TURİST REHBERLİĞİNİN SEYAHAT ACENTELERİ ÜZERİNDEKİ ROLÜ VE ETKİSİ

Turist rehberleri, grup paket turlarda turistlerle doğrudan iletişim halindedir. Seyahat acenteleri ile doğrudan çalışmak zorunda olan bu meslek grubunun, sunmuş olduğu hizmet kalitesine göre hem turistleri hem de seyahat acentelerini etkilediği bilinmektedir Turist deneyimi ve bir destinasyon ve seyahat şirketi algısı yaratmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çalışmanın amacı, seyahat acentaları tarafından düzenlenen grup paket turlarda turist rehberlerinin sunduğu hizmete yönelik müşterileriler ve acenteler üzerindeki etkilerini belirlemektir. Turist rehberliğinin acenteler ve ülke turizm imajı üstündeki etkileri ortaya konmaya çalışılarak, rehberlik ile acenteler arasındaki sorunlara yönelik olarak çözümler sunulmuştur. Çalışmada, nitel veri analizi yöntemi ile ulusal ve uluslararası literatür incelenmiş, elde edilen bulgularda turist rehberliğinin seyahat acentelerinin faaliyetlerini ve sürdürülebilirliğini doğrudan etkilediği sonucu elde edilmiştir. Bu kapsamda, turist rehberlerinin hizmet kalitesi boyutları ele alınmış, seyahat acentesinin itibarını etkilediğini sonucu ortaya çıkmıştır. Turist rehberlerinin seyahat acentelerinin yapmış olduğu grup paket turlardaki önemi bir kez daha doğrulanmış, acentenin imajına ve tekrar talep edilebilmesinde doğrudan etkili bit faktör olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda, turist rehberlerinin seyahat acentelerini etkilediği en önemli unsurların eğitim ve bilgi seviyesinin yeterliliği, yabancı dil bilgisinin durumu, işletmeyle olan iletişim ve bağlılık, turistlere karşı tutum, mesleki sorumlulukları yerine getirme ve iş ahlakı olarak ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, çalışma sonucunda seyahat acentelerinin turist rehberlerinden beklentileri; dakiklik, doğaya ve ve çevrele unsurlara saygılı, sorunları çözme yeteneği, destinasyon bilgisi, dürüstlük ve güvenilirlik, yasal kurallara uyma ve seyahat programında vaat edilen hizmetin sunumu olarak belirlenmiştir.

___

  • Abrate, G., Bruno, C., Erbetta, F. & Fraquelli, G. (2020). Which future for traditional travel agencies? dynamic capabilities approach. Journal of Travel Research, 59(5), 777-791.
  • Aguiar-Quintana, T., Moreno-Gil, S. & Picazo-Peral, P. (2016). How could traditional travel agencies improve their competitiveness and survive? A qualitative study in Spain. Tourism Management Perspectives, 20, 98-108.