Çokuluslu işletmelerde merkezi nakit yönetimi ve havuzlama

Nakit yönetimi; bir işletmenin nakit akımlarının optimize edilmesi ve elde bulunan atıl nakdin yatırımı olarak tanımlanabilir. Ancak konuya uluslararası bir açıdan bakıldığında nakit yönetimi, ülkelerin sınır-ötesi nakit transferlerine ilişkin farklı yasalarının bir sonucu olarak, çok karmaşık bir hal almaktadır. Bunun yanı sıra, sınır-ötesi nakit transferlerinin değeri döviz kuru dalgalanmalarından da etkilenmektedir. Bu makale çokuluslu bir şirketteki nakit akımlarının optimizasyonu konusundadır ve ana şirket ile şubeler arasındaki ve şubelerin kendi aralarındaki nakit akımlarının optimize edilmesine yönelik olarak uygulanan merkezi nakit yönetimi yaklaşımı ile havuzlama tekniğini incelemektedir.

Central cash management of mutinational businesses and pooling

Cash management can be defined as the optimization of cash flows and investment of excess cash in a corporation. But from an international perspective, cash management becomes very complex because of different laws among countries that pertain to cross- border cash transfers. Besides, the value of cross-border cash transfers is affected by the exchange rate fluctuations. This article is concerned with the optimization of cash flows in a multinational corporation and examines centralized cash management approach and pooling technique in order to optimize the parent-subsidiary and inter-subsidiary cash flows.
Keywords:

-,

___

  • Brigham, Eugene F. 2009. Fundamentals Of Financial Management. New York: The Dryden Press, 12. Edition. Büker, Semih, Aşikoğlu, Rıza ve Sevil, Gülen. 2010. Finansal Yönetim. Ankara.
  • Ceylan, Ali 2010. İşletmelerde Finansal Yönetim. Bursa: Ekin Kitabevi Yayınları, Gözden Geçirilmiş 11. Basım.
  • Eiteman, David K. ve Stonehill, Arthur I. 2010. Multinational Business Finance. New York: Addison-Wesley Pub. Company, 9.Edition. Levi, Maurice D. 2009. International Finance. New York: Mc Graw-Hill Inc., 5. Edition.
  • Madura, Jeff. 2008. International Financial Management. New York: West Publishing Company, 9. Edition.
  • Pinches, George E. 1996. Essentials Of Financial Management. New York: HarperCollins College Publishers, 5. Edition.
  • Schall, Lawrance J. ve Haley, Charles W. 1991. “Introduction To Financial Management. New York: Mc Graw-Hill Inc., 6.Edition.
  • Seyidoğlu, Halil. 2009. Uluslararası İktisat Teori Politika ve Uygulama,İstanbul: Güzem Yayınları No:11, Geliştirilmiş 17. Baskı. Seyidoğlu, Halil. 2003. Uluslararası Finans. İstanbul: Güzem Yayınları No:8.
  • Shapiro, Alan C. 2008. Multinational Financial Management. New York: Allyn and Bacon Inc., 6. Edition.
  • Smollen, William J. 1979. International Money Management. Contemporary Perspectives In International Business, Houghton Mifflin Company, (Reprinted By Permission).
  • Walker, Ernest W. ve Baughn, William H. 1961. Financial Planning and Policy. New York: Harper-Row.
  • Weston, Fred J. ve Brigham, Eugene F. 2008. Managerial Finance. New York: The Dryden Press, 14.Edition.
  • Yalkın, Koç Yüksel. 1997. Yönetim Aracı Olarak İşletme Bütçeleri. Ankara: Turhan Kitabevi.