarak Yönetici Asistanı: Yeni Bir Kariyer mi? Electronic Journal of Vocational Colleges, 379-395.
  • Wijnberg, N. M. (2004, October 1). Innovation and Organization: Value and Competition in Selection Systems. 1(1), 1413–1433. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0170840604046350
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TIBBİ SEKRETERLİĞİN EKOLOJİK BOYUTU: ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Altaş BERRE, Bozdoğan CANSU

ULUSAL BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK KONGRE BİLDİRİLERİNİN YAZAR VE TEMA ANALİZİ: 2010-15 YILLARINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME

Umut ÜZMEZ, Nuran ÖZTÜRK BAŞPINAR

YENİ MEDYADA SOSYAL MEDYA ARAÇLARI İLE İŞ EDİNİMİ PLATFORMLARI: OFFICEANGELS ÖRNEĞİ

Sami ACAR, Nimet Özgül ÜNSAL

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI BÖLÜMÜ MEZUNLARININ KARİYER OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI “12 yıllık Süreçteki Mezunlar Üzerine Bir Çalışma”

Emel SELİMOĞLU

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI MEZUNLARININ DİKEY GEÇİŞ SORUNU: İŞLETME LİSANS PROGRAMINA GEÇİŞ

Özgür Doğan GÜRCÜ, Cihat ÇETİN, Cansu ÖZTÜRK

ORGANİZASYONLARDA KARİYER PLANLAMASI VE KARİYER ENGELLERİ

Ayşe KIR, Arzu SALKIM ER

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÜNİVERSİTE EĞİTİMLERİNDEN MEMNUNİYET DÜZEYLERİ: MCBÜ AHMETLİ MYO ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Tuncer ÖZDİL, İlham YILMAZ

ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ÖRGÜTSEL SİNİZM ÜZERİNE ETKİSİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Mehmet ALTINÖZ, Demet ÇAKIROĞLU, Serdar ÇÖP, Esin KAHRAMAN

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE YENİ BİR YAKLAŞIM: BURÇLARA YÖNELİK TUTUMUN ÖLÇÜLMESİ

Ömer Kürşad TÜFEKCİ, Adeviye ERDOĞAN, Neziha TÜFEKCİ

BUHARKENT MESLEK YÜKSEKOKULU’NDA ÖRGÜN ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ ÖĞRENCİLERİN “5i” UZAKTAN ÖĞRETİM DERSLERİNE KARŞI TUTUMLARI

Emre IŞIKLI