Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu İle Eş Zamanlı Perkutan Endoskopik Gastrostomi Uygulaması

Amaç: Çalışmamızda standart yöntemle laparoskopi kılavuzluğu olmadan perkutan endoskopik gastrostomi kateteri yerleştirilen, yalnızca laparoskopik Nissen fundoplikasyonu yapılan, LNF ve sonrasında laparoskopi kılavuzluğunda PEG (LNF+PEG) yapılan üç hasta grubu incelenerek karşılaştırıldı. LNF ameliyatı ile PEG yönteminin eş zamanlı uygulanabilirliğini değerlendirmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Şubat 2002 - Şubat 2009 tarihleri arasında PEG, LNF ve LNF+PEG yapılan 35 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Beslenme güçlüğü ve büyüme gelişme geriliği olan, gastroözefageal reflü saptanmayan 12 hastaya standart yöntemle laparoskopi kılavuzluğu olmadan PEG kateteri yerleştirildi. GÖR nedeniyle 10 hastaya LNF yapıldı. GÖR’e beslenme güçlüğü ve büyüme gelişme geriliği eşlik eden 13 hastaya LNF sonrası laparoskopi kılavuzluğunda PEG uygulandı. Ameliyat öncesi LNF ve LNF+PEG yapılan hastalarda özefagus-mide-duodenum grafisi veya reflü sintigrafisi ile GÖR saptandı. Hastaların yaş, cinsiyet, her üç farklı işlem için ameliyat süreleri karşılaştırıldı. Komplikasyonlar değerlendirildi. Ameliyat sonrası birinci yılda LNF ve LNF+PEG yapılan hastalarda reflü sintigrafisi ile GÖR değerlendirildi. Ameliyat öncesi ve ameliyattan bir yıl sonra boy, vücut ağırlığı ve persantilleri incelendi. Bulgular: Otuzbeş hastanın ortalama yaşı 6,0 ± 4,3 yaş (4 ay -17 yaş) olarak bulundu. Beslenme güçlüğü ve büyüme gelişme geriliği olan, GÖR’ü olmayan 12 hastaya (5 erkek, 7 kız) sadece PEG yapıldı. GÖR’ü olan 10 hastaya (8 erkek, 2 kız) sadece LNF yapıldı. GÖR’e beslenme güçlüğü ve büyüme gelişme geriliği eşlik eden 13 hastaya (10 erkek, 3 kız ) LNF+PEG yapıldı. LNF, LNF+PEG veya PEG tüm hastalarda sorunsuz tamamlandı. Ameliyat süreleri sadece PEG yapılan hastalarda ortalama 9±1 dakika, sadece LNF yapılan hastalarda ortalama 145±15 dakika ve LNF+PEG yapılan hastalarda ortalama 163±12 dakika olarak bulundu. Ameliyat sonrasında erken dönemde karın içi peritonit ve gastrostomi çevresinde ciltte enfeksiyon, enflamasyon, irritasyon bulgularıyla karşılaşılmadı. Ameliyat sonrası izlemlerinde LNF ve LNF+PEG yapılan hastalarda reflü sintigrafisinde GÖR saptanmadı. Sonuç: PEG kateteri yerleştirme LNF sırasında laparoskopi eşliğinde yapıldığın-da kör bir teknik olmaktan kurtarılarak komplikasyon oranı azaltılabilmektedir. LNF ile aynı anda PEG kateteri yerleştirildiğinde tamamlanmış fundoplikasyon intrao-peratif olarak değerlendirilmektedir. Mevcut çalışma LNF ile eş zamanlı PEG kateteri yerleştirmenin ehil ellerde güvenli ve başarılı bir yöntem olduğunu göstermektedir.

Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu İle Eş Zamanlı Perkutan Endoskopik Gastrostomi Uygulaması,

Keywords:

-,

___

  • Perger L, Watch L, Weinsheimer R, Fahl J, Azzie G. Laparoscopically Supervised PEG at Time of Nissen Fundoplication: A Safe Option J Laparoendosc Adv Surg Tech, 2008; 18: 136-139.
  • Tan S, Wulkan ML. Minimally invasive surgical techniques in reoperative surgery for gastroesophageal reflux disease in infants and children. Am Surg 2002; 68: 989-992.
  • Hament JM, Bax NMA, van der Zee DC, De Schryver JEAR, Nesselaar C. Complications of percutaneous endoscopic gastrostomy with or without concomminant antireflux surgery in 96 children. J Ped Surg 2001; 36: 1412-1415.
  • Heloury Y, Plattner V, Mirallie E, Gerard P, Lejus C. Laparoscopic Nissen fundoplication with simultaneous percutaneous endoscopic gastrostomy in children. Surg Endosc 1996; 10: 837-841.
  • Rothenberg SS. The first decade’s experience with laparoscopic Nissen fundoplication in infants and children. J Pediatr Surg 2005; 40: 142-147.
  • Stringel G, Geller ER, Lowenheim MS. Laparoscopic- assisted percutaneous endoscopic gastrostomy. J Pedi- atr Surg; 1995 8: 1209-1210.
  • Yu SC, Petty JK, Bensard DD, Partrick DA, Bruny JL, Hendrickson RJ. Laparoscopic-assisted percutaneous endoscopic gastrostomy in children and adolescents. JSLS 2005; 9: 302-304.
  • Gauderer MW, Ponsky JL, Izant RJ. Gastrostomy without laparotomy: a percutaneous endoscopic technique. J Pediatr Surg 1980; 15: 872-6.
  • Khattak IU, Kimber C, Kiely EM, et al. Percutaneous endoscopic gastrostomy in paediatric practice: complica- tions and outcome. J Pediatr Surg 1998; 33: 67-72.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -