Sera hıyar yetiştiriciliğinde verim ve büyüme özellikleri ile yaprakların besin elementleri içeriği arasındaki ilişkiler

Serada perlitte yetiştirilen hıyar bitkilerinde yaprakların besin elementleri içeriğinin verim ve verimle ilişkili bazı büyüme özellikleri üzerine etkileri "stepwise regression" analiziyle incelenmiştir. Yapraklarda biriken besin maddeleriyle verim arasında demir ve sodyum dışındaki tüm elementlerde % 0.1 olasılık düzeyinde önemli korelasyon saptanmıştır. Büyüme özelliklerinden gövds çapı ve boğum sayısı demir; gövde uzunluğu ise demir ve sodyum ile herhangi bir önemli ilişki göstermemektedir. Büyüme özelliklerinden gövde uzunluğu, çapı ve boğum sayısı ile verim arasındaki korelasyon % 0.1 olasılık düzeyinde ve pozitif yönde önemlidir. Verim ve büyüme özellikleri arasındaki ilişkiler stepwise regression analiziyle incelendiğinde gövde çapının verimdeki toplam değişkenliğin % 46.9'unu açıkladığı saptanmıştır. Besin elementlerinden potasyum, gerek verim (%45.06), gerekse gövde çapındaki" (% 73) değişkenliği en iyi açıklayan elementtir. Gövde uzunluğunda ise fosfor (% 63.95) toplam değişkenlik içersinde en yüksek paya sahiptir.

Relationships between yield, growth characteristics and leaf nutrient contents of cucumber plants grown in greenhouses

The relationships between yield, yield related growth characteristics and leaf nutrient contents were determined by using stepwise regression analysis in cucumber plants grown in perlite under greenhouse conditions. There were significant positive correlations between yield and nutrient elements accumulated in leaves except kon and sodium. As for growth characteristics, stem diameter andnode numbers with iron, and stem length with kon and sodium did not have positive correlations. Yield had positive correlations with stem length, diameter and number of nodes. Stepwise regression analysis between yield and growth characteristics; indicated that stem diameter explained 46.9 % of the variability in yield, and the variability in yield (45.06 %) and stem diameter (73 %) were best described by potassium, and 63.95 % of stem length variation was attributed to phosphorus.

___

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL