Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin İş Bulma Kaygı Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Bu araştırma spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin iş bulma kaygı düzeylerini farklı değişkenler açısından değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 202 (72 Kadın, 130 Erkek,) öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak katılımcıların demografik bilgilerini ve spor bilimleri öğrencilerinin iş bulma kaygı durumlarını belirlemek için bir anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma neticesinde, araştırma grubunun cinsiyet değişkeni, milli sporcu olma durumu ve iş tecrübesi değişkeni ile iş bulma kaygısı ölçeği toplam puanı arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Katılımcıların araştırma grubunun sınıf ve gelir durumu ile iş bulma kaygısı ölçeği toplam puan ortalaması arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenirken (p<0,05) bölüm değişkeni ile iş bulma kaygısı ölçeği toplam puan ortalaması arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür (p>0,05). Araştırma grubunun iş bulma kaygısı ölçeği toplam 31,71±7,08 puan ortalaması ile kaygı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; araştırma grubunda yer alan öğrencilerin gelecek ve mezuniyet sonrası iş bulma konusunda kaygı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür.

___

  • Aslan, M. & Uğraş, S. (2021). Validity and Reliability Study of the Sports Sciences Students' Job Finding Anxiety Scale. International Journal of Eurasian Education and Culture, 6(13), 1143-1170.).
  • Aydın, E. (2017). Besyo öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölüm ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişki. Journal of ınternational social research, 10(49).
  • Aydin, Ü. (2022). Türkiye’de 1980 Sonrası dönemde yaşanan ekonomik krizlerin analizi. İzmir Akademi Derneği.
  • Çerez, H. (2004). An Application Model Of Total Quality Management And Strategic Planning For Sports Management Departments Of Physical Education And Sports Schools. The 10th Ichper.SD Europe Congress & the TSSA 8th International Sports Science Congress, Antalya, Turkey, November.
  • Demirci, M. A. (2020). Üniversite Öğrencilerinin İş Bulma Kaygısının Okula Bağlılığa Etkisi. 2. Uluslararası İktisat, İşletme ve Sosyal Bilimler Kongresi, 10-12 Nisan 2020, 170-178.
  • Dursun, S., & AYTAÇ, S. S. (2009). Üniversite Öğrencileri Arasında İşsizlik Kaygısı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(1), 71-84.
  • İşlek, Y. (2018). Spor Yöneticiliği bölümü öğrencilerinin izolasyonu ile ilgili kaygıların baskısı ve kaygıyla ilişkisi ile ilişkisi açısından incelenmesi (Akdeniz Bölgesi örneği).
  • Güçlü, A. Uzun, E. Uzun, S. Ve Yolsal, Ü. (2002). Sarp Erk Ulaş Felsefe Sözlüğü. (Birinci basım). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Kaya, L. (2022). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinde işsizlik kaygısı ve okula yabancılaşma arasındaki ilişkinin incelenmesi (Master's thesis, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • Lordoğlu, K. (1986). Bir Kamu İşletmesindeki İş Kazaları ve Nedenleri Üzerine Bazı Notlar. In Journal of Social Policy Conferences (No. 35-36).
  • Şenel, E., & Karakuş, K. (2022). Spor Yükseköğretim Kurumu Öğrencilerinde Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum ile İş Bulma Kaygısının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(2), 677-687.
  • Özder, H., Birinci, M., Zaifoğlu, P., & Işıktaş, S. (2018). Okulöncesi ve sınıf öğretmeni adaylarının işsizlik kaygılarına ilişkin bir ölçek geliştirme çalışması. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 20(2), 39-56
  • Tayfun, A. N. T., & Korkmaz, A. (2016). Üniversite Öğrencilerinde İşsizlik Kaygısı: Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma The Unemployment Anxiety Of University Students: A Research On Süleyman Demirel University Students. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(17), 534-558. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (tuik.gov.tr) Erişim tarihi: 01.01.2023
  • Turgut, M., Gökyürek, B., & Yenel, F. (2004). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarındaki Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği Bölümlerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Bu Bölümleri Seçme Nedenleri ve Beklentileri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi, Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 91-99.
  • Unay, C. (2000). Genel İktisat. Bursa: Ekin Ktabevi. WICHERT Ines, (2001), “Job insecurity and work intensification, The effects of an health and well-being”, Burchell, Brendan (Editor), Job Insecurity & Work Intensification.
Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde Pehlivanlara Ödenen Yolluk ve Ödüller İle İlgili Kavramsal Bir Çalışma

Abdil ARI

Bireysel Yaratıcılığın Başa Çıkma Tutumları Üzerine Etkisi: Elit Düzeyde Bireysel ve Takım Sporu Yapan Sporcular Üzerine Bir Araştırma

Nuh Osman YILDIZ, Hale KULA, Zülbiye KAÇAY, Fikret SOYER

Üniversite Öğrencilerinin Dijital Bağımlılık Ve Yalnızlık Düzeylerinin İncelenmesi

Mehmet Ali ÜZGÜ, Reha BOZGÜNEY, Banu CAN, Metin OZLU, Ahmet AKAT, Furkan GÜNEŞ, Firdevs ÇALIK

Rekreasyon Amaçlı Yüzen Bireylerin Optimal Performans Duygu Durumu ve Serbest Zaman Doyum Düzeylerinin İncelenmesi

Gaye ERKMEN HADİ, Mehmet DENKTAŞ

Kentsel Yaşam Kalitesi Açısından Çocuk Parkları ve Alanları (Betimsel Bir Çalışma)

Bilgehan PEPE, Demet SEVEN

Profesyonel Erkek Voleybolcularda Sezon İçinde Sıçrama ve Kas Kuvveti Performansındaki Değişimler: Bir Durum Çalışması

Yasin BAYSAL, Şükrü Serdar BALCI

Okul Öncesi Eğitimde Öğretimsel Lider Olarak Okul Yöneticilerinin Velilerle İletişimi

Nurcan ÖZÇELİK, Hüseyin YILDIZ, İlyas YOZCU

Ortaöğretim Öğrencilerinin Boş Zaman Yönetimi ve Dijital Bağımlılık Düzeylerinin İncelenmesi

Mehmet DENKTAŞ, Eyüp TEMUR, Rojhat AYDIN, Şeyhmus BALİNAN, Yusuf KARADAĞ

Sporcularda Etik İlkelere Aykırı Davranış Biçimleri: Derleme Çalışması

Nazlı YANAR

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersine Karşı Tutumlarının İncelenmesi

Pelin USTAOĞLU HOŞVER, Öznur KARADAĞ, Selahattin AKPINAR