LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİN ZOONOTİK MESLEK HASTALIKLARI HAKKINDA BİLİNÇ SEVİYELERİNİN ÖLÇÜLMESİ

Zoonozlar bütün dünyada önemi gittikçe artan hastalıklardır. Doğal olarak omurgalı hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara geçen hastalıklar veya enfeksiyonlar olarak tanımlanmaktadır. Laborant ve Veteriner sağlık ön lisans bölümü öğrencileri, bölümleri gereği yüksek risk gurubu içinde yer almaktadır. Öğrenciler mesleki zoonotik hastalıklara karşı mesleki bilgilerinin yanında iş güvenliği kültürüne de sahip olmaları gerekmektedir. Bu nedenle 120 laborant ve veteriner sağlık öğrencisi için yapılan anket taramasında öğrencilerin zoonozlar ve korunma yolları ile ilgili farkındalıkları ölçülmüştür. Laboratuar şartlarında, sahada ve kliniklerde maruz kalacakları tehlike ve mesleki risklere yönelik sorular yöneltilmiştir. Ayrıca değerlendirmeye alınan 60 öğrenci iş sağlığı ve güvenliği dersini almamış, 60 öğrenci ise dersi alarak başarıyla tamamlamıştır. Çalışmaya katılan öğrencileri tamamı mesleki risklere karşı korunmak için iyi bir mesleki bilgiye sahip olmaları gerektiğini savunmuştur. Mesleki bilgiye sahip fakat İş sağlığı ve güvenliği dersi almamış öğrencilerin işyeri ortam gözetiminde ve tehlikelerin tanımlanmasında zayıf kaldıkları anlaşılmıştır. İş Sağlığı ve güvenliği dersini başarıyla tamamlayan öğrencilerde ortam gözetimi yapabildikleri, tehlike ve riskleri tanımlayabildikleri anlaşılmıştır. Yeterli mesleki eğitime, bilgiye sahip olmayan bireyler ve yetiştiriciler zoonozlara karşı yüksek risk gurubundaki kişilerdir. Bu bireylere karşı tarım ve hayvancılık müdürlükleri vasıtasıyla gerekli eğitimlerin verilmesi yararlı olacaktır. Görülen meslek hastalıkları sonucunda maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesi ülkemiz ve insanlık için yararlı olacaktır.

___

  • Çakır N., "Effect of healthcare on mortality: Trends in avoidable mortality in Australia and comparisons with Western Europe ", Korda R. J.-Butler J.R.G., Public Health 2006 february, 120 (1) : 95-105
  • Geffray L. Infections associated with pets. Rev Med Interne, 1999; 20(10): 888-901.
  • Oehler RL, Velez AP, Mizrachi M, Lamarche J, Gompf S. (2009). Bite-related and septic syndromes caused by cats and dogs. Lancet Infect Dis,; 9(7): 439-47.
  • Stull JW, Peregrine AS, Sargeant JM, Weese JS. (2012). Household knowledge, attitudes and practices related to pet contact and associated zoonoses in Ontario, Canada. BMC Public Health, doi: 10.1186/1471-2458-12-553.