AMACA YÖNELİK PAZARLAMA VE TURKCELL ÖRNEĞİ

İşletmeler, rekabette başarılı olmak için küreselleşmenin bir gereği olarak değişen çağa uymak zorundadır. Değişimi sağlamak için de, öncelikle çalışanların daha sonra da dış hedef kitlelerin desteğini alması gerekmektedir. Çünkü küreselleşmenin sonucu rekabetin artması, ürün yaşam sürelerinin kısalması ve ürünler arası farklılıkların azalmasıyla birlikte ürün ya da hizmetlerde fark oluşturmak ve müşteriye değer katacak bazı standartlar sunmak müşteri tercihleri açısından oldukça önem kazanmıştır. Günümüzdeki tüketiciler ise, satın alım tercihlerinde fiziksel noktalara dikkat etmenin yanında, genellikle duygusal nedenleri daha fazla göz önünde bulundurmaktadır. Yani artık tüketiciler işletmelerden hem düşük fiyat sunmalarını hem de çeşitli farklılık oluşturmalarını istemektedirler. İşte bu farklılık da işletme ile müşteri arasında duygusal bir bağ oluşturmaya dayalı olan çabalarla gerçekleştirilmektedir. Bu açıdan müşterilerin duygusal bir bağla kuruma bağlanması da genellikle kurumun sosyal sorumluluk sahibi olduğunun hedef kitleler tarafından algılanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Tüketicilerin ürünleri seçerken sosyal ve toplumsal konularda duyarlı işletmeler yönünde tercihte bulunmaları, pazarlama çabalarında da sosyal sorumluluk konularının bir zorunluluk haline gelmesine sebep olmaktadır. Diğer bir ifadeyle artık müşterilerde işletmelerin sosyal ve toplumsal konulara karşı duyarlı davranmalarını talep etmeye başlamıştır. İşte bu gelişmeler sonucunda işletmeler de, ürünleri ile sosyal bir sorun veya konuyu ilişkilendirerek hedef kitlelerine sosyal sorumluluk yönlü mesajlar iletmeye başlamışlardır. Böylece işletmeler, 1980’li yıllardan beri sosyal sorumluluk bilinciyle gelir sağlama hedeflerini bütünleştirip, ürünlerin satışlarına bağlı olarak elde edilen gelirlerinin bir kısmını sosyal sorun veya konulara bağışlayarak hem ele aldıkları sosyal sorunların çözümüne katkıda bulunmayı hem de imaj geliştirme ve marka bağlılığı sağlama gibi çalışmalarını bir pazarlama iletişimi elemanı olan amaca yönelik pazarlama ile gerçekleştirmeye başlamışlardır

AMACA YÖNELİK PAZARLAMA VE TURKCELL ÖRNEĞİ

Business have to adapt the modifying era as a need of globalisation to be successfull at competition. They have to get the support of firstly the employes and then the target audience in order to provide the change. Because in addition to the rising competition, shortening the product life span and the decreasing differences among the product as a result of globalisation, forming the differences at product or services and presenting some standarts which appreciate the customer become important from the side of customer choice. Today’s customer generally take into consideration the emonional reasons more besides paying attention to physical points in their buying choice. Namely, consumers ask the business both to present low prices and form various differences. This difference is implemented by the efforts which depend on forming sentimental value between the business and the customer. From this side customer’ adapting the corporation with the sentimental volue is performed generally when target audience perceive that the corporation has the social resonsibility.Consumers’ prefering the business which are sensitive to the social matters while choosing the product causes the social responsibility matters to be necessity in marketing efforts. In another words even the customers want the business to behave sensitive to the social matters anymore. As a result of these developments business began to give messages consisting of social responsibilitiy to their target audience by relating their product to a social matter or subject. Consequently business have begun to implement both their contributions to the solutions of the social matters they deal with and their efforts which provide developing image and brand loyalty with the CRM- a member of marketing communication- by devoting some of their income to social matters after integrating their social respensibility consciousness with their objective of providing income since 1980

___

  • Barone, Michael J. Miyazaki, Anthony D. Taylor, Kimberly A. (2000). “The Influence Of Cause-Related Marketing On Consumer Choice: Does One Good Turn Deserve Another?”, Journal Of The Academy Of Marketing Science, Volume 28, Number 2.
  • Gifford Gayle (1999). “Cause-Related Marketing: Ten Rules To Protect Your Nonprofit Assets”, Nonprofit World, Volume 17, Number 6.
  • Odabaşı Yavuz, Oyman, Mine (2003). Pazarlama İletişimi Yönetimi, İkinci Basım, İstanbul, Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.
  • Oyman, Mine, (2000). “Amaca Yönelik Pazarlama”, Pazarlama Dünyası, Sayı: 6.
  • Ölçer Ferit (2001). “Günümüzde Sosyal Sorumluluğun Değişen Boyutları Ve İşletmeler Üzerine Etkileri”, Standart Dergisi, Sayı: 473.
  • Öztürk, Sevgi Ayşe, Oyman (2004). Mine “Attitudes Towards Cause Related Marketing: The Case Of Turkish Consumers”, Proceedings Of The Ninth International Conference On Corporate And Marketing Communications, Warwick Business Scholl-The University Of Warwick.
  • Prıngle, Hamish, Thompson Marjorie(2000). Marka Ruhu Sosyal Sorumluluk Kampanyaları İle Marka Yaratmak (Çev. Zeynep Yelçe, Canan Feyyat), Birinci Basım, İstanbul, Scala Yayıncılık.
  • Thomas Vicki 2004/2005). “Cause-Related Marketing: Bringing Together Senior Organizations And Businesses”, Generations, Volume 28, Number 4.
  • Varadarajan, P. Rajan, Menon (1988). Anil, “Cause-Related Marketing: A Coalignment Of Marketing Strategy And Corporate Philanthropy” Journal Of Marketing, Volume 52.
  • Yaman Yılmaz (2003). “Sosyal Sorumluluk Kampanyaları”, Sivil Toplum Dergisi, Sayı: 1, Yıl:1.