Kefillikle İlgili Üç Kültepe Tableti

Kültepe ören yerinde açığa çıkarılmış Asurlu tüccarların özel arşivlerindeki tabletlerden, ekonomik ve sosyal hayatları ile ilgili detaylı bilgiler elde edilmektedir. Bu tabletler sayesinde dönemin ticarî işleyişi hakkında da bilgi sahibi olunmaktadır. Burada ele alınan üç belge, 1988 yılı Kültepe kazısında ele geçen Aššur-rē’ī ve oğlu Pilah-İštar’ın arşivine aittir ve kefile başvurmayla ilgilidir. Belirli bir kalıbı olan ve şahitler huzurunda düzenlenen bu belgeler bir tür celp niteliğindedir. Borçlu kimse ödemeyi vaktinde yapmadığı takdirde alacaklı, kefile müracaat etmekte ve bu müracaat kayıt altına alınmaktadır. Çalışmada bu üç yeni tabletin incelenmesinin dışında Kültepe metinlerinde ve 1988 yılı arşivindeki kefillik ve “kefile verme (ana ša qātātim tadānu)” ile ilgili bilgiler sunulmuştur.

Three Kültepe Tablets Relatıng To Guarantee

The tablets in the private archives of the Assyrian merchants unearthed at the Kültepe provide detailed information about their economic and social lives. Information about the period’s business transactions through these tablets is also obtained. The three documents discussed here belong to the archive of Aššur-rē’ī and his son Pilah-İštar, which were found in the 1988 Kültepe excavation and are about applying for a guarantor. These documents, which have a specific pattern and are prepared in the presence of witnesses, are a kind of summons. If the debtor does not make the payment on time, the creditor applies to the guarantor, and this application is recorded. In this study, besides the examination of these three new tablets, information about the guarantee and “to give to a guarantor (ana ša qātātim tadānu)” in the Kültepe texts and the 1988 archive are presented.

___

  • Albayrak, İ. (2004). ana kaspim annīm Šamaš-abī qātātum “Bu gümüş için Šamaš-abī kefildir”. Archivum Anatolicum - Anadolu Arşivleri, 7(2), 1-12.
  • Albayrak, İ. ve Erol, H. (2016). Kültepe Tabletleri IX-a, I. Cilt: Buzutaya ve Lipit-İštar arşivleri, 1950 Yılı tabletlerinden (Kt. c/k) seçilmiş metinler. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Bayram, S. ve Kuzuoğlu, R. (2014). Kültepe Tabletleri VII-a, Aššur-rē’ī Ailesinin Arşivi I. Cilt: Aššur-rē’ī’nin kendi metinleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Bayram, S. ve Kuzuoğlu, R. (2021). Pilah-İštar’ın eşleri, boşanmaları ve çocukları. Archivum Anatolicum - Anadolu Arşivleri, 15(1), 21-46.
  • Bayram, S., Kuzuoğlu, R. ve Kahya, Ö. (Basımda). Kültepe TabletleriVII-b, Aššur-rē’ī ailesinin arşivi II.Cilt: Pilah-İštar’ın metinleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Erol, H. (2018). Kültepe Tabletleri XI-a, I. Cilt. Šu-İštar’a ait belgeler. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Gökçek, L. G. (2017). Kültepe’den kaçakçılıkla ilgili yeni bir belge. Archivum Anatolicum - Anadolu Arşivleri, 11(2), 39-44.
  • Günbattı, C. (2016). Kültepe Tabletleri X, Anadolulu tüccarlar Šarabunuwa ve Peruwa’nın arşivleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Hertel, T. (2013). Old Assyrian legal practices. law and dispute in the ancient near east, PIHANS 123. Leiden: Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten.
  • Kuzuoğlu, R. (2005). Eski Anadolu’da ipotek kavramının ilk izleri. Akademi Günlüğü, 1(1), 77-88.
  • Lewy, J. (1937). Tablettes Cappadociennes, Musée du Louvre, TCL 21 (TC 3.3.). Paris.
  • Lewy, J. (1960). Grammatical and Lexicographical studies. Orientalia, 29, 20-45.
  • Matouš, L. (1962). Inscriptions cunéiformes de Kültepe, Vol. 2 (ICK 2). Prag.
  • Veenhof, K. R. (2001). The Old Assyrian Period. In R. Westbrook - R.Jasnow (Eds.), Security Ior Debt in Ancient Near Eastern Law (93-159), Leiden.
  • Veenhof, K. R. (2008). The Archive of Kuliya, son of Ali-abum (Kt. 92/k 188-263), Kültepe Tabletleri V. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.