YAT SATIN ALMA KARARINDA YAT TİRİ TERCİHİ: IC ÇEŞME MARİNA’DAKİ YAT SAHİPLERİ UZERINDE BİR UYGULAMA

Son yıllardaki ekonomik büyümelere paralel olarak yat satın alma taleplerinde artışlar olmuştur. Lüksün ve zenginliğin bir simgesi olan yatlar, itici kuvvetleri açısından yelkenli ve motor yat olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu çalışmada, satın alma sürecinde yat tipi seçimini etkileyen değişkenler belirlenmiştir. Araştırma verileri IC Çeşme Marina'da yatlarını bağlayan ve kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen yat sahipleri ile yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Veri toplama sırasında yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak satın alma sürecinde yat tipi tercihini etkileyen değişkenler tespit edilmiştir. Ayrıca, motor yat tercih edilmesinde hız ve konfor ön plana çıkan sebepler olarak bulunmuştur. Diğer taraftan yelkenli yat karında "yelken ile seyir yapmak" en önemli tercih sebeplerinden biri olarak bulunmuştur. "Yat konforu" değişkeni her iki yat tipi için ortak bir yat tipi karar kriteri olarak bulunmuştur. Ek olarak, yelkenli yat sahipleri "tekne maliyetine de önem verdikleri tespit edilmiştir.

YACHT TYPE PREFERENCE IN YACHT PURCHASE DECISION: CASE STUDY THROUGH YACHT OWNERS AT IC CESME MARINA

Son yıllardaki ekonomik büyümelere paralel olarak yat satın alma taleplerinde artışlar olmuştur. Lüksün ve zenginliğin bir simgesi olan yatlar, itici kuvvetleri açısından yelkenli ve motor yat olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu çalışmada, satın alma sürecinde yat tipi seçimini etkileyen değişkenler belirlenmiştir. Araştırma verileri IC Çeşme Marina’da yatlarını bağlayan ve kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen yat sahipleri ile yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Veri toplama sırasında yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak satın alma sürecinde yat tipi tercihini etkileyen değişkenler tespit edilmiştir. Ayrıca, motor yat tercih edilmesinde hız ve konfor ön plana çıkan sebepler olarak bulunmuştur. Diğer taraftan yelkenli yat karında “yelken ile seyir yapmak” en önemli tercih sebeplerinden biri olarak bulunmuştur. ”Yat konforu” değişkeni her iki yat tipi için ortak bir yat tipi karar kriteri olarak bulunmuştur. Ek olarak, yelkenli yat sahipleri ”tekne maliyetine de önem verdikleri tespit edilmiştir.

___

  • ALTUNIŞIK, R. COŞKUN, R. BAYRAKTAROĞLU, S. ve E. YILDIRIM (2007) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, SPSS Uygulamalı Geliştirilmiş 5. Baskı. Sakarya.
  • CANABAL, M. E. (2002) Decision Making Styles of Young South Indian Consumers: An Exploratory Study, College Student Journal, March Vol. 36, Issue 1.
  • ÇELIK, S. (2008) Tüketici Satın Alma Davranışına Etki Eden Yaşam Tarzı Faktörleri ile Otomobillerin Hazsal ve lf'aydacı Özelliklerinin Tercihi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Kadir Has Universitesi, Oneri C.8.S.30.
  • ERCANİK, C. T. (2003) Türkiye’de Yat Turizminin Coğrafî/a Açısından İrdelenmesi, Ankara Üniversitesi Coğrafya (Beşeri ve Iktisadi) Anabilim Dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara
  • ERİŞ, E.D. (2007) Uluslararası Pazarlarda Türk Marinalarının Çekiciliği ve Pazarlama Stratejileri, Ege Akademik Bakış, Sayı: 7, No: 1, ss. 37-55.
  • HARRISON, E. F. (1987) The Managerial Decision-Making Process. 3rd ed. Hought Mifflin Co.: Boston.
  • KOTLER, P. (2000) Marketing Management, Prentice Hall International, New Jersey.
  • KÖKER, N. E., MADEN D. (2012) Hazel ve Faydacı Tüketim Bağlamında Tüketicinin Ürün Temelli Yenilikçiliği Alğılaması: Amprik Bir Araştırma, İşletme Araştırmaları Dergisi, Sayı 4/2, ss.94-l2l.
  • KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI (1992) Yat Turizmi Master Planı, Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • NAS, S. (2006) Gemi Operasyonlarının Yönetiminde Kaptanın Bireysel Karar Verme Süreci Analizi ve Bütünleşik Bir Model Uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi. İzmir.
  • ROLLINSON, D. (2002) Organisational Behaviour and Analysis An Integrated Approach (Second Edition). Pearson Education Ltd: Essex. SOLOMON, M.R. (2007) Consumer Behavior. Upper Saddle River, Prentice Hall: New Jersey.
  • SPROLES, G.B., KENDALL, EL. (1986) Methodology for Profiling Consumers' Decision-Making Styles, Journal of Consumer Affairs, Vol. 20, No: 2, pp. 267-279.
  • SPROLES, E. K., SPOROLES G. B. (1990) Consumer Decision-Making Styles as Function of Individual Learning Styles. The Journal of Consumer Behaviour, Vol: 24 No: ].
  • TIĞLI M. AKYAZGAN, M. (2003) Özellikli (Lüks) Tüketim Ürünlerinde Enderlik Prensibi ve Bir Uygulama. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, No: 5, ss. 21-37.
  • URL 1: http://Www.nomadicliving.com/navv-sneech-Dart-9/ (Erişim: 12.01.2014)
  • WERTENBROCH, K., DHAR, R. (2000) Consumer Choice between Hedonic and Utilitarian Goods, Journal of Consumer Research, Vol.37, No: 1, pp.60-72.
  • YILDIRIM, A., ŞİMŞEK, H. (2000) Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık: Ankara.
  • YÜKSELEN, C. (1994) Temel Pazarlama Bilgileri, Adım Yayıncılık, Ankara.