DEMİR YOLU BİSİKLETİ TASARIMI VE İMALATI

Bu çalışmada, Kırklareli’nde demir yolu bisikleti kavramının uygulanması bakımından özgün demir yolu bisikleti imalatı yapılmıştır. Yapılan çalışmada tek kullanıcı, çift kullanıcı ve engelli kullanıcılara uygun olarak elektrikli veya standart bisikletlerin kolaylıkla demir yolu bisikletine dönüşümü sağlanmıştır. İmalatı yapılan demir yolu bisikletinin bilgisayar tabanlı tasarım programında mukavemet analizleri yapılmıştır. Günümüzde kullanılmayan Kırklareli-Büyük Mandıra demir yolu mirasının korunması, canlandırılması ve turizm açısından yerel ekonomiye kazandırılması hedeflenmiştir. Ayrıca bisiklet kullanımının ve buna bağlı turizm etkinliklerinin yükselen çevrecilik ve artan bilinç ile birlikte popüler seyahat modu olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması beklenmektedir.

___

  • Afrey, J. ve Putnam, T. (1992). The Industrial Heritage: Managing Resources and Uses. Butler & Tanner Lts. Frome and London.
  • Altınoluk, U. (1998). Binaların Yeniden Kullanımı: Program-Tasarım-Uygulama-Kullanım. Yapı Endüstri Merkezi, İstanbul
  • Blockley, M. (1999). Preservation, restoration and presentation of the industrial heritage: a case study of the Iron bridge Gorge. Managing Historic Sites and Buildings: Reconciling Presentation and Preservation, der. G. Chitty vd D. Baker,Londra: Routledge
  • Evren, G. (1998). Demiryolu. İstanbul: Birsen Yayınevi.
  • Günaydın, L. (2015). Demiryolu bisikleti: günümüzde kullanılmayan Kırklareli-Büyük Mandıra demiryolu hattı için öneriler. Electronic Journal of Vocational Colleges, The Latest Trends in Engineering, 86-93.
  • Palmer, M. ve Neaverson, P. (1998). Industrial archaeology: principles and practice. Londra: Routledge. Yıldız, A. (2013).Kırklareli-Babaeski gar binalarının mimari ve yapısal analizi. SDU International Journal of Technologic Sciences, 5(1,) 51-61.
  • Wicks, F. (2010). Credit to bicycle. Mechanical Engineering (The Magazine of ASME). 51(609), 21-26.