Kesilmiş intravenöz kanülün ultrasonografi eşliğinde çıkarılması

Intravenöz kanül kullanımı dünyada en yaygın uygulanan invaziv intravasküler prosedürdür. Periferik venöz kanüllerin kullanımı hastane kalış süresini, tedavi maliyetini arttırırıcı ve hasta konforunu azaltıcı bir takım komplikasyonlara yol açabilir. İntravenöz kanülün kırık ve migrasyonu bilinen bir komplikasyondur ve derhal çıkarılması gerekir. Bu yazıda sol sefalik vendeki kesilmiş periferik venöz kateterin cerrahi olarak çıkarıldığı bir olguyu sunuyoruz. Hastamıza pnömoni tedavisi için damar yolu açılmış ikinci gün kanül çıkarılırken yanlışlıkla kesilmiş. Kesik katater parçası operasyonla çıkarıldı. Çok yaygın kullanımına rağmen intravenöz kanül yerleştirmek ve çıkarmak her zaman basit ve zararsız bir prosedür değildir.

Ultrasound-guided removal of cut intravenous cannula

The most common invasive intravascular procedure is the placement of the intravenous cannula. The use ofperipheral venous cannulas may lead to a number of complications that may increase hospital stay, increase the costof treatment, and decrease patient comfort. Spontaneous fracture and migration of intravenous cannula is a knowncomplication and should be removed immediately. We report a case of a peripheral venous catheter (PVC) piece inthe left cephalic vein treated successfully by a surgical approach. Our patient had to undergo intravenous cannulationfor treatment of pneumonia and the cannula was cut on the second day by mistake during removal. The cut catheterpiece was removed operatively. Inserting and removing a PVC is not always a simple and harmless procedure.

___

  • 1. Surov A, Wienke A, Carter JM, et al. Intravascular embolization of venous catheter--causes, clinical signs, and management: A systematic review. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2009;33(6):677-85.
  • 2. Turner DD, Sommers SC. Accidental passage of a polyethylene catheter from cubital vein to right atrium; report of a fatal case. N Engl J Med 1954; 251(18):744-5.
  • 3. Dell’Amore A, Ammari C, Campisi A, D’Andrea R. Peripheral venous catheter fracture with embolism into the pulmonary artery. J Thorac Dis 2016;8(12):E1581-4.
Ege Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-9113
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1962
  • Yayıncı: Ersin HACIOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Adrenokortikal karsinom: Tek merkez deneyimi

BURCU ÇAKAR, Pınar GÜRSOY

Alt ekstremite amputasyonu olan hastaların klinik ve demografik karakteristikleri

Neşe Özgirgin, Meryem Doğan Aslan, Canan Çulha, İnci Yanıkoğlu, Fevziye Ünsal Malas, Şenay Güntepe

Metalik implantlar alerji yapar mı?

Fatma Düşünür GÜNSEN, Aytül Zerrin SİN, Semih AYDOĞDU

İntravenöz uyuşturucu kullanan hastalardaki enfeksiyöz komplikasyonlara bir örnek: Psoas absesi

Meltem Songür Kodik, Murat Ersel

Akraba dışı allojenik kök hücre nakli ile başarıyla tedavi edilen primer ileal miyeloid sarkom

Püsem PATIR, Gülsüm Akgün ÇAĞLIYAN, Nur SOYER, Nazan ÖZSAN, Filiz VURAL

Sistoskopi olgusunda uygulanan spinal anestezi sonrası gelişen spinal miyoklonus

Mehmet Yoldaş, Dilber İşler, Tuba Kuvvet Yoldaş

Example of an infectious complication in injection drug users: Psoas abscess

Meltem Songür KODİK, Murat ERSEL

Akut kompartman sendromu klinik yaklaşımları: Türkiye'deki ortopedi ve travmatoloji doktorlarının uygulamalarının anket ile değerlendirilmesi

Onur Başcı, Mehmet Erduran, Ahmet Emrah Acan

Kesilmiş intravenöz kanülün ultrasonografi eşliğinde çıkarılması

Mihriban Yalçın, Eda Gödekmerdan Katırcıoğlu, Yavuz Kutlu

Overin Brenner tümörü: Tek merkez deneyimi

Nuri YILDIRIM, Gürdeniz SERİN, Cagdas SAHİN, Duygu GÜZEL, Ayşegül DİKMEN, Levent AKMAN, Necmettin ÖZDEMİR, Osman ZEKİOĞLU, Mustafa Coşan TEREK, Ahmet Aydın ÖZSARAN