1995’DEN GÜNÜMÜZE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ SENDİKAL ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ: ANILAR, GÖZLEMLER VE BİR BİLANÇO ÇIKARTMA DENEMESİ

Bu çalışmada l990'ların ortalarından günümüze kadar geçen zaman dilimi içinde Hacettepe Üniversitesi'ndeki öğretim elemanlarının sendikal örgütlü mücadelesi ana hatlarıyla ele alınmaya çalışılmış, nesnel bulguların yanı sıra öznel değerlendirmelerden de yola çıkılarak bir bilanço çıkartılmaya çalışılmıştır. Temel hatlarıyla ele alındığında 2000'li yıllarda Hacettepe Üniversitesi çalışanlarının sendikal örgütlü mücadelesinin niceliksel anlamda hız kazandığını, niceliksel gelişimin niteliksel olgunluğa da yol açtığını iddia etmek yanlış olmayacaktır. Bu iddia özellikle öğretim elemanları açısından geçerli gözükmektedir. 1990'11 yıllarla karşılaştırıldığında, 2000'li yıllarda öğretim elemanlarının sendika üyelikleri kayda değer bir artış göstermektedir. Bununla birlikte sendikal etkinliklerde de çeşitlilik ve kararlılık göze çarpmaktadır. 1990'11 yıllarda Öğretim Elemanları Sendikası (ÖES), 2000'li yıllarda ise Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim--Sen) Hacettepe Üniversitesi'ndeki öğretim elemanlarının sendikal örgütlü mücadelesine tek başlarına damgalarını vurmuş gözükmektedirler.

Unionist Organized Struggle of Academics in Hacettepe University from 1995 until Now: Memories, Observations and an Attempt to Record the Balance Sheet

In this paper, unionist organized struggle of the academics in Hacettepe University fromthe midst l990s until now is analyzed depending both on objective evidence and subjectiveassessment. In brief, it is not misleading to argue that unionist organized struggle of theworkers in Hacettepe University during the 2000s is accelerated in quantitative terms and thequantitative improvement also entailed to the qualitative maturity. This argument seems tobe particularly valid for academics. In comparison With the 19905, the union membership ofthe academics during the 20005 is significantly increased. Furthermore, the determination anddiversity in the unionist activities are also striking. Academics Union (ÖES) in the 19905 andEducation and Science Workers Union (Eğitim—Sen) in the years 20005 seem to determinesolely unionist organized struggle of the academics in Hacettepe University.

___

  • Günal, S. ve Günal, İ. (2011), “Üniversitelerde Örgütlenme Deneyimi”, F. Ercan ve S. Korkusuz Kurt (Der.) Metalaşma ve İktidarın Baskısındaki Üniversite (İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı Yayınları): 555—564.
  • Mıhcı, H. (2011), “Öğretim Elemanlarının Yakın Dönem Sendikal Örgütlü Mücadele Deneyimi: ÖES ve Eğitim Sen”, F. Ercan ve S. Korkusuz Kurt (Der.) Metalaşma ve İktidarın Baskısındaki Üniversite (İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı Yayınları): 565—579.
  • Mıhcı, H. (1999), “Öğretim Elemanları Örgütlü Mücadeleye Neden “Mesafeli” Bakar?”, Eğitim: Ne İçin? Üniversite: Nasıl? YÖK: Nereye? (Ankara: Ütopya Yayınevi): 113-121.
  • Milliyet Gazetesi, 10 Ağustos 2012.
  • Müftüoğlu, Ö. (2011), “Üniversitede Neden ve Nasıl Örgütlenmeli?”, F. Ercan ve S. Korkusuz Kurt (Der.) Metalaşma ve İktidarın Baskısındaki Üniversite (İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı Yayınları): 633-647.