SERVQUAL YÖNTEMİ VE BİR HİZMET İŞLETMESİNDE UYGULAMASI

Hizmet sektöründeki tüm firmalar gibi otellerde de, artan rekabet karşısında iyi ve kaliteli hizmet sunmak zorundadırlar. Bir işletmenin başarısı hizmet fonksiyonunun ne kadar iyi olduğuna değil, müşterinin o fonksiyondan beklentilerinin ne ölçüde karşılandığına bağlıdır. Bu da bir bakıma verilen hizmetten ne kadar memnun olduğunun ölçüsüdür. SERVQUAL ölçeği hizmet kalitesini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada SERVQUAL yöntemi yardımıyla bir hizmet işletmesinden (otelden) hizmet satın alan müşterilerin bekledikleri ve algıladıkları hizmet kalitesi incelenmiştir. Yapılan bu çalışmada amaç bir hizmet işletmesinden hizmet satın alan müşterilerin bekledikleri ve algıladıkları hizmet kalitesi arasındaki farklılık olup olmadığını incelemektir. Müşterilerin boyutlara önem düzeyine göre verdiği puanlara bakıldığında en yüksek değere sahip olan boyutun yiyecek bölümü boyutu olduğu görülmektedir. Bu boyutu sırasıyla güvenlik bölümü, kat hizmetleri bölümü ve ön büro hizmetleri bölümü izlemektedir. Yapılan analiz sonucunda müşterilerin tüm boyutlar için algılanan ve beklenen hizmet ortalamaları arasındaki farklar incelendiğinde tüm boyutlarda ideal hizmet kalitesine ulaşıldığı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

: Hizmet, Hizmet Kalitesi, SERVQUAL

SERVQUAL METHOD AND APPLICATION OF A SERVICE COMPANY Abstract

All firms in the service sector such as hotels are required to provide better and quality service opposite increasing competition. How good is the service function of success of a business, but to what extent the fulfillment of the expectations of the costumer depends on the function. This is in a sense a measure of how satisfied you are with the service. SERVQUAL scale is a method used to measure the quality of service. In this study, with the help of SERVQUAL method of operation of a service (hotel) costumers who purchase service were expected and perceived service quality. The purpose of this study, customers who purchase a service operation of the service was to examine whether the difference between expected and perceived service quality. Looking at the scores according to the severity of heights customers with the highest value is observed that the size of food portion size. This is the size of the security department, respectively, followed by housekeeping department and front desk services department. As a result of the analysis, the average customer service for all sizes the differences between perceived and expected service quality achieved is concluded that the ideal of all sizes are examined.

___

  • Akbaba, A. & Kılınç, İ. (2001). Hizmet kalitesi ve turizm işletmelerinde SERVQUAL uygulamaları. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 12, 162-168.
  • Altan, Ş. & Atan, M. (2004). Bankacılık sektöründe toplam hizmet kalitesinin SERVQUAL analizi ile ölçümü. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1, 17-32.
  • Atılgan, E. (2001). Hizmet kalitesi yönetimi ve seyahat sektörüne yönelik bir uygulama. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya, Türkiye.
  • Bulgan, U. (2002). Kütüphanecilik sektöründe hizmet kalitesinin ölçümü ve bir üniversite kütüphanesi uygulaması. Yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye.
  • Çiçek, R. & Doğan, İ. C. (2009). Müşteri memnuniyetinin artırılmasında hizmet kalitesinin ölçülmesine yönelik bir araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(1), 199-217.
  • Devebakan, N. (2006). Sağlık işletmelerinde teknik ve algılanan kalite. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(1), 120-149.
  • Filiz, Z. (2009a). Bankacılık sektöründe SERVQUAL analizi uygulaması. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 46(535), 53-66.
  • Filiz, Z. (2009b). Hizmet sektöründe hizmet kalitesinin SERVQUAL yöntemi ile ölçülmesi ve bankacılık sektöründe bir uygulama. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 46(538), 75-86.
  • Filiz, Z., Yılmaz, V. & Yağızer, C. (2010). Belediyelerde hizmet kalitesinin SERVQUAL analizi ile ölçümü: Eskişehir belediyelerinde bir uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(3), 59-76.
  • Hotamışlı, M. & Eleren, A. (2011). GSM operatörlerinde hizmet kalitesinin SERVQUAL ölçeği ile ölçülmesi: Afyonkarahisar örneği. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(13), 221-238.
  • Özer, S. (1997). Hizmetlerde kalite banka hizmetlerinde kalite üzerine bir tüketici araştırması. Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum, Türkiye.
  • Parasuraman, A., Zeithaml, V. A., & Berry, L. L. (1985). A conceptual model of service quality and its implication for future research, Journal of Marketing, 49(4), 41-50.
  • Parasuraman, A., Zeithaml, V. A., & Berry, L. L. (1988). SERVQUAL: A multiple-item scale for measuring consumer perceptions of service quality. Journal of Retailing, 64(1), 12-40.
  • Parasuraman, A., Zeithaml, V. A., & Berry, L. L. (1991). Refinement an reassessment of SERVQUAL scale. Journal of Retailing, 67, 420-450.
  • Parasuraman, A., Zeithaml, V. A., & Berry, L. L. (1994a). Reassessment of expectations as a comparison in measuring service quality: implications for further research. Journal of Marketing, 58(1), 111-124.
  • Parasuraman, A., Zeithaml, V. A., & Berry, L. L. (1994b). Alternative scales for measuring service quality: a comparative assessment based on psychometric and diagnostic criteria. Journal of Retailing, 70( 3), 201-230.
  • Tenekecioğlu, B. (1992). Makro pazarlama. Eskişehir: Met Yayıncılık.
  • Yılmaz, İ. (2007). Otel işletmelerinde hizmet kalitesinin müşteriler ve yöneticiler açısından ölçülmesi: İzmir örneği. Doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, Türkiye.
  • Yılmaz, V., Filiz, Z. & Yaprak, B. (2007). SERVQUAL yöntemiyle yükseköğretimde hizmet kalitesinin ölçülmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 299-316.
  • Yılmaz, V., Çelik, H. E. & Depren B. (2007). Devlet ve özel sektör bankalardaki hizmet kalitesinin karşılaştırılması: Eskişehir örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8(2), 234-248.
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

ENTROPİ OPTİMİZASYON ÖLÇÜSÜ İLE OPTİMAL PORTFÖY SEÇİMİ VE BİST ULUSAL-30 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Hüseyin TATLIDİL, Görkem SARIKAYA

İMKB’DE İŞLEM GÖREN GIDA, TEKSTİL VE ÇİMENTO SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL ORANLAR YARDIMIYLA KÜMELENMESİ

Veli Rıza KALFA, Selim BEKÇİOĞLU

TÜRKİYE'DE HİSSE SENEDİ FİYATLARI VE DÖVİZ KURU ARASINDA DOĞRUSAL VE DOĞRUSAL OLMAYAN EŞ BÜTÜNLEŞME İLİŞKİSİ

Bülent DOĞRU, Mürşit RECEPOĞLU

TAHMİNE DAYALI PORTFÖY OPTİMİZASYONU: MODERN PORTFÖY TEORİSİNDE RİSK VE BEKLENEN GETİRİ KAVRAMLARINA ALTERNATİF BİR YAKLAŞIM

Ali AKAY, Tuba YAKICI AYAN

BANKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜNÜN ÖLÇÜMLENMESİNE YÖNELİK AMPRİK BİR ÇALIŞMA (KREDİ RİSKİ YÖNETİMİ ETKİNLİK ANALİZİ)

Orhan ELMACI, Şerafettin SEVİM, Gülbahar KEKLİK

HANEHALKLARI SATIN ALMA KRİTERLERİNİN ANALİZİ: MULTİNOMİNAL LOJİSTİK REGRESYON YAKLAŞIMI

Seyhat BAYRAK, Eylem KOÇ, Mahmut ZORTUK

8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUL BAŞARILARI İLE TEST PUANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÇOK BOYUTLU İNCELENMESİ

Hüseyin TATLIDİL, Burcu PARLAK

GAIA GRAFİK GÖSTERİMİNİN NOTASYONU

Tolga GENÇ

ANALİTİK AĞ SÜRECİ YÖNTEMİ İLE EN UYGUN PAZARLAMA STRATEJİSİNİN BELİRLENMESİ

Esra YILDIRIM, Müberra YURDAKUL

SOSYAL AĞLARININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İSTİHDAM BEKLENTİLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Verda CANBEY ÖZGÜLER, Namık Kemal ERDOĞAN