Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Öğrencilerin Isı ve Sıcaklık Konusundaki Kavram Yanılgıları Hakkındaki Görüşleri

Fen öğretiminin en önemli hedeflerinden birisi, konuların kavram bazında iyi anlaşılmasını sağlamak ve kavram yanılgılarını ortadan kaldırmaktır. Yapılan araştırmalar kavram yanılgılarının öğrenim sürecinde de oluştuğunu göstermiştir. Okullarda fen konuları öğretilirken, oluşabilecek kavram yanılgılarını ortaya çıkarmak önemlidir. Bu çalışmanın amacı fen ve teknoloji öğretmenlerinin, ısı ve sıcaklık konusu ile ilgili karşılaştıkları kavram yanılgıları hakkındaki görüşlerini saptamaktır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden biri olan olgu bilimi deseninde oluşturulmuştur. Çalışmanın örneklem grubu seçilirken amaçlı örneklem yöntemlerinden amaçlı ve kolay ulaşılabilir örnekleme kullanılmıştır. Kolay ulaşılabilir örnekleme içinden de öğretmenle rin belirlenmesi için ölçüt örneklem kullanılmıştır. Veriler, yapı bakımından yarı yapılandırılmış açık uçlu görüşme formundan elde edilmiştir. Görüşme formunda bir örnek olaydan bahsedilmiş daha sonra bu örnek olaydan yola çıkılarak öğretmenlere görüşme soruları yöneltilmiştir. Çalışmada Afyon ilinde görev yapan yedi fen ve teknoloji öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğretmenler tarafından, öğrencilerin ısı ve sıcaklık konusunda ciddi kavram yanılgıları yaşadıkları belirlenmiştir. Öğrencilerdeki kavram yanılgılarını gidermeye yönelik öneriler getirilmiştir

Students’ Misconceptions about Heat and Temperature as Perceived by their Teachers

The most important goal of science teaching is to provide better understanding of the issues related with the concept and to eliminate misconceptions. Previous studies indicated that the misconceptions occur during learning process of science. It is important to identify students’ misconception that may occur during science education. The aim of this study was to identify the views of science and technology teachers about their students who face misconception as regard to heat and temperature. This study was established on the phenomenology as a research design. Sample of the study was selected using purposive and easily accessible sampling; then criteria sampling was used to select teachers from the easily accessible sample. Data was collected by using an open-ended semi-constructed interview questions. In the interview process, first teachers were mentioned an example event and then they were posed an interview questions referring to an example. In this study, seven science and technology teachers who work in Afyonkarahisar province were interviewed. Content analysis method was used to analyze the data. As a result of the study, it is determined (by the teachers) that the students experience serious confusion in distinguishing between the terms heat and temperature. Some suggestions proposed in order to overcome the difficulty in understanding the differences between these concepts

___

  • Bahar, M., Nartgün, Z., Durmuş, S. ve Bıçak, B. (2006). Geleneksel ve alternatif ölçme ve değerlendirme öğretmen el kitabı. Ankara: Pegem A.
  • Güneş, T., Dilek, N.Ş., Demir, E.S., Hoplan, M. ve Çelikoğlu, M. (2010). Öğretmenlerin Kavram Öğretimi, Kavram Yanılgılarını Saptama ve Kavram Yanılgılarını Giderme Üzerine Nitel Bir Araştırma. International Conference on New Trends in Education and Their Implications, 11-13 November, Antalya, Turkey.
  • Miles, M. B., ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis. California, USA: Sage.
  • Patton, M. Q. (1987). How to use qualitative methods in evaluation. CA: Sage.
  • Patton, M. Q. (2001). Qualitative research and evaluation methods. CA: Sage..
  • Işıklı, M. Taşdere, A. Göz, L. (2011). Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Öğretmen Adaylarının Atatürk İlkelerine Yönelik Bilişsel Yapılarının İncelenmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (1), 50-72.
  • Türnüklü, A.(2007). Liselerde öğrenci çatışmaları, nedenleri, çözüm stratejileri ve taktikleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,49,129-166.
  • Yağbasan, R. ve Gülçiçek, G. (2003). Fen öğretiminde kavram yanılgılarının karakteristiklerinin tanımlanması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 110-128.
  • Yaman, E., Vidinlioğlu, Ö. & Çitemel, N. (2010). İşyerinde psikoşiddet, motivasyon huzur: Öğretmenler çok şey mi bekliyor? Psikoşiddet mağduru öğretmenler üzerine. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 1136-1151.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.
  • Yıldırım, O. Nakiboğlu, C. ve Sinan, O. (2004). Fen bilgisi öğretmen adaylarının difüzyon ile ilgili kavram yanılgıları. B.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6.1. YÖK/Dünya Bankası. (1997). Fizik Öğretimi. Milli Eğitimi Geliştirme Projesi. Ankara: Yazar.
  • Yurdakul, B. (2008). Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının sosyal bilişsel bağlamda bilgiyi oluşturmaya katkısı. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 39-67.