Kuyucaklı Yusuf Adlı Romanın Hybris Kavramı Etrafında İncelenmesi

Antik Yunan’da suç olarak görülen “Hybris” kavramı genel anlamıyla birine zarar vermek, biriyle dalga geçmek, kişinin kibirli olması, başkasına ait olana göz dikmesi gibi çeşitli olumsuz anlamları barındırır. “Hybris” günlük hayatta insanların sıkça isteyerek ya da istemeyerek başvurabildiği bir kavram olarak dikkat çeker. Sabahattin Ali’nin birçok akademik çalışmaya konu olan Kuyucaklı Yusuf romanı, Yusuf’un bürokrasi ve burjuvazi sınıfındaki eşrafla mücadelesini anlatır. Güçlü ile güçsüzün net çizgilerle ayrıldığı bu romanda yer alan Yusuf ismi yapılmış çalışmalarda genellikle iyi, doğal ve olumlu bir karakter olarak ele alınmıştır. Genel anlamıyla Yusuf’un bozulmuş kirli düzende temiz kalmaya çalıştığı üzerinde çıkarımlarda bulunulmuştur. Bu çalışmada ise Yusuf ismi özelinde romandaki çeşitli kahramanların “Hybris” kavramı bağlamındaki yeri üzerine bir inceleme yapılacak ve Yusuf’un bu kavram altındaki durumu ele alınmaya çalışılacaktır.

Investigation of The Novel NamedKuyucaklı Yusuf Around The Conceptof Hybris

The concept of "Hybris" as a crime in Ancient Greece, in general, includes various negative types such as harming someone, making fun of being one, coveting what belongs to someone else. This and similar behaviors were seen as punishment in Ancient Greece and a law was passed against "Hybris". "Hybris" draws attention as a concept that he can frequently refer to in daily life, willingly or not. Sabahattin Ali's novel Kuyucaklı Yusuf, which is the subject of many readings, tells of Yusuf's struggle with the class notables in the bureaucracy and the bourgeoisie. The character of Yusuf in this novel, in which the strong and the weak are separated with clear lines, is handled as a good, natural and positive character in the studies. In general, it should be inferred that the character of Yusuf is trying to stay clean in the corrupt order. In this resource, we will make a reading attempt on the place of the varieties in the novel in the concept of "Hybris" specifically for the character of Yusuf, and we will try to handle Yusuf in this concept.

___

  • Ali, F.- Özkırımlı A.- Sönmez, S. (2014). Sabahattin Ali “Anılar, İncelemeler, Eleştiriler” İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Ali, S. (2004). Kuyucaklı Yusuf, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Asiltürk B. (2018). Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf Romanını Peripeteia Kavramı Eşliğinde Okumak “Susturulamayan Ses Sabahattin Ali Özel Sayısı” Ankara, Hece Yayınları.
  • Bezirci, A. (2007). Sabahattin Ali “Yaşamı, Kişiliği, Sanatı ve Eserleri” İstanbul: Evrensel Yayınları.
  • Bursa, S. (2013). Hybris Kavramına Yeniden Bakmak ve Modern Tragedyaları Bu Çerçeveden İncelemek, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi, Sayı: 22 ss.41-54
  • Çelik, Y. (1997). Bitmemiş Bir Destan Kuyucaklı Yusuf, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, ss. 129-147 Erhat, A. (1972) Mitoloji Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Gagarin, M. (1977) Hybris and Alcibiades Failure, Phoenix, Vol. 31, No. 1 Spring, pp. 22-37
  • Güneş, M. (2016). Sabahattin Ali’nin Eserlerinin Kaynakları “Roman, Hikâye ve Şiirlerinde Biyografik Unsurlar” Ankara: Hece Yayınları.
  • Husain, M. (1983). The Hybris of Parmenides. Dialogue, 22, pp 451-460 Korkmaz, R. (1991). “Sabahattin Ali” İnsan ve Eser, Yayınlanmış Doktora Tezi Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Lunaçarski, A.V. (1982). Sanat ve Edebiyat Üzerine, (K. Kavala, Çev.) İstanbul: Adam-İz Yayıncılık.
  • MacDowell, Douglas M. (1976) Hybris’ in Athens Greece & Rome, Second Series, Vol. 23, No. 1, April, pp. 14-31
  • Moran, B. (2014). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 3, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Naci, F. (2015). Yüzyılın Yüz Türk Romanı, İstanbul, İletişim Yayınları.
  • Roger, S.B., Kai, B., Craige, B.C., Andrew, E., Sabine, R.H. (2013) The Encyclopedia of Ancient History, U.S.A.: Blackwell Publishing.