Emsalden ruhsatlandırılan methamidophos' lu preparatların Myzus persicae (Sulzer) (Hom.: Aphididae)' ye etki farklarının laboratuar koşullarında araştırılması

Bu çalışmada, emsalden ruhsatlandırılan methamidophoslu preparatların laboratuar koşullarında Myzus persicae (Sulzer) (Hora: Aphididae)'ye etki farklarının belirlenmesi amaçlanmış ve kullanılan preparatların etkili madde içeriklerinin spesifıkasyonlarında belirtilen değerlere uygunluğu araştırılmıştır. Denemelerde kullanılmak üzere, piyasada bulunabilen ve en çok satılan preparatlar dikkate alınarak Agromon, Erkuron, Metakor, Metaron Safa Tamanex ve Tamaron seçilmiştir. Bu araştırmanın sonucu olarak, Agromon ve Safa Tamanex' in M.persicae'ye laboratuar koşullarında etkisi, istatistiksel olarak önemsiz olsa da diğer ilaçlara göre az bulunmuştur. Ayrıca yine bu preparatların içerdikleri etkili madde miktarı, olması gerekenden sırasıyla %14,11 ve %15,53 oranında eksik tespit edilmiştir. Dolayısıyla, ilaçlaruı etki sonuçları ile analiz sonuçları karşılaştırıldığında da bir paralellik görülmektedir. Diğer yandan emsal alınan Tamaron'un bu araştırma kapsamında piyasadan tesadüfen alman örneğinde de olması gerekenden %5,98 oranında eksik etkili madde saptanmıştır.

Evaluation on the variation in efficacy differences of me-too registered products of methamidophos on Myzus persicae (Sulzer) 8hOM.. Aphididae) under laboratory conditions

Differences in efficacies of me-too registered preparates with methamidophos on M. persicae under laboratory conditions were examined and the specified amount of active ingredients was verified. Namely Agromön, Erkuron, Metakor, Metaron, Safa Tamanex and Tamaron were chosen for the study considering- their availability and the most sold products with Metamidophos as active ingredience in the market. The results of this study revealed that Agromon and Tamanex showed the weakest activity against M. persicae compared to the other products examined. The amounts of active ingredients of these products were about 14,11% and 15,53 % lower than that of indicated ones in their certificate. Moreover, the results of analyses of active ingredient were confirmed with results of biological tests. On the other hand the original product Tamaron which was randomly taken from market had 5,98 % less active ingredients than that of described in the chemical specification.

___

  • Anonymous, 2001. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Kimya Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Tarım İlaçları, Nisan 2001 Ankara,141 s.
  • Aydınoğlu, H., H. Y. Dursun ve L. Bayraktar, 2002. Bitki Koruma Ürünleri. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü 336 s.
  • CIPAC, 1991. CIPAC Method 1991. Methamidophos Technical 355/TC/M/. Prepared by the German Committee (DAPA), 140-144.
  • Dağ, S.S, V.T. Aykaç, A. Gündüz, M. Kantarcı ve N. Şişman, 2000. Türkiye’de tarım ilaçları endüstrisi ve geleceği. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, Ankara, Cilt 2, 933-958.
  • Damodoran, H., 2004. Pesticide MNCs seek 5-10 year data exclusivity 7 Mart New Delhi ( http://www.thehindubusinessline.com). Erişim: Aralık 2004.
  • Delen, N., E. Durmuşoğlu, A. Güncan, N. Güngör, C. Turgut ve A. Burçak, 2005. Türkiye’de pestisit kullanımı, kalıntı ve organizmalarda duyarlılık azalışı sorunları. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005, Ankara, Cilt II, 629-648.
  • Fuh, B.C. and Wu, M.L., 1999. Impurity analysis of methamidophos with chromatographic methods. Analytica Chimica Acta 395: 257-263.
  • Hicks, B., 1998. Generic Pesticides No.1 The Componies, Book Reviews-Pesticides News No 40, Generic Pesticides Update (http://www.pan-uk.org/pestnews/-pn40/pn40p22.html). Erişim: Aralık 2004.
  • Lodos, N., 1982. Türkiye Entomolojisi, Cilt 2. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 429, 591 s.
  • Öngen, K. N., 2003. Sağlıklı ürün yetiştirmede zirai mücadelenin ülkemizdeki görünümü, sorunları ve çözüm önerileri. Tarımsal Savaş Uygulamalarında Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı 8-9 Aralık 2003 İzmir. 65-73.
  • Öztürk, S., 1997. Tarım İlaçları. Genişletilmiş 2. Baskı. Ak Basımevi, İstanbul, 553 s.
  • TİSİT, 2003a. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarım İlaçları Sanayici, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği, Bitki Koruma Ürünleri, 336 s.
  • TİSİT, 2003b. Tarım İlaçları Sanayici, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği, Basın bildirisi, (http://www.hurriyetim.com.tr/dosya/zehir/tisit.asp 2003). Erişim: Aralık 2004.
  • Tomlin, C.D.S. (Ed.) 1997. The Pesticide Manual: A World Compendium. Eleventh edition. Published by The British Crop Protection Council, p 1606.
  • Turabi, M. S., 2004. Türkiye Cumhuriyeti’nde tarımsal ilaç, tescil ve ruhsat sistemi. Tarımsal İlaçlar ve Organik Tarım Konferansı, KTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, 9 Haziran 2004, Lefkoşa, KKTC.
  • Yüceer, M.M., 2003. Tarım İlaçları. Hasad Yayıncılık Limitet Şirketi, İstanbul, 280 s.
  • ZİMİD, 2002. Gıda Güvenliği ve Bitki Koruma. Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği Kitapçığı, 16 s.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Kış Gözü Verimliliğinin Saptanması İle Optimum Budama Seviyelerinin Tespiti Üzerine Araştırmalar

Alper DARDENİZ, İbrahim KISMALI

Uzaktan Algılama Teknikleri Kullanılarak Ayrımlı Toprak Taksonomik Birimlerinin Yansıma Karakteristiklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırma

Nejat ÖZDEN, Ünal ALTINBAŞ

Emsalden Ruhsatlandırılan Methamidophos'lu Preparatların Myzus persicae (Sulzer) (Hom.: Aphididae)'ye Etki Farklarının Laboratuar Koşullarında Araştırılması

Emrah KEYKUBAT, Enver DURMUŞOĞLU

Kentsel Kamusal Dış Mekanlara Yönelik Master Plan Oluşturma Çalışmalarının Ege Üniversitesi Yerleşkesi Örneğinde Ortaya Konulması

Hatice Sönmez TÜREL, Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ

Menemen Ovası Sulama Şebekesinin Arazi Toplulaştırması Öncesi ve Sonrası Durumunun Değerlendirilmesi

Ayben D. Ünal ÇALIŞKAN, Halil Baki ÜNAL

Bergama ve Dikili İlçeleri (İzmir) Sera Potansiyeli ve Seracılık Faaliyetleri Üzerine Bir Araştırma

Sumru ELTEZ, Raşit Zeki ELTEZ

Traktöre Bağlanabilen Hidrolik Toprak Penetrometresi

Ercan GÜLSOYLU, Engin ÇAKIR

Geliştirilmiş Sarı Kantaron (Hypericum perforatum L.) Klonlarının Bazı Agronomik ve Teknolojik Özellikleri

Reza Amir NİA, Emine BAYRAM

Hidrojen Peroksit Uygulamalarının Domates Bakteriyel Solgunluk ve Kanser Hastalığı (Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis et al)'na Etkileri

Hüseyin TÜRKÜSAY, Necip TOSUN

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Antepfıstığı, Kayısı, Kiraz ve Zeytin Ağaçlarında Bulunan Pentatomidae (Heteroptera) Familyasına Ait Türlerin Saptanması Üzerinde Çalışmalar

İnanç ÖZGEN, Celalettin GÖZÜAÇIK, Yusuf KARSAVURAN, Meral FENT