ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELENEKSEL VE İNTERNET GAZETECİLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

“İnternet gazeteciliği geleneksel gazeteciliğin tahtını sarsıyor mu? Genç nesiller hangi tür gazeteciliği tercih ediyor?” gibi soruların cevaplarının araştırıldığı bu çalışmada, son yıllarda hızla büyüyen internet gazeteciliği ile geleneksel gazeteciliğin okuma alışkanlıkları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmada Akdeniz Üniversitesinde öğrenim gören 240 öğrencinin görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin gazete okuma alışkanlıkları betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencileri genellikle internet gazeteciliği ve geleneksel gazeteciliği farklı olarak değerlendirmekte ve birini diğerine tercih etmemektedirler. Ayrıca internet gazeteciliği ne kadar gelişirse gelişsin geleneksel gazeteciliğin yerini alamayacağına inanmaktadırlar. İnternet gazeteciliğini tercih edenler daha çok görselliği, güncelliği ve özgürlüğü tercih sebebi olarak göstermektedirler. Ailelerinin gelir düzeyi ile geleneksel gazete okuma oranı arasında anlamlı bir ilişki varken internet gazetesi okumaları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu araştırma gelişmekte olan internet gazeteciliği ile geleneksel gazeteciliğin okuma alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelemesi yönünden bir imkân sağlarken, bundan sonra yapılacak araştırmalara ışık tutacağına inanıyoruz

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GELENEKSEL VE İNTERNET GAZETECİLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Reading habits of online journalism growing rapidly in recent years and traditional journalism were compared in this study by addressing to questions of “Does online journalism will take over the leadership of traditional journalism? What kind of Journalism do young generations prefer?” Sample constituted 240 students at Akdeniz University. Students’ newspaper reading habits were analyzed using descriptive statistics. The results revealed that university students often considered online journalism and traditional journalism individually and they didn’t prefer one to the other. They believed that online journalism cannot replace traditional journalism, no matter how much it develops. Those who preferred online journalism indicated that being more visual, up-dated and freedom were the key factors to prefer. Significant relationship was found between families’ income level and traditional newspaper reading rate, but families’ income was not correlated with online newspaper reading rate. This research is providing an opportunity to review of reading habits for online journalism and traditional journalism comparatively and we believe that this research will assist further ones

___

  • ÇAKIR, H. (2007). “Geleneksel Gazetecilik Karşısında İnternet Gazeteciliği”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 123- 149.
  • KARADUMAN, M. (2003). “İnternet ve Gazetecilik”, Sevda Alankuş (ed), Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • KARADUMAN, M. (2003). “Haber Almada İnterneti Kullanma Alışkanlıkları”, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, sayı: 1.
  • KIRÇIL, A. G. ve Karagüler T. (2003). “Dijital Çağda İletişime Yeni Yaklaşım: Online Gazetecilik”, Akademik Bilişim Konferansı, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • MEB, (2011). Gazetecilik, Gazeteciliğin Temel Kavramları, Ankara.
  • MEGGS, P.B, (1998). A History of Graphic Design, John Wileyand Sons, New York.
  • MURZAKULOVA, G., (2008). “Farklı Toplumlarda İnternet Gazeteciliği: Rusya ve Türkiye İnternet Gazetelerinin Karşılaştırmalı Çözümlenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • NEUBERGER, C. vd. (1998). “Online-the future of newspapers? Germany’s dailies on the world wide web” Journal of Computer-Mediated Communication, Vol.4. No.1.
  • ONURSOY, S. (2001). “Online Haber Yayıncılığında Görsel Tasarım Boyutu: Haber Siteleri Örnekleri Üzerine Bir Uygulama”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir.
  • SCHULTZ, T. (1999). “Interactive Options in Online Journalism: A Content Analysis of 100 U.S. Newspapers”, Journal of Computer-Mediated Communication, Vol:5(1) .
  • SOYTÜRK, T. (2008)., MediaCat Dijital, http://www.mertmedya.com/ index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=35.
  • TÜRK DİL KURUMU, (2012). “Gazetecilik sözlük anlamı”, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.4ff34c32ede565.12373 462.
  • TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU, (2011). “Yazılı Medya İstatistikleri”, Haber Bülteni, s. 1.
  • URHAN, B., KIZILCA İ. (2011). “Türkiye’de Kişilerin İnternet Kullanımları Ne Şekilde Değişiyor? İnternet Kullanıcıları Üzerine bir Değerlendirme”, TEPAV, http://www.tepav.org.tr.
  • WAN-IFRA, (2011) “Dünya Basın Trendleri Raporu”, Dünya Gazeteler Birliği, http://www.wan-ifra.org.
  • WARD, S. J. A. (2010). Global Journalism Ethics, Montreal :McGill-Queen's University Press.
  • WENDLAND, M. (2011). “Five Things Journalists Need To Know About The Net” http://www.poynter.org/content/ content_view.asp?id=4439, (04.05.2012).