Uluslararası Sertifikalı Londra Müzik Koleji (London College of Music-LCM) Müzik Eğitim Programının Özengen Piyano Eğitimindeki Yeri

Bu çalışmada amaç uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programları arasında yer alan Londra Müzik Koleji (London College of Music-LCM) programının özengen müzik eğitimi veren piyano eğitimcilerinin görüşleri doğrultusunda incelenmesidir. Bu araştırmada nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu İzmir ili içerisinde LCM uluslararası sertifika programına öğrencilerini dâhil ederek LCM uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programı piyano kitaplarını kullanan 20 piyano eğitimcisi oluşturmaktadır. Piyano eğitimcileriyle yapılan görüşmeler sonucu elde edilen verilere içerik analizi yapılmıştır. Buradan elde edilen bulgulara göre; görüşmeye katılan eğitimcilerin LCM uluslararası sertifika programı ve sertifikaların geçerlilikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı görülmektedir. LCM sertifikalarının uluslararası geçerliliği olması nedeniyle bu programın tercih edildiği fakat sınav ücretlerinin yüksek olması nedeniyle başarılı olabilecek her öğrencinin bu programlara yönlendirilemediği de ifade edilmektedir. Ancak, LCM piyano kitaplarının yalnızca sertifika programlarına dâhil olan öğrenciler için değil, programlara dâhil olmayan öğrencilerin de piyano eğitimi için kullanıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca LCM piyano kitaplarının içerisinde yer alan açıklamaların Türkçe olmaması nedeniyle kitapların anlaşılması açısından sıkıntı yaşandığı ve programların özengen piyano eğitimi alan bireylerde sınav kaygısına neden olarak çalgıdan uzaklaştırdığı da ifade edilmektedir.

___

  • Basut, F. (2013). Türkiye’de uygulanan kraliyet müzik okulu sınavlarının etki ve sonuçlarına yönelik bir değerlendirme. (Yayımlanmış yüksek lisans tezi). Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Edirne (No: 358315).
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Cemalcılar, A. (1985). İletişim sanatı olarak müziğin öğretim ve eğitim ortamlarındaki kurumsal yapısı ve yaygın eğitimde bir model önerisi. (Yayımlanmamış doktora tezi), Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Eskişehir (No: 2526).
  • Dumlavwalla, D., Teresa (2011). Approaching the examiner's chair: Chronicling the experiences of piano examiner apprentices for the royal conservatory of music. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). University of Toronto: Toronto.
  • Hellman, D. ve Mcdowell, C. (2011). Backgrounds, teaching responsibilities and motivations of music education candidates enrolled in alternative certification music education programs. Research and Issues in Music Education, 9 (1), (1-11).
  • Karan, M. (2011). Özengen müzik eğitimi veren kurumlarda çalgı eğitimi alan öğrencilerin mesleki yönelimlerinin incelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Ankara (No: 290600).
  • Oktay, C. (2017). Türkiye’de özengen müzik eğitiminde uluslararası sertifikalı müzik eğitimi programlarının işlevinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: İstanbul (No: 469597).
  • Rauscher, H. F, Shaw, G. L. ve Katherine N. K. (1995). (1995). Listening to Mozart enhances spatial-temporal reasoning: Towards a neurophysiological basis. Neuroscience Letters, 185, (44-47).
  • Saraç, S. ve Saraç, M. (2018). Piyano Eğitimi ve Kısa Tarihi. Ankara: Müzik Eğitimi Yayınları.
  • Tarman, S. (2006). Müzik Eğitiminin Temelleri. Ankara: Müzik Eğitimi Yayınları.
  • Türkmen, E., F. (2017). Müzik Eğitiminde Öğretim Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Türkmen, U. (2010). Çocuğun bireysel toplumsal ve kültürel gelişiminde amatör müzik eğitiminin yeri problemleri ve çözüm önerileri. İlköğretim Online Dergisi, 9 (3), (960-970).
  • Uçan, A. (2005). Müzik Eğitimi, Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar ve Türkiye’deki Durum. 3. Basım, Ankara: Evrensel Müzikevi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • İnternet Kaynakçası LCM. Program hakkında. (14 Kasım 2021).
  • LCM. Sınavlar. (14 Kasım 2021).
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Genel İyi Oluş Ölçeği Kısa Formu’nun Türkçeye Uyarlama Çalışması

Hatice ODACI, Feridun KAYA, Özge KINIK

Ortaokul Matematik Öğretmen Adaylarının Cebir Öğrenme Alanına İlişkin Alan ve Pedagojik Alan Bilgilerinin İncelenmesi

Feriha Hande İDİL, Serkan NARLI

Covid-19 Pandemi Sürecinde Zorunlu Uzaktan Eğitim Alan Öğrencilerin Teknoloji Kabulü ve Topluluk Hissinin Memnuniyete Katkısının İncelenmesi: KKTC Örneği

Hüseyin GÖKAL, Volkan CANTEMİR, Vesile KÜÇÜK

Yedinci Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitaplarında Bilimin Doğası Temalarının İncelenmesi: Kuvvet Ve Enerji Ünitesi

Şafak ULUÇINAR SAĞIR, Ümit İlay SOYLU

Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının E-Portfolyo Kullanımları: Bir Durum Çalışması

Büket ŞEREFLİ, Erdi ERDOĞAN

Başarımla İlgili Duygular Anketinin Öğretmen Adayları için Geçerleme Çalışması ve Kısa Formu

Eda BAKIR, Nilüfer ATMAN USLU, Yasemin USLUEL

Hayat Bilgisi Dersi Temel Yaşam Becerileri ve Kazanımlarının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi

Gulsum YILDIRIM

Okul Danışmanlarının Psikolojik İyi Oluşları Üzerinde Psikolojik Sermaye ve Başa Çıkma Tarzlarının Rolü

Hatice ODACI, Nihal TOPAL, Şükrü ÖZER

Merhamet Korkusu Ölçeğinin Geliştirilmesi

Eşref NAS, Ramazan SAK

Social Appearance Anxiety and Dimensions of Identity as Predictors of Friendship Quality among Adolescents

Ümit MORSÜNBÜL, Pınar ÇETİNER, Merve Fatma BAYSAL, Ezgi ÖZKAN