POLİTİK İLETİŞİMDE BİR ALAN OLARAK İNTERNETTE GÜNDEMLERİN YÖNLENDİRİLMESİ: OBAMA’NIN SEÇİM KAMPANYASI ÖZELİNDE BİR DEĞERLENDİRME

Medya etki araştırmalarının bir savı olarak ortaya çıkan gündem belirleme yaklaşımına yönelik çalışmalarda son dönemde gündemin kimler tarafından belirlendiği ve bu süreçte hangi taktik ve stratejilerin etkili olduğu araştırılmaktadır. Gündemi yönlendirmeyi hedefleyen aktörlerin ve faaliyetlerinin araştırıldığı bu çalışmalarda, internet kullanımının giderek önem kazandığı stratejik halkla ilişkiler ve iletişim uygulamaları öne çıkmaktadır. Gündem belirleme modelinin sonuna işaret ettiği yönünde görüşler bulunsa da özellikle internetin, son dönemin en önemli iletişim mecrası ve kanalı niteliğiyle gündem belirleme çalışmalarına konu olduğu gözlenmektedir. Bununla birlikte politik iletişim çalışmaları başta olmak, üzere internetin... medya gündemi niteliğiyle - bireylerin gündemlerini etkileme ve yönlendirme amaçlı kullanımına ve başarılı kampanyalara giderek daha sık rastlanmaktadır. Bu açıdan internet kullanımının öne çıktığı ve seçmen gündemlerinin internet kanalıyla yönlendirilmesinin hedeflendiği; Barack H. Ohama'nın 2008 yılı ABD Başkanlık Seçimleri politik iletişim kampanyası, gündem belirleme kuramı temel alınarak halkla ilişkiler kampanya tasarım aşamaları çerçevesinde incelenecektir. Kampanyaya ilişkin değerlendirmelerle internet yoluyla gündemlerin yönlendirilmesine ilişkin iletişim stratejilerinde başarı faktörlerinin tespit edilmesi hedeflenmektedir.

___

  • Barack Obama&social media: Three principles and a handful recommodations. www.slideshare.net/saydowin/obama-social/31. Erişim Tarihi: 20.01.2009.