ÇEŞİTLİ MALZEMELERLE KAPLANMIŞ ÜST KANİNDE SICAKLIK DAĞILIMININ İNCELENMESİ

ABSTRACT Bu çalışmada, çeşitli metal ve metal-seramik malzemelerle kaplanmış üst kaninde oluşan sıcaklık dağılımı incelenmiştir. Dişin modellemesi, hem sonlu eleman modelleyebilen hem de gerilme-şekil değiştirme analizi yapabilen bir paket program olan ANSYS 5.3 kullanılarak yapılmıştır. Metal-seramik kaplamaların yüzeyinde oluşan sıcaklık, metal kaplamaların yüzeyinde oluşan sıcaklıktan daha yüksek çıkmıştır. Metal-seramik kaplamalarda dişin dentin kısmı ile seramik kaplamanın dış yüzeyi arasındaki sıcaklık farkı, metal kaplamalardaki dişin dentin kısmı ile metal kaplamanın dış yüzeyi arasındaki sıcaklık farkından yaklaşık üç kat daha fazla çıkmıştır. Bu çalışma, ağza alınan yiyecek ve içeceklerin sıcaklığı ile dişin kendi sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle dişte ve dişin kaplama kısmında oluşan ısıl gerilmelerin incelenmesinde yardımcı olacaktır
Anahtar Kelimeler:

Sıcaklık, Kaplama, Kanin, Seramik

(INVESTIGATION OF TEMPERATURE DISTRIBUTION IN THE UPPER CANINE COATED BY VARIOUS MATERIALS

Bu çalışmada, çeşitli metal ve metal-seramik malzemelerle kaplanmış üst kaninde oluşan sıcaklık dağılımı incelenmiştir. Dişin modellemesi, hem sonlu eleman modelleyebilen hem de gerilme-şekil değiştirme analizi yapabilen bir paket program olan ANSYS 5.3 kullanılarak yapılmıştır. Metal-seramik kaplamaların yüzeyinde oluşan sıcaklık, metal kaplamaların yüzeyinde oluşan sıcaklıktan daha yüksek çıkmıştır. Metal-seramik kaplamalarda dişin dentin kısmı ile seramik kaplamanın dış yüzeyi arasındaki sıcaklık farkı, metal kaplamalardaki dişin dentin kısmı ile metal kaplamanın dış yüzeyi arasındaki sıcaklık farkından yaklaşık üç kat daha fazla çıkmıştır. Bu çalışma, ağza alınan yiyecek ve içeceklerin sıcaklığı ile dişin kendi sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle dişte ve dişin kaplama kısmında oluşan ısıl gerilmelerin incelenmesinde yardımcı olacaktır.

___

  • Major, Mash. (1984): “Wheeler’s atlas of tooth form”. W.B. Saunders Company, Philadelphia.
  • Mclean, J.W.; Kedge, M. I.; Hubbard, J. R. (1976): The bounded alumina crown. “Aust. Dent. J.”, p.21-262.
  • Mclean, J.W. (1979): “The science and art of dental ceramics. Monographs 1-4”. Quintessence Publishing Co., Chicago.
  • Plant, C. G.; Johns, D. W.; Darvell, B. W. (1974). The heat evolved end temperatures attained during setting restorative materials. “Br. Dent. J.”, p. 233-238.
  • Spierings, Th. A. M.; Peters, M. C. R. B.; Bosman, F.; Plasschaert, A. J. M. (1987): Verification of Theoretical Modeling of Heat Transmission in Teeth by in vivo Experiments. “Dent. Mat.”.
  • Toparlı, M. (1996): “An investigation behavior of teeth by using various dental materials”. Ph.D. Thesis, İzmir, Dokuz Eylül University, Graduate School of Natural and Applied Sciences.