BANKALARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜNÜN ÖLÇÜMLENMESİNE YÖNELİK AMPRİK BİR ÇALIŞMA (KREDİ RİSKİ YÖNETİMİ ETKİNLİK ANALİZİ)

Bankalar faaliyetleri sebebiyle çok çeşitli risklerle karşılaşmaktadır. Bankaların karşılaştığı riskler ne kadar çeşitli olsa da esas faaliyet konusu olan kredi verme işlevi gereği en büyük risk unsuru olarak kredi riski görülmektedir. Kredi riskini ölçmek artık üretilen yazılımlar ve yapılan uygulamalarla çok daha basit hale gelmiştir. Kredi riski ölçümünde kullanılan yöntemlerin güvenilirliliği de yıllar içerisinde yaşanan tecrübeler ve stres testleri yardımıyla ölçülebilmektedir. Kredi riskini yönetmek her bankanın doğal bir faaliyetidir. Ancak kredi riski yönetiminin başarılı olup olmadığı da ölçülmesi gereken başka bir başarı kriteridir. Kredi riskini yönetmek daha çok finansal metrik içermeyen bir uygulamadır. Ancak kredi riski yönetiminde başarılı olan bir bankanın aktif kalitesi de yüksek olacaktır. Bu sebeple çalışmamızın uygulama aşamasında yöntem olarak seçtiğimiz veri zarflama analizi yönteminde girdi ve çıktı olarak aktif kalitesini ölçen oranlar kullanılmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde kredi riski yönetimi kavramı açıklanmaya çalışılmış, kredi riski yönetiminin amaçları ve temel unsurları üzerinde durulmuş ve son olarak da bankalarda kredi riski yönetiminin organizasyonu ele alınmıştır. İkinci bölümde çalışmamıza temel oluşturan kredi riski yönetiminin performans analizinin finansal ve finansal olmayan metrikleri yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise kamu sermayeli, özel sermayeli ve Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankaların 2005-2010 yılları arası verileri kullanılarak veri zarflama analizi yöntemiyle kredi riski yönetim performansları analiz edilmiştir. 

AN EMPIRICAL STUDY FOR THE MEASUREMENT OF SUSTAINABLE COMPETITIVENESS OF BANKS (CREDİT RISK MANAGEMENT EFFICIENCY ANALYSIS)

A wide variety of activities due to the risks banks face. Although how a variety of risks faced by the banks whose principal activity is the greatest risk due to the credit granting function is seen as an element of credit risk. No longer produced, and software applications to measure the credit risk has become much simpler. Credit risk is the reliability of methods used to measure the experiences acquired over the years and can be measured with the help of stress tests. Manage the credit risk of each bank is a natural activity. However, credit risk management, whether successful or else I need to measure the success criterion. Manage credit risk is an application that does not contain more financial metric. However, successful management of credit risk a bank's asset quality will be high. For this reason, we chose to study the implementation stage method of data envelopment analysis method for measuring asset quality ratios are used as input and output. In the first part of this study tried to explain the concept of credit risk management, credit risk management objectives and basic elements, and finally settled on the banks credit risk management organization is discussed. The second part, the underlying credit risk management, performance analysis study of financial and non-financial metrics are. In the third section of the state-owned, privately-owned and foreign-owned banks established in Turkey for 2005-2010 using data from the method of data envelopment analysis of credit risk management performance has been analyzed.

___

  • Akpınar, M. G., (2006). “Bankacılık Kesiminin Oran Analizleri ve Altı Büyük Bankaya İlişkin Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Akyüz, M., (1996). “Mali Başarısızlık Riskinin Genel Olarak Değerlendirilmesi ve Türk Mevduat Bankaları Üzerine Bir Deneme”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Alkin, E. & Savaş, T., (2001). “Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, Çetin Matbaacılık, İstanbul.
  • Anbar, A., (2005). “Bankalarda Kredi Riskli Yönetim Aracı Olarak Teminatlı Borç Yükümlülükleri”, Finans-Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, Sayı 490, Yıl 42.
  • Atan, M., (2002). “Risk Yönetimi ve Türk Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ayrıçay, Y., (2003). “Türev Piyasaların Gelişmekte Olan Piyasalara Olası Etkileri”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 5.
  • Aytekin S. & Pişkinoğu A., (2003). “Risk Yönetimi, Teftiş Kurulu ve İç Birimlerinin Organizasyonu, Active Bankacılık ve Finans Dergisi, Eylül-Ekim.
  • BDDK, (2001), Bankaların İç Denetim ve Risk Yönetim Sistemleri Hakkında Yönetmelik.
  • Babuşcu, Ş., (2005). Basel II Düzenlemeleri Çerçevesinde Bankalarda Risk Yönetimi, 4C Basım, Ankara.
  • Behdioğlu, S., (2000). “Çok Değişkenli Veri Yapısının Yorumlanmasında Olumsallık Tablolarının Uygunluk Çözümlemesi ve Bir Uygulama”, Doktora Tezi, Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Bolgün, K. E. & Akçay M. B., (2005). “Finansal Türevlerde Kullanıcı Kaynaklı Model Seçiminin Bilgi Asimetrisi Yoluyla Fiyatlama Süreçlerine Etkisi”, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü &Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulu, Geleneksel Finans Sempozyumu, İstanbul.
  • Çalışkan, Ö. V., (2011). “Kredi Derecelendirme Kuruluşları ve Risk Değerlendirme Kriterleri” (http://web.sakarya.edu.tr/~adurmus/kredi_derecelendirme/4104uygulamali%20calisma.pdf) (15.02.2011).
  • Deloitte & Touche, (2001), “Erken Uyarı Sistemleri ve Kredi Riski Yönetimindeki Önemi”, Risk Yönetimi Haber Bülteni, Temmuz-Ağustos, Sayı 4.
  • Göğebakan, C. M. & Musa, A., (2004). “Kredi Risk Yönetimi Açısından İçsel Derecelendirme Modeli”, Active Bankacılık ve Finans Dergisi, Sayı 34, Ocak-Şubat.
  • Kısa, T., (1997). “Bankaların Mali Başarısızlığını Tahmine Yönelik Çok Boyutlu Model”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Korkusuz, Ö., (2002). “Etkin Gözetim-Denetim Kapsamında Bankalarda Yeniden Yapılanan İç Denetim Sistemleri, Risk Yönetim Süreci ve Bir Uygulama”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Mirza, A., (2006). “Kredi Riski Yönetiminde Erken Uyarı Sistemleri ve Sorunlu Kredilerin İzlenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Ocakcı, H. A., (2009). “Bankacılıkta Risk Yönetimi ve Kredi Riskinin Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerle İncelenmesi ve Uygulamalar”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Öker, Ayşegül, (2007). “Ticari Bankalarda Kredi ve Kredi Riski Yönetimi-Bir Uygulama”, Yayınlanmış Doktora Tezi, T.C. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD Muhasebe-Finansman Bilim Dalı, İstanbul.
  • Öncü, M., (2001). “Bankalarda Kredi Portföyleri ve Kredi Riski Yönetimi”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, İstanbul.
  • Savaşal, M., (2003). “Kredi Türevleri ve Kredi ve Risk Yönetimi”, TBB Eğitim ve Tanıtım Grubu Semineri, 6-8 Ekim.
  • Tatlıdil, H., (2002). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Ziraat Matbaacılık, Ankara.
  • TBB, (1999). “Kredi Riskinin Yönetimine İlişkin İlkeler” http://www.tbb.org.tr/Dosyalar/Arastirma_ve_Raporlar/risk_yonetim.doc (15.01.2011).
  • TBB,(2011),“SeçilmişRasyolar”, http://www.tbb.org.tr/tr/Banka_ve_Sektor_Bilgileri/Tum_Raporlar.aspx (22.05.2011)
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

BANKA ŞUBELERİNİN PERFORMANSLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Çiğdem ARICIGİL ÇİLAN, Mustafa CAN

TÜRKİYE'DE HİSSE SENEDİ FİYATLARI VE DÖVİZ KURU ARASINDA DOĞRUSAL VE DOĞRUSAL OLMAYAN EŞ BÜTÜNLEŞME İLİŞKİSİ

Bülent DOĞRU, Mürşit RECEPOĞLU

HANEHALKLARI SATIN ALMA KRİTERLERİNİN ANALİZİ: MULTİNOMİNAL LOJİSTİK REGRESYON YAKLAŞIMI

Seyhat BAYRAK, Eylem KOÇ, Mahmut ZORTUK

YATIRIM-TASARRUF İLİŞKİSİ: OECD ÜLKELERİ İÇİN YENİ NESİL PANEL EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ

Sedat ALATAŞ, Osman PEKER, İsmet GÖÇER

506 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 20. MADDESİ KAPSAMINDA KURULAN VAKIF SANDIKLARININ EMEKLİLİK PLANLARININ SABİT VE STOKASTİK FAİZ ORANLARIYLA AKTÜERYAL DEĞERLENDİRİLMESİ

Dilek SABANCI, Güçkan YAPAR

TÜRKİYE’DE ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ

Şahap KAVCIOĞLU, Murat AKBALIK

ENVIRONMENTAL KUZNETS CURVE FOR CARBON EMISSIONS IN BOSNIA & HERZEGOVINA

Mehmet MERT, Hakan BOZDAĞ

SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜNÜN SAĞLANMASINDA ALTI SİGMA’NIN YÖNTEMİNİN KULLANILMASI VE FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.’DE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

Mustafa USLU, Orhan ELMACI, Kadir TUTKAVUL

TÜRKİYE’DE İLLERİN TEMEL BANKACILIK FAALİYETLERİ YÖNÜNDEN KÜMELEME ANALİZİ YÖNTEMİYLE SINIFLANDIRILMASI

Ergin UZGÖREN, Zeki YILMAZ

YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMI AÇISINDAN TÜRKİYE’NİN OECD ÜLKELERİ ARASINDAKİ YERİ

Ayşe Ayçim SELAM, Semih ÖZEL, Övül ARIOĞLU AKAN