TÜRK SPOR TARİHİNE KATKI: AHMET SAİM (TURGUT) AKTANSEL VE MISIR ÜSERA KARARGÂHINDA SPOR HATIRALARI

Ahmet Saim (Turgut) Aktansel, Türk spor tarihinin gelişimine katkı sağlamış bir spor adamı ve idealist bir eğitimcidir. Henüz lise öğrencisiyken İstanbul’un en eski spor kulüplerinden olan Vefa İdman Yurdu’nun kuruluşuna öncülük ederek birçok gencin sporla tanışmasına vesile olmuş, sağlıklı nesillerin yetişmesi için çaba sarf etmiştir. Kendisi de iyi bir futbolcu olan Saim Bey, aktif spor hayatını bıraktıktan sonra da spordan ve sportif faaliyetlerden kopmamış, uzun yıllar idarecilik, hakemlik ve spor yazarlığı yapmıştır. Sporculuğunun yanı sıra iyi bir eğitimci olan Ahmed Bey, yetiştirmiş olduğu öğrencileriyle de Cumhuriyet kadrolarının oluşmasına katkı sağlamıştır. Bu çalışma Ahmet Saim Bey’in biyografisini ve Mısır’da Seydibeşir esir kampındaki sportif faaliyetlere ait hatıralarını konu almaktadır.

___

  • Atabeyoğlu, Cem, (1985). “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Spor”, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye Ansiklopedisi”, Cilt: 6, İstanbul, s. 1474-1518.
  • Atabeyoğlu, Cem, (1993), “Aktansel, Saim Turgut”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı Ortak Yayını, İstanbul, s. 172.
  • Berber, Engin, (1994). Kendi Kaleminden Teğmen Cemil Zeki (Yoldaş) AnılarMektuplar), İstanbul: Arba Yayınları.
  • Erden, Fethi, (1948). Türk Hekimleri Biyografisi, İstanbul: Çituri Biraderler Basımevi.
  • Güçtekin, Nuri, (2012). “İstanbul’daki Özel İslam Mektepleri (1873-1922)”, Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, Sayı: 22, s. 1-40.