EKOTURİZMİN GELİŞİMİNDE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİN ETKİSİ: EKOTURİZM BİLİM DALI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Turizm sektörünün geçmişteki istihdam durumu nedeni ile turizm eğitimi almış çalışan sayısının az olduğu bilinmektedir. Ancak, son yirmi yıl içerisinde turizm eğitimlerinin dünya genelinde yaygınlaşması, turizm sektöründe alanında uzman insanların çalıştırılması durumunu ortaya çıkarmıştır. Turizm sektörünün birçok farklı çeşidi bulunmakta ve bunlardan biri de ekoturizm olarak belirtilmektedir. İnsanların son yıllarda şehirleşme ile kalabalıklardan kaç arzusu ve doğaya olan ilgisi nedeni ile ekoturizm önemli bir turizm çeşidi olarak ifade edilmektedir. Ekoturizmin artan önemli nedeni ile ekoturizm alanında özellikle lisansüstü eğitimler yaygınlaşmaya başlamıştır. Çalışmanın temel amacı, Türkiye’de ekoturizm alanında verilen lisansüstü eğitimlerin içeriklerinin ortaya konarak, turizm sektörüne etkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu kapsamda, Ekoturizm Rehberliği alanında eğitim veren Necmettin Erbakan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Ekoturizm ile Ekoturizm Rehberliği Anabilim Dalı dersleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, Ekoturizm Rehberliği Anabilim Dalında verilen derslerin, ekoturizmi inceleme konusunda eksiklikleri olduğu, ekoturizmin nasıl turistik talep çekebileceğine yönelik uygulamalı eğitimlerin yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, Türkiye’de ekoturizm kapsamında lisansüstü eğitim veren diğer üniversitelerin birimleri de incelenerek, karşılaştırılmalı çıkarımlarda bulunulmuştur. Ekoturizm rehberliği alanında verilen lisansüstü eğitimlerin dersleri karşılaştırılarak, turizm sektörü açısından etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, ekoturizm ile ilgili literatür bilgisi verilmiş, ekoturizm alanında yapılmış olan lisansüstü tezlerin içerikleri ve inceleme alanları hakkında bilgiler sunulmuştur.

___

  • Akyurt, H. (2019). Ekoturizm: Türkiye’deki Gelişimi ve Mevcut Durumu. Gece Akademi, Editör: Sait Erdal Dinçer, Sinan Sönmez, Mustafa Bostancı, Ertan Özçoban, Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler, Cilt-2, ss. 353 -367, Ankara: Gece Akademi.
  • Akyurt, H. & Ültay, E. (2021). Üniversite Düzeyinde Turizm Eğitiminin Mevcut Durumu ve Turizm Sektörü Beklentileri. Editör: Doç. Dr. Çatalcalı Ceylan Ayşe, Dr. Özbay Ferhat, Dr. Özomay Zafer, Dr. Öğretim üyesi Kurt Mustafa Batuhan, Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Araştırma ve Değerlendirmeler, Cilt-2, ss. 159 -187, Ankara: Gece Kitaplığı.
  • Akyurt, H. & Ültay, E. (2022). Ekoturizm ve Ekoturizm Rehberliği Eğitimi Lisansüstü Tezlerinin Bibliyometrik Analizi, Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi, 5(2), 56–70.