Ekonominin önemli bir parçası: Savunma sanayii

Türk savunma sanayiinin son yıllarda hızlı bir yükseliş eğilimi yakaladığı görülmektedir. Bu hızlı yükselişin sürdürülebilirliği için bundan sonra daha hassas analizlere ihtiyaç duyulacağı bir gerçektir. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum itibariyle, barışın ve caydırıcılığın korunmasında savunma sanayiinin yüksek teknoloji ürünleri üretebilir olmasının önemi çok büyüktür. Ancak, milli güç unsurlarına dayanmayan bir savunma sanayiinin yeterliliğinden ve sürekliliğinden söz edilebilmesi pek mümkün görünmemektedir. Çünkü, savunma için gereken her türlü araç, gereç ve teçhizatın büyük oranda yerli kaynaklardan karşılanıyor olması önemli bir zorunluluktur. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın kuruluşunu takiben gerçekleştirilen yatırımlarla, kara, hava ve deniz sistemleri bazında çeşitli alanlarda yurt içi imkan kazanılmıştır. Bu kapsamda, sistem entegrasyonu, komuta kontrol, haberleşme, elektronik harp ve ateş gücü gibi alt sistemlerde de ciddi bir altyapı oluşmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Türk Savunma Sanayii hakkında genel bir bilgi verilmekte, sektörün ekonomideki yeri ve önemi üzerinde durulmaktadır. Sektördeki hızlı yükselişe rağmen, savunma sanayiinde istenilen düzeye ulaşılamama nedenleri ele alınmakta ve bu konuda bir takım çözüm önerileri sunulmaktadır.

An important part of the economy: Defense industry

Turkish defense industry has been captured by a rapid upward trend in recent years. Hereafter, there will be needed more precise analysis for the sustainability of this rapid rise. With respect to the importance of Turkey’s geographical location, the production of high-tech commodities by the defense industry for the protection of peace and deterrence is very important. However, it is not likely to mention a strong defense industry which does not rely on national power. It is important that the factors of production are substantial to retain any sort of supply to produce vehicles, equipments and related things from domestic sources.The investments followed by the establishment of Undersecretariat for Defence Industries on the basis of land, air and sea systems have gained domestic opportunities in various fields. In this context, there has been a beginning of serious infrastructure in the sub-systems such as the system integration, command, control, communications, electronic warfare and fire power.In this study, I provide an overview of the Turkish Defense Industry and focus on the position and importance of this sector in the Turkish economy. Despite the rapid growth in the industry, the reason for not achieving a desired success grade in this sector is studied and various suggestions are offered in this regard.

___

  • Akgül, Aziz. (1986), Savunma Sanayi İşletmelerinin Yapısı ve Türk Savunma Sanayi, Yayıncı Başbakanlık, Ankara.
  • Alnıak, Oktay M. (2001), Savunma Sanayii ve Tedarik Hakkında Düşünceler, T.C. Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay Basım Evi, Yayın Numarası 2001/41, s. 57-58.
  • Alnıak, Oktay M. (2004), “Türk Savunma Endüstrileri Hakkında Düşünceler”, I. Ulusal Mühendislik Kongresi, 20-21 Mayıs 2004, Eski Foça, İzmir (web.deu.edu.tr/umk/bildiriler/a2.doc)
  • Benoit, Emile.(1973), Defense and Economic Growth in Developing Countries, Lexington Books, Lexington.
  • Dabağer, Ceyhun. (2005), Savunma Sanayinin Durumu ve Dışa Bağımlılığın Azaltılması Yönünde Uygulanması Gereken Stratejiler ve Özel Sektörün Bu Konudaki Katkılarının İncelenmesi, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Savunma Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) (2007), Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013, Savunma Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu, DPT Yayını, No: 2755- ÖİK: 699, Ankara
  • (http://ekutup.dpt.gov.tr/imalatsa/savunma/oik699.pdf)
  • Jane’s Grup, http://tr.wikipedia.org/wiki/Jane's (Erişim Tarihi: 09.01.2010)
  • Karakuş, Adnan, (2006), Türk Savunma Sanayiinin Gelişimi, Türkiye’nin Savunma Harcamalarının Boyutları ve Bazı NATO Ülkeleri İle Karşılaştırmalı Ekonometrik Analizi, Yüksek Lisans Tezi, T.C. Kara Harp Okulu, Savunma Bilimleri Enstitüsü, Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SaSaD), SaSaD Savunma Sanayii Anket Sonuçları; Belgeler, http://www.sasad.org.tr/ (Erişim Tarihi: 09.01.2010)
  • Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Web Sitesi, http://www.ssm.gov.tr
  • Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) (2010), SSM Faaliyet Raporu 2009, http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/kurumsal/Faaliyet%20Raporlar/2009%20Y%C4%B1l%C4%B1%20Faaliyet%20Raporu.pdf (Erişim Tarihi:10.01.2011)
  • Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/kurumsalDuyurular/Documents/ss25sektorOdul.pdf (Erişim Tarihi: 11.01.2011)
  • Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/kurumsal/Documents/SP/cumhuriyet.html (Erişim Tarihi: 11.01.2011)
  • Sezgin, Selami. (2000), “Defence Expenditure and Economic Growth in Turkey: A Disaggregated Analysis”, Yapı Kredi Economic Review, 11(2), s. 67-78.
  • Soner, Veli. (1997), Türk Savunma Sanayinin Silahlı Kuvvetlerin Modernizasyonuna ve Ekonomiye Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi.
  • Şimşek, Muammer. (1989), Üçüncü Dünya Ülkelerinde ve Türkiye’de Savunma Sanayii, SAGEB Yayınları, Ankara.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) (2009), Türkiye Savunma Sanayi Sektör Raporu 2008, Türkiye Savunma Sanayi Meclisi, TOBB Yayın, Sıra No: 2009/95.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) (2010), Türkiye Savunma Sanayi Sektör Raporu 2009, TOBB Yayın, Sıra No: 2010/114.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2005), TÜİK İstatistik Göstergeler 1923-2010, ISBN 978-975-19-5248-6, Ankara
  • T.C. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü (2007), Ekonomik Göstergeler, Ankara. http://www.muhasebat.gov.tr (Erişim Tarihi: 10.01.2011)
  • T.C. Merkez Bankası (2011), Elektronik Veri Dağıtım Sistemi, Ankara. http://evds.tcmb.gov.tr/cbt.html (Erişim Tarihi: 10.01.2011)
  • Zekey, Ahmet Hamdi. (1999), “Savunma Sanayi Yatırımlarının Ekonomi Üzerine Etkileri”, Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, Sayı 2, s. 27-49.
  • Ziylan, Aytekin ve Diğerleri (1998), Savunma Sanayi ve Tedarik: Ülkemizin İlim ve Teknoloji Yeteneğinin Yükseltilmesini Esas Alan Bir Yaklaşım, Tubitak Yayınları, Ankara.