Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Sıcak İklim Çim Buğdaygillerinde Verim ve Beslenme Durumu Üzerine Etkileri

Bu saksı denemesi bazı sıcak iklim çim buğdaygillerinden Uganda (Cynodon dactylon x C.transvaalensis), Yengeçotu (Stenotaphrum secundatum) ve Zenci darısı’na (Pennisetum clandestinum) uygulanan farklı tuz (0-100-200-300 mM) konsantrasyonlarının verim ve beslenme durumu üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Artan tuzluluk ile tüm çeşitlerin yeşil aksam ve kök kuru ağırlıkları azalmıştır. Aynı şekilde tuzluluk arttıkça en temel üç besin maddesi olan N, P, K element içerikleri de olumsuz bir şekilde etkilenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, Zenci darısı (Pennisetum clandestinum) çimi 200 mM ve 300 mM tuz uygulamalarından etkilenmesine rağmen, incelenen diğer bitkilere göre tuzluluğa daha yüksek dayanım göstermiştir.

___

  • Açıkgöz, N. 1993. Tarımda Araştırma ve Deneme Metotları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 478, Bornova, İzmir.
  • Avcıoğlu, R. 1997. Çim Tekniği. Yeşil alanların ekimi dikimi ve bakımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Bornova/İzmir.
  • Avcıoğlu, R. ve H., Geren. 2000. Değişik azot dozları ile biçin sıklıklarının bazı yeşil alan buğdaygillerine etkisi. Proje No: TOGTAG-1725, Bornova/İzmir.
  • Birant, M. ve R. Avcıoğlu. 1996. Bornova şartlarında değişik azot dozlarının bazı yeşil alan buğdaygillerinin özellikleriyle vejetasyon yapılarına etkisi üzerine araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, 111 s., İzmir.
  • IFA. 1992. IFA World Fertilizer Use Manuel, author: Morrison, J., Consultant, Credition, Devon, 563-570 p., UK.
  • Kacar, B. ve A. İnal. 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No: 1241, Fen Bilimleri: 63, 1. Basım, Ankara.
  • Kacar, B. ve A. V. Katkat. 2011. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın No:21, Fen Bilimleri Dizi No:1, 4. Basım, Ankara.
  • Katerjı, N., J.W. Hoorn, A. Hamdy. and M. Mastrorıllı M. 2003. Salinity effect on crop development and yield, analysis of salt tolerance according to several classification methods, Agriculture Water Management, 62(1): 37-66 p.
  • Khan, P.S.S.V., G. V. Nagamallaiah, M. D. Rao, K. Sergeant. and J. F. Hausman. 2014. Chapter 2–abiotic stress tolerance in plants: Insights from proteomics, Emerging Technologies and Management of Crop Stress Tolerance, vol. 2, 23–68 p.
  • Munns R. 2004. Salinity stress and its impact, Plant Stress Website, Blum A.(ed), http://www.plantscomtress./articles/index.asp (erişim tarihi: 13.08.2017).
  • Radhakrishnan, M., Y. Waisel and M. Sternberg M. 2006. Kikuyu Grass: A valuable salt‐tolerant fodder grass. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 37:9-10, 1269-1279 p., UK.
  • Richie, W.E., R. L. Green, G. J. Klein and J. S. Hartin. 2002. Tall Fescue performance ınfluenced by ırrigation scheduling, cultivar, and moving height. Crop Science, 42: 2011-2017 p.
  • Samples, T. and J. Sorochan. 2008, Turfgrass maintenance: essencial elements, University of Tennessee Institute of Agriculture, U.S.
  • Uzun, G. 1992. Peyzaj Mimarlığında Çim ve Spor Alanları Yapımı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yardımcı Ders Kitabı No: 20, Adana.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effect of land conflict on arable crops production in Delta State, Nigeria

Albert Ofuoku, Faith Evwierhurhoma

Bornova Ekolojik Koşullarında Farklı Kökenli Safran (Crocus sativus L.) Popülasyonlarının Bazı Agro-Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Çiğdem SÖNMEZ, Amir Hasan TAGHILOOFAR, Emine BAYRAM

Ege Bölgesi Şeftali Alanlarında Görülen Kök ur Nematodu Türleri (Meloidogyne spp.)'nin Belirlenmesi ve Yayılışının Saptanması

Mürşide YAĞCI, Galip KAŞKAVALCI

Türkiye’de Keçi Yetiştiriciliği Ekonomisinin Bölgelere Göre Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi İle Karşılaştırılması

Hakan Adanacıoğlu, Turğay TAŞKIN, Çağrı KANDEMİR, Nedim KOŞUM

Hasat Öncesi Farklı Dozlardaki Putresin Uygulamasının 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Soğukta Depolama Süre ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Mehmet Ali KOYUNCU, Derya ERBAŞ, Cemile Ebru ONURSAL, Funda ÖZÜSOY

Çiçek Soğanlarında Fusarium oxysporum Schltdl ’nin Moleküler Yöntemlerle Saptanması

Necip TOSUN, Asuman SAĞLAM

Xanthium Strumarium L. Bitkisi Yetiştirilerek Kadmiyum ile Kirlenmiş Toprakların Temizlenme Olanağının Araştırılması

Abdullah EREN

Mantarda Sıcak Su ve Kalsiyum Klorürün Hasat Sonu Depolama Sırasında Renk, Fenolikler ve Polifenol Oksidaz Aktivitesindeki Değişimler Üzerine Etkisi

Damla GÜVERCİN, Yaşar KARAKURT, Döne TOKA

Kuşburnunda Çiçek Tomurcuğu Farklılaşması ve Gelişimi

Hayri SAĞLAM, Adalet MISIRLI

Eğime Dik ve Paralel Karıkların Laboratuvar Koşulları Altında Yüzey Akış ve Toprak Kaybı Üzerine Etkileri

Tognisse Herve SİNKPEHOUN, Gökçen YÖNTER