Süreç Hata Modu Etki Analizini Gri Değerlendirme Modeli

Hata Modu Etki Analizi (HMEA), bir ürün veya süreçteki potansiyel hataların tanımlanması ve bunların müşteriye olan olası etkilerinin değerlendirilmesiyle, öncelikli iyileştirme alanlarının saptanmasına imkan tanıyan bir risk analiz tekniği olarak tanımlanabilir. HMEA tekniğinde öncelik sıralaması; hataların meydana gelme olasılığı, fark edilmeme olasılığı ve şiddetine yönelik puanların çarpımıyla hesaplanan Risk Öncelik Puanına (RÖP) göre yapılmaktadır. Ancak bu uygulamanın farklı risklerin aynı önceliği alabilmesi ve risk faktörlerinin ağırlıklarının dikkate alınmaması gibi bir takım sakıncaları bulunmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak yöntemin uygulanışı ve eksiklikleri incelenmiştir. Daha sonra bu eksikliklerin giderilebilmesi amacıyla HMEA gri ilişki analizi kullanılarak modifiye edilmiş ve konuyla ilgili bir sanayi uygulamasına yer verilmiştir

Grey Evaluation Model of Process Failure Mode Effect Analysis

Failure Mode Effect Analysis(FMEA) can be defined as a risk analysis technique that enables the determination of prior improvement fields by identifying the potential failures of a product or process and considering the possible effects of these failures on customers. Priority ranking of FMEA is determined by Risk Priority Number (RPN) which is calculated by multiplication of occurrence, undetectability and severity of failures. But this analysis has some drawbacks which are possibility of different risks having same priority and ignorance of weights of risk factors. In this study, application and disadvantages of this technique was examined. Then FMEA was modified using by grey relational analysis to eliminate of these disadvantages, and an industrial application related with the subject was given

___

  • Baysal, M. E., Canıyılmaz, E. ve Eren, T. (2002) “Otomotiv Yan Sanayinde Hata Türü ve Etkileri Analizi”, Teknoloji Dergisi, 5(1-2):83-90.
  • Ben-Daya, M. ve Raouf A. (1996) “A Revised Failure Mode and Effects Analysis Model”, International Journal of Quality & Reliability Management, 13(1):43-47.
  • Bilgin, Ö. (2006) “Hata Türü ve Etkileri Analizinde Bulanık Mantık Uygulaması”, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Ens- titüsü, Yayınlanmamış YL Tezi, Kocaeli.
  • Canbolat, R. (2008) “Hata Türü ve Etkileri Analizinde Analitik Ağ Süreci ve Bulanık Mantık Uygulaması)”, Sakarya Üniver- sitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış YL Tezi, Sakar- ya.
  • Chang, C. L., Wei, C. C. ve Lee, Y. H. (1999) “Failure Mode and Effect Analysis Using Fuuzzy Method and Grey Theory”, Kybernetes, 28(9):1072-1080.
  • Chang, C. L., Liu, P. H. ve Wei, C. C. (2001) “Failure Mode and Effect Analysis Using Grey Theory”, Integrated Manufac- turing Systems, 12(3):211-216.
  • Chang, Dong-Shang ve Sun, K. L. P. (2009) “Applying DEA to Enhance Assesment Capability of FMEA”, International Jour- nal of Quality & Reliability Management, 26(6): 629-643.
  • Chin, K. S., Chan, A. ve Yang, J. B. (2008) “Development of a Fuzzy FMEA Based Product Design System”, Int J Adv Manuf Technology, 36:633-649.
  • Chrysler Corporation, Ford Motor Company, General Mo- tors Corporation (2008), ``Potential Failure Mode and Effects Analysis’’, Reference Manual, Fourth Edition
  • Kuo, Y., Yang, T. ve Huang, G.W. (2008) “The Use of Grey Relational Analysis in Solving Multiple Attribute Decision- Making Problems”, Computers&Industrial Engineering, 55:80- 93.
  • Kurt, G. (2008) “Gri İlişki Çözümlemesi Kullanılarak Üniversite Öğrencilerinin Çeşitli Kaygılarının Değerlendirilmesi”, Aka- demik Bakış (Uluslar arası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi), 14:1-10.
  • Öndemir, Ö., Güngör Şen, C. ve Baraçlı, H. (2004) “Hata Türü ve Etkileri Analizinde Bulanık Mantık Yaklaşımının Kulla- nılabilirliği”, YA/EM’2004 - Yöneylem Araştırması/Endüstri Mühendisliği - XXIV Ulusal Kongresi, 15-18 Haziran 2004, Gaziantep – Adana.
  • Sankar, N. R. ve Prabhu, B. S. (2001) “Modified Approach For Prioritization Of Failures in a System Failure Mode and Effects Analysis”, International Journal of Quality & Reliability Management, 18(3):324-335.
  • Sharma Kumar, R., Kumar, D. ve Kumar, P. (2005) “Systematic Failure Mode Effect Analysis Using Fuzzy Linguistic Model- ling”, International Journal of Quality & Reliability Manage- ment, 22(9):986-1004.
  • Tay, K. M. ve Lim, C. P. (2006) “Fuzzy FMEA with a Gui- ded Rules Reduction System for Prioritization of Failures”, International Journal of Quality & Reliability Management, 23(8):1047-1066.
  • Teng, S. H. ve Ho, S. Y. (1996) “Failure Mode and Effects Analysis: An Integrated Approach for Product Design and Process Control”, International Journal of Quality and Relia- bility Management, 13(5):8-26.
  • Üstünışık, N. Z. (2007) “Türkiye’deki İller Ve Bölgeler Bazında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması: Gri İliş- kisel Analiz Yöntemi Ve Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış YL Tezi,Ankara.
  • Wu, H. (2002) “A Comparative Study of Using Grey Relational Analysis in Multiple Attribute Decision Making Problems”, Quality Engineering, 15(2):209-217.
  • Wu, C. C, Wu, Y. L. ve Yang, P.C. (2007) “Assessment on the Enterprise’s Operational Performance Using Multiple Attri- bute Decision Making”, Proceedings of the 2007 IEEE IEEM, 242-247.