Geçmişten Günümüze İpek Yolu Hakkında Genel Bir Değerlendirme

Dünyada milletlerarası ticaretin varlığı çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Modern dönemlere kadar geçen zaman dilimindeki süreçte özellikle doğu-batı ticareti oldukça önemli bir unsur olmuştur. Çin’in ipeği ve kâğıdı, Hindistan’ın baharatı doğu-batı aksında oluşturulan bir ticaret yolu aracılığıyla batı ülkeleriyle buluşmaktaydı. Bahsi geçen bu yol, özellikle Çin’in ipekli dokumalarının Avrupa’ya iletilmesini vurgulamak amacıyla 1877’de Alman coğrafyacısı Ferdinand Von Richthofen tarafından İpek Yolu olarak isimlendirilmiştir. Bu çalışma ile öncelikle İpek Yolu’nun ortaya çıkışı ve tarihsel gelişiminin ele alınması sonra ise günümüzde aynı ismi taşıyan ya da kadim yolun ihyasını amaçlayan projelerin içeriğinin ve Dünya ticareti bağlamında öneminin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.

A General Evaluatıon of Silk Road from The Past to the Present

The existence of international trade in the world dates back to very ancient times. East-west trade has been a very important factor especially in the time period until modern times. China's silk and paper were meeting Western countries through a trade route built on the east-west axis of India's spice. This road was named as the Silk Road in 1877 by the German geographer Ferdinand Von Richthofen to emphasize that China's silk fabrics were transported to Europe. The aim of this study is to examine the emergence and historical development of the Silk Road and to reveal the importance of the content of the projects in the context of world trade. 

___

  • Ayan,E.,2016. Yeni İpek Yolu Stratejileri Ve Trans-Avrasya Güvenlik Sistemleri, Tarih ve Gelecek Dergisi,2(3),9-24. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/263549