Paramediklerde Psikolojik Değerlendirme Ve Eldeki 2/4 Parmak Oranının Kişilik Yapısı İle İlişkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ülkemizde acil yardımın ilk aşamalarında çok önemli rol oynayan paramediklerin bu mesleğe seçimlerinde, antropometrik ölçümlerin ve psikolojik testlerin uygulanabilirliğini araştırmak ve seçim için yeni ve yararlı kriterler oluşturabilmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Paramedik Programı öğrencileri olan 48 kız ve 15 erkek olmak üzere toplam 63 kişi üzerinde yapılmıştır. Öğrencilerin önce her iki el için ayrı ayrı olarak, işaret ve yüzük parmak uzunlukları dijital bir kumpas yardımıyla ölçülmüş, daha sonra parmakların birbirine oranları belirlenmiştir. Eldeki parmak oranlarının kişilik yapısıyla ilişkili olduğu saptanan çalışmalara dayanılarak, işaret parmağı yüzük parmağından uzun olanlar, östrojenin baskın olduğu grup; işaret parmağı yüzük parmağından kısa olanlar, testosteronun baskın olduğu grup olarak tanımlanmış ve bu şekilde her iki el için ayrı ayrı olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Daha sonra da her öğrenciye Melbourne Karar Verme Ölçeği, Schutte Duygusal Zeka Ölçeği, İş Ortamı Stres Ölçeği, Empati Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Envanteri testleri uygulanmıştır. Veriler istatistiksel olarak SPSS 15.0 programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaş ortalamaları, kızlarda 19,67 ± 0,93 yıl ve erkeklerde 20,40 ± 1,60 yıl olarak saptanmıştır. Sağ, sol el ayrı ayrı ve her iki el birlikte alındığında, kız ve erkek öğrencilerin yaklaşık %80 düzeyinde parmak oranlarında testosteronlu grubun baskın olduğu görülmüştür. Testosteronu baskın olan grubun, östrojeni baskın olan gruptan; Dikkatli karar verme ile, yeniliğe açıklık puanın daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sağ elde olduğu gibi sol elde de, testosteronu baskın olan grubun, östrojeni baskın olan gruptan, duyguların değerlendirilmesi puanı ile sorumluluk ve kararlılık puanın, daha yüksek olduğu görülmüştür. Her iki ele göre de testosteronu baskın olan grubun, östrojeni baskın olan gruptan dikkatli karar verme, düzenlilik, sorumluluk / kararlılık, analitik düşünme ve duyarlılık puanının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Bu çalışmanın, ileriye dönük olarak, paramedik seçiminde var olan kriterlere kişilik testlerini ve kolay bir ölçüm yöntemi olan parmak oranını katabileceği ve nitelikli sağlık elemanlarının yetiştirilmesi için yararlı olabileceği düşünülmektedir.

Psychological evaluation of paramedics and relationship between personality traits and second to fourth digit ratio

Objective of this study is to investigate the practicability of physicological tests and antropological measurements on the paramedics in which are choosed for his career had important role of first steps of medicine in our country and to develop new and useful criterias. Material and method: This study was conducted on 63 students (48 female, 15 male) in Dokuz Eylul University and Ege University Paramedic Program. Separately for both hands of the students, the lenghts of index and ring finger were measured by a digital caliper before, then determined the ratio of the fingers. The digit ratio is associated with personality which identified the studies based on, when the ring finger is longer than ring finger, those are named estrogen dominant group, when the index finger is shorter than the ring finger, those are named testosterone dominant group as defined in this way in both hands separately for the two groups were formed. Melbourne Decision Making Scale, Schutte Emotional Intelligence Scale, Work Environment Stress Scale, the Empathy Scale and the Five Factor Personality Inventory test was administered each student. The data were analyzed statistically by using SPSS 15.0 program. Results: The mean ages were 19.67 ± 0.93 and 20.40 ± 1.60 years for girls and for men, respectively. Digit ratios of both male and female students at a rate of about eighty per cent level of testosterone were found to be dominant, obtained from both the left and right hands, when taken together with both hands. Careful decision, innovation and openness scores were found to be higher in testosterone dominant group than estrogen dominance group. As well as the right hand, in the left hand, both assessment points to a sense of responsibility and commitment scores were higher in testosterone dominant group than estrogen dominant group. Addressed by both hands digit ratio, decision making careful, orderly, responsible / stability, analytical thinking and sensibility score was found to be higher in testosterone dominant group than estrogen dominant group. Conclusion: It’s considered that this study may include the paramedical existing criteria in the selection of personality tests and an easy method of measurement the fingers and is expected to be useful for breeding the qualified health staff.

___

  • Çelikli S. Yeni Açılan Paramedik Programlarının Karşılaştığı Sorunlar, IV. Paramedik Sempozyumu, Sempozyum Özet Kitabı. Ankara, 2008; 49-52.
  • Ünlüoğlu İ, Ekşi A, Anık N. Yeni Bir Sağlık Meslek Grubu; Paramedikler. STED 2002;11: 308.
  • Uz Çağlar. Acil Tıp Sistemi ve Paramedik. Turk J Emerg Med 2001; 1.
  • Tosun U, Kızılkan Ç, Kılıç S, Özer M, Yıldıran N. Yeni Mezun Paramediklerin İlk ve Acil Yardım Teorik/ Uygulamalı Eğitim Düzeyi ve Yeterlilik Algıları. TAF Prev Med Bull 2009; 8:291-296.
  • Lippa RA. Finger lengths, 2D: 4D ratios, and their relation to gender-related personality traits and the Big Five. Biol Psychol 2006;71:116-121.
  • Millet K, Dewitte S. Second to fourth digit ratio andcooperative behavior. Biol Psychol 2006;71:111-115.
  • Aksu F, Topacoglu H, Arman C, Ataç A, Tetik S. Neck Circumference and 2:4 Digit Ratio in Patients with Acute Myocardial Infarction. Türkiye Klinikleri J Cardiovasc Sci 2009; 21:147-152.
  • Manning JT, Taylor RP. Second to fourth digit ratio and male ability in sport: implications for sexual selection in humans. Evol Hum Behav 2001; 22:61–69.
  • Manning JT, 2002. Digit ratio. Rutgers University Pres, New Brunswick.
  • Honekopp J, Manning JT, Muller C. Digit ratio (2D:4D) and physical fitness in males and females: Evidence for effects of prenatal androgens on sexually selected traits. Hormones Behavior, 2006; 49: 545–549.
  • Pokrywka L, Rachon D, Sucheka-Rachon K, Bitel L. The second to fourth digit ratio in elite and non-elite female athletes. Am J Human Biol, 2006;17: 796–800.
  • Tester N, Campbell A. Sporting achievement: what is the contribution of digit ratio? J Pers 2007; 75:663–677.
  • Mann L, Radford M, Burnett P et al. Cross-Cultural Differences in Self-Reported Decision-Making Style and Confidence. Int J Psychology 1998;33: 325-335.
  • Deniz ME. Üniversite Öğrencilerinin Karar Vermede Öz Saygı Karar Verme Stilleri ve Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2004; 4.
  • Schutte NS, Malouff JM, Hall LE, Haggerty DJ, Cooper JT, Golden CJ, & Dornheim L. Development and validation of a measure of emotional intelligence. Personality Individual Differences, 1998; 25:167–177.
  • Austin EJ, Saklofske DH, Huang SHS, McKenney D. Measurement of trait emotional intelligence: testing andcross-validating a modified version of Schutte et al.'s (1998) measure. Personality Individual Differences, 2004; 36, 555-562.
  • Tok S, Moralı S, Tatar A. Schutte Duygusal Zeka Ölçeğinin Türkçe'ye Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi. Uluslararası Duygusal Zeka ve İletişim Sempozyumu, 7-9 Mayıs 2007, İzmir, Türkiye.
  • Tatar, A. Doğrulayıcı Faktör Analiziyle İş Ortamına Yönelik Stresi Ölçmek Üzere Bir Ölçek Geliştirme Çalışması: İş Ortamı Stres Ölçeği’nin (İOSÖ) Güvenirlik ve Geçerliliği.
  • Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, 21- 23 Mayıs 2009, Eskişehir, Türkiye.
  • Baron-Cohen S, Wheelwright S. The empathy quotient: an investigation of adults with Asperger syndrome or high functioning autism and normal sex differences. J Autism Dev Disord 2004; 34: 163-175.
  • Bora E, Baysan L. Empati Ölçeği-Türkçe Formunun Üniversite Öğrencilerinde Psikometrik Özellikleri. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni, 2009; 19:39-47.
  • Somer O, Korkmaz M, Tatar A. Beş Faktör Kişilik Envanterinin Geliştirilmesi-I: Ölçek ve Alt Ölçeklerin Oluşturulması. Türk Psikoloji Dergisi, 2002; 17: 49: 21-37.
  • Somer O, Korkmaz M, Tatar A. Kuramdan Uygulamaya Beş Faktör Kişilik Modeli ve Beş Faktör Kişilik Envanteri (5FKE). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, 2004.
  • Zorn J, Snyder J, Satterblom K. Analysis of Incomes of New Graduate Physician Assistants and Gender, 1998- 2006. J Allied Health, 2009; 38:3:127.
  • Austin EJ, Evans P, Goldwater R, Potter V. A preliminary study of emotional intelligence, empathy and exam performance in first year medical students. Personality Individual Differences 2005; 39:1395–1405.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -