Tara ve Farklı Borlu Bileşikler ile Emprenye Edilen Sarıçam (Pinus sylvestris L.) Odununun Vida Tutma Direncinin Belirlenmesi

Ahşap malzemeler çevreden gelecek zararları (biyotik, abiyotik zararlılar, yangın vb.) önlemek ve ahşabın kullanım ömrünü uzatmak için emprenye edilmektedir. Bu nedenle; bu çalışmada tara, boraks ve borik asit ile emprenye edilmiş ağaç malzemenin vida tutma direnci özelliklerini belirlemek amacı ile hazırlanmıştır. Sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunu ülkemizde büyük bir potansiyele sahip olan borlu bileşiklerden boraks, borik asit ve boraks+borik asit ile doğal emprenye maddelerinden tara ile birlikte kullanılarak hazırlanan deney örnekleri üç farklı (% 1, % 3, % 5) çözelti konsantrasyonu ile ASTM 1413-76 standartına göre emprenye edilmiştir. Emprenye edildikten sonra vida tutma direnci değerleri kontrol örnekleri ile kıyaslanarak belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre; % 1 konsantrasyondaki tara ile emprenye edilen örneklerin vida tutma direncinin daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Borlu bileşiklerde ise, borik asit+boraks karışımının daha yüksek değerlerde olduğu saptanmıştır. Bu durumda, dış çephe kaplaması veya yayla kent evi gibi masif odun uygulamalarında 1% konsantrasyondaki borik asit+boraks karışımı tercih edilebilir.

Indication of the Screw Withdrawal Strength of Scots pine (Pinus sylvestris L.) Wood Impregnated with Quechua and Different Boron Compounds

Wooden materials are conducted to prevent damages (biotic, abiotic pests, fire, etc.) from the environment and are used to extend the usage life of wooden materials. Due to this reason, this study is determined different screw withdrawal strength properties of wooden material impregnated with quechua, borax and boric acid. The scots pine (Pinus sylvestris L.) test specimens are prepared with borax, boric acid, borax + boric acid, from borax compounds which have a great potential in Turkey, and with quechua, one of the natural impregnation substances. Then these samples are impregnated with three different (1%, 3%, 5%) solution concentrations according to ASTM 1413-76 standards. After impregnation, screw withdrawal strength samples are determined compared with control samples. According to the test results; the highest screw withdrawal strength values are determined in solution concentrations with %5 concentration. The highest boron compound values are determined in solution concentrations with boric acid+borax compounds. In this case, the boric acid at a concentration of 1% can be preferred in solid wood applications such as in places which are not exposed to rain water. 

___

  • [1] OGM, “Orman Genel Müdürlüğü Orman Idaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı Türkiye Orman Varlığı,” Ankara: Orman Genel Müdürlüğüne, s. 10-20, 2015.
  • [2] Alkan, E, “Doğal emprenye maddeleri ve borlu bileşikler ile emprenye edilen sarıçam (Pinus sylvestris L.) odununun fiziksel ve mekanik özelliklerinin incelenmesi,” Yüksek Lisans Tezi, Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gümüşhane, s. 59, 2016.
  • [3] Bozkurt, A.Y., Göker, Y., Erdin, N., “Emprenye tekniği,” İ.Ü. Yayınları No: 3779/425, İstanbul, 1993.
  • [4] Kolman, F., Cote, J. R., “Principles of wood science and technology,” I. Solid Wood: 149-151 Springer – Verlag,1968.
  • [5] Baysal, E., “Borlu bileşikler ve doğal sepi maddeleriyle emprenye edilen sarıçam odununun yanma özellikleri,” Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 19 (1-2), s. 59-69, 2003.
  • [6] Hafızoğlu, H., Yalınkılıç, M.K., Yıldız, Ü.C., Baysal, E., Peker, H., Demirci, Z. (1994). “Türkiye Bor Kaynaklarının Odun Koruma (Emprenye) Endüstrisinde Değerlendirilmesi”. TÜBİTAK TOAG- 875 Nolu Projesi, 377 s.
  • [7] URL-1 (2015). http://tr.scribd.com/doc/27007581/bitkisel-tabaklama#scribd (Erişim Tarihi: 15 Mart 2015).
  • [8] ASTM D 1413-76., “Standart method of testing wood preservatives by laboratory soilblock cultura,” Annual Book of ASTM Standarts, 452-460, 1976.
  • [9] Kurt, M., Atar, H., Keskin, R., “Sarıçam (Pinus sylvestris L.) odununda emprenye etme ve renk açma işleminin vernik katman sertliğine etkileri,” KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, group, 4.2H: 2, 2003.
  • [10] TS EN 13446, “Ahşap esaslı levhalar-bağlayıcıların geri çıkma kapasitesinin tayini,” TSE- Ankara, 2005.
  • [11] Açıkel, İ., “Emprenye İşleminin Ağaç Malzemede Vida Tutma Direncine Etkisi,” Yüksek Lisans Tezi, İleri Teknolojiler Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü., Ankara, 52s, 2007.
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Faz Kaydırıcı Transformatörlerin Dinamik Gerilim Kararlılığına Etkileri

Ali ÖZTÜRK, Salih TOSUN

İmar Planlarının Hazırlanma Süreci ve Peyzaj Mimarlığı Disiplini Açısından Karşılaşılan Sorunlar

Büşra EZENCİ

Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı Önlemlerine Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi; Çanakkale’de Bir Kamu Hastanesi Örneği

Ayşin AŞKIN, Ayten DİNÇ

İstanbul’daki Kamu Hastanelerinde Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Genel Profili

Nuran AKYURT

Fiber Optik Fabry-Perot Akustik Sensörler için Yeni Bir Diyafram Malzemesi Olarak 2D GaSe Benzetimi

Ömer Galip SARAÇOĞLU, Umut AYDEMİR, Timuçin Emre TABARU, Şekip Esat HAYBER

Orman Endüstri Mühendislerinin Bakış Açısı ile Lisans Eğitimi

Muhammet ÇİL, Kadri Cemil AKYÜZ, İlter BEKAR, K. Hüseyin KOÇ, Tarık GEDIK, Derya SEVIM KORKUT

Tara ve Farklı Borlu Bileşikler ile Emprenye Edilen Sarıçam (Pinus sylvestris L.) Odununun Vida Tutma Direncinin Belirlenmesi

Selim ŞEN, M. Said FİDAN, Elif ALKAN, Ş. Şadiye YAŞAR

Elastik Yarı Sonsuz Düzlem Üzerine Oturan Ağırlıklı Tabakanın Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Sürtünmesiz Temas Problemi Analizi

Alper POLAT, Talat Şükrü ÖZŞAHİN, Yusuf KAYA

Plastik Olmayan bir silt zemin üzerinde yapılan çevrimsel üç eksenli deneyler sırasında oluşan aşırı boşluk suyu basıncı davranışının değerlendirilmesi

Eyyüb KARAKAN, Alper SEZER, Nazar TANRINIAN

Sabit Sıcaklık ve Akım Altında Magneto-Reolojik Damperin Tasarım Optimizasyonu

İsmail ŞAHİN, Zekeriya PARLAK