BİNA DUVARLARINA UYGULANAN YALITIMIN FARKLI KONUMLARININ ISI KAZANÇ VE KAYIPLARINA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Bu çalışmada, bina duvarlarına uygulanan yalıtımın duvar içerisindeki 5 farklı konumlandırma durumu için ısı akısının değişimi sayısal olarak araştırılmış ve yazın ısı kazancını, kışın ise ısı kaybını minimum yapacak yalıtım durumu tespit edilmiştir. Bu amaçla, dış yüzeyinde periyodik olarak değişen güneş ışınımına ve dış ortam sıcaklığına maruz bırakılan ve iç yüzeyinde de sabit sıcaklıktaki oda havası ile temasta olan çok katmanlı duvarlar için bir boyutlu zamana bağlı ısı iletim denklemi implicit sonlu farklar yöntemi ile çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar grafikler halinde sunulmuştur.

AN INVESTIGATION FOR THE EFFECT OF DIFFERENT POSITIONS OF INSULATION APPLYING BUILDING WALLS ON THE HEAT GAIN AND LOSSES

In this study, variation of heat flux for 5 different positions of insulation applying building walls has been investigated numerically in the summer and winter climate conditions and, insulation case for minimizing heat gain in summer and heat loss in winter was obtained. For this purpose, one-dimensional transient heat conduction equation was solved by using implicit finite difference scheme for multilayer wall which is exposed to periodic solar radiation and outdoor environment temperature on outside and is in contact with room air at constant temperature on inside. the results obtained were presented as graphics.