Türkiye’de Lisans Düzeyinde Finans Eğitim Konuları: Eğiticimler ve Uygulayıcıların Görüşleri Kapsamında Mevcut Durum ve Beklentiler

Bu çalışmanın amacı eğitimcilerin ve uygulayıcıların görüşleri kapsamında Türkiye’de lisans düzeyinde finans eğitim konularına ilişkin mevcut durumun ve beklentilerin tespit edilmesidir. Çalışma bir alan araştırmasıdır ve veriler anket uygulaması ile elde edilmiştir. Anket çalışmasıyla eğitimcilerin ve uygulayıcıların bakış açılarına göre finans alanında çalışacak kişiler için gerekli olan lisans düzeyinde finans eğitim konularının önemlilik düzeyleri ve bu konuların öğrencilere aktarılma yeterlilik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada, finans alanında çalışacak kişiler için gerekli olacak lisans düzeyinde finans eğitim konularının önemlilik düzeyleri ile bu konuların eğitim kurumlarında öğrencilere aktarılma yeterlilik düzeyleri arasında eğitimciler ve uygulayıcıların algıları arasında farklılık olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye’de lisans düzeyinde finans eğitim konularının hem önemlilik düzeyleri hem de bu konuların öğrencilere aktarılma yeterlilik düzeyleri eğitimciler ve uygulayıcılar açısından farklılık göstermektedir

Financial Education Issues at Undergraduate Level in Turkey: Current Situation and Expectations in Scope of Academicians and Executors

The purpose of this study is to determine the current situation and the aspects of the bachelor’s level finance education topics in Turkey according to the views of academicians and executors. This study is a field work and the data is obtained by implementing a survey. By the survey, according to the academicians and executors view for people who will work in financial field it is tried to determine the importance level of financial topics of bachelor degree and the sufficiency level of transferring these topics to the students. Also in study, for people who will work in financial field it is tried to determine the difference between perception levels of academicians and executors about importance level of financial topics of bachelor degree which will need and the sufficiency level of transferring these topics to the bachelor.According to the result of the study, In Turkey, both the importance and sufficiency level of transferring finance education topic to the students differs in terms of academicians and executors

___

  • Beyazıtlı, E. ve Çelik, O. (2004) “Muhasebe Eğitimi- nin Kalitesinin Arttırılmasında İlk Adım: Yükseköğretim Kurumlarında Muhasebe Etkinliğinin Analizi” XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Üniversitelerimi- zin Lisans ve Lisansüstü Programlarında Muhasebe Eğiti- minin Kalitesini Artırma Yollarının Araştırılması, 19-23 Mayıs, Antalya.
  • Büker, S., Aşikoğlu, R. ve Sevil, G. (2009) Finansal Yönetim, Sözkesen Matbaacılık, Ankara.
  • Doğanay, M. ve Ünal, O. (2008) “Türkiye’de Lisans Düzeyindeki Finans Eğitimi ve Uygulamanın Beklentile- ri”12. Ulusal Finans Sempozyumu, Enerji Yatırımlarının Finansmanı ve Enerji Verimliliği, 22-25 Ekim, Kayseri.
  • Ergin, A. ve Kaynar, Y. (1996) “Üniversite Lisans Düzeyi ve Muhasebe Eğitiminde Program Analizi ve Ge- liştirilmesi” XV. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Üniversite ve Üniversite Dışı Kuruluşlarda Muhasebe Eği- timi, 13-17 Kasım, Antalya.
  • Hair, J.F., Black, W.C., Babin, B.J., Anderson, R.E. and Tahtam, R.L. (2005) Multivariate Data Analysis, Prentice Hall, New Jersey.
  • Kalmış, H. ve Yılmaz, B. B. (2004) “Lisans Seviye- sindeki Muhasebe Eğitiminin Mevcut Durumu ve Geliş- tirilmesi İçin Yapılması Gereken Gelişmeler” XXIII. Tür- kiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Üniversitelerimizin Lisans ve Lisansüstü Programlarında Muhasebe Eğitiminin Kalitesini Artırma Yollarının Araştırılması, 19-23 Mayıs, Antalya.
  • Karapınar, A. (2001) “Avrupa Topluluğu Ülkelerin- de Muhasebe Eğitimi ve Ülkemiz Muhasebe Eğitimi ile Karşılaştırılması” XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempoz- yumu, Muhasebe Eğitiminde Yeni Ufuklar, 23-27 Mayıs, Antalya.
  • Krishnan, V. S., Bathala, C.T., Bhattacharya,T. K. ve Ritchey, R. (1999) “Teaching the Intoductory Finance Course: What Can We Learn From Student Percepti- ons and Expectations” Financial Practice and Education, 9(1): 70-82
  • Mcwilliams, B. V. and Pantalone, C. C. (1994) “Structuring the Finance Curriculum: A Survey” Finan- cial Practıce And Education, Spring/Summer: 37-46.
  • Molbey, F. M. and Kuniansky, H. (1991) “Chief Fi- nancial Officers: Views of Academicians Versus Practi- tioners in the Field of Finance” Financial Practice and Education, 1: 67-71.
  • Sayın, Ş., Yeğinboy, Y. ve Tektüfekçi, F. (2005) “Do- kuz Eylül Üniversitesi İİBF’nde Öğrenci Açısından ve Alt Yapı Bakımından Muhasebe ve Finans Eğitiminin Etkinliğinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma” Muhasebe ve Finansman Dergisi, 26: 101-108.
  • Sultanoğlu, B. ve Akman, H. N. (2007) “Lisans ve Yüksek Lisans İşletme Programları’nda Muhasebe Ders- leri- Yeniden Ele Alış” XXVI Muhasebe Eğitimi Sempozyu- mu, 16-20 Mayıs, Girne.
  • Strickler, L. (1985) “Undergraduate Finance Educa- tion Patterns” Journal of Financial Education, 14: 22-35.
  • Yücel, T. (2000) “Finansman Eğitimi: Öğrencilerin Algılamaları ve Beklentilerinden Öğrenebileceklerimiz Nelerdir?” Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensti- tüsü Dergisi, 2(4): 151-170.
  • YÜKSEKÖĞRETİM KATALOGU (2009), http://www.yok.gov.tr/content/view/527/222/lang,tr/ (30.10.2010)