BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI BÖLÜMÜ MEZUNLARININ KARİYER OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI “12 yıllık Süreçteki Mezunlar Üzerine Bir Çalışma”

“Yönetici asistanları” çalıştığı kurumlarda belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda kurumların misyonu ve vizyonu ön planda tutularak yürütülen faaliyetlerin, işletme fonksiyonlarına uygun bir şekilde gerçekleşmesinden sorumlu olan yöneticilerin iş yapışını kolaylaştırmada yardımcı olma görevini üstlenen kişilerdir. İşletmeler için bu derece önemli görülen Yönetici Asistanlığı konumunda istihdam edilecek işgücünün yetiştirilmesi ve sektöre verimli işgücü olarak kazandırılması önemlidir. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu “Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü” mezunları üzerinde yapılan çalışma mesleğin iş tanımının her geçen gün değiştiği günümüzde verilen eğitim çerçevesinde sektörde kabul görme ve kariyer planlarını araştırma açısından önemlidir. Ayrıca verilen ön lisans eğitim içeriğinin iş yaşamına ilişkin ihtiyacı karşılama yeterliliği de ortaya konularak, bu noktada yapabilecek iyileştirici düzenlemelere yönelik önerilere de yer verilecektir. Anketin uygulanması ile örneklem alanından seçilen ve ankete katılan mezunların mezuniyetleri sonrasında tercih ettikleri iş alanları, iş yaşamı içerisindeki mevcut pozisyonları, mezuniyetlerinden itibaren iş bulma sürecinde karşılaştıkları sorunlar ile işe kabulden sonraki kariyer gelişimlerini belirlemeye yönelik hazırlanan sorularla değerlendirme yapılmakta ve her geçen gün değişmek durumunda olan meslek tanımının önemi ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca geçmiş 12 yıllık sürece yönelik mezun araştırmasından ortaya çıkan ve mezunların istihdam durumunu yansıtan değerlendirmeler bu bölümü tercih edecek olan öğrencilerin kariyer planlamasına da katkı sağlayacaktır.

RESEARCH OF THE CAREER OPPORTUNITIES FOR OFFICE MANAGEMENT AND ASSISTANCE DIVISION GRADUATES “A study on graduates in a period of 12 years”

“Management assistants” are responsible of easing work structure of managers who are responsible for the execution of company activities under the scope of vision and mission compliant to company functions. It is important to educate the labor to be employed in the position of Executive Assistant, which is considered to be so important for the enterprises, and to gain the sector as a productive labor force. Uludağ University Social Sciences Vocational School "Office Management and Executive Assistance Department" work on the work of the profession is changing day by day job description in the framework of education in the sector acceptance and career plans are important in terms of research. In addition, the adequacy of the content of the associate degree education in terms of business life needs will be demonstrated, and proposals for improvement arrangements that can be made at this point will also be given.During the application of survey, evaluation is made by questions prepared in order to present the preferred work fields, current positions in working life and the problems they faced in the process of finding a job and their career developments after being accepted to the company and the importance of job description is presented. Besides the evaluations made on the graduate research for the past 12 years and which reflect the employment status of graduates will contribute to the career planning of students who will prefer this division.

___

  • Adıgüzel, O.C. (2009). Meslek yüksekokulu öğrencilerinin işyeri eğitimi öğrenme ürünlerinin değerlendirilmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 115-128.
  • Akyüz, Ö.Faruk,(2001), Değişim Rüzgarında Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması, Sistem Yayıncılıkj,1. Baskı, İstanbul.
  • Göral, G.(2005). Sekreterliğin Genel Esasları, . İstanbul. Alfa Yayınları. 1. Baskı.
  • Göral, G.(1995). Büro Yöneticiliği ve Sekreterlik. İstanbul. İletişim Yayınları. 2. Baskı.
  • Güney, S.(2000). Yönetim ve Organizasyon el kitabı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Tutar, Hasan, (2007), Bilgi Çağı Örgütleri İçin Yönetici Sekreterliği( Yönetici Asistanlığı), Seçkin Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
  • Öner, Mehmet,( 1999),İşe Alma ve Yerleştirmede Yönetici ve İnsan Kaynakları Uzmanının El Kitabı,Hayat Yayıncılık,İstanbul.
  • Uçan, Y.Murat,(2013), Müzakereci Olarak Yönetici Asistanı: Yeni Bir Kariyer mi?, Bürokon 2013, Bildiriler Kitabı, Cilt II.
  • Özer, A. (2014), Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı ProgramlarınaZorunlu İngilizce Hazırlık Sınıflarının Konulması: Koç Grubu Örneği. Ahi Evran Üniversitesi, http://www.ejovoc.org/makaleler/august_2014/pdf/22.pdf sitesinden 15 Nisan 2017 tarihinde alınmıştır.
Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges)-Cover
  • ISSN: 2146-7684
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kırklareli Üniversitesi