İŞLETMELERDE STRATEJİK YÖNETİM FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRME ARAŞTIRMASI

Türkiye'nin 100 Büyük İşletmesinde uygulanan Stratejik Yönetim Faaliyetleri incelenerek, Türkiye'de işletmecilerin stratejik yönetim ve planlama yaklaşımını nasıl anladıkları ve ne ölçüde benimseyip uyguladıkları hakkında bilgi sahibi olmak hedeflenmiştir. Bu amaçla, anket ve mülakat teknikleri kullanılarak 100 büyük işletmemizin üst düzey yöneticileri ile görüşülmüş ve yarıdan fazlasından bilgi toplanabilmiştir. Türkiye'deki Stratejik Yönetim Faaliyetleri ile ilgili şu konularda bilgi toplanmıştır; anketimize cevap veren 54 firmada genel sermaye büyüklükleri, çalışan sayıları, kısa ve uzun vadeli plan süreleri ve saptanan stratejik amaç türleri, planlamada başvurulan yazılı ve sözlü bilgi kaynakları, strateji türleri ve planlama teknikleri öğrenilmiştir. Ayrıca işletmelerin yakın ve uzak çevrelerinde kendilerine imkan sağladığı ve tehlike oluşturduğu addedilen etmenler ve işletmelerin zayıf ve güçlü gördükleri yanları tespit edilmiştir.

This study has aimed at being aware of the form of understanding and the level o f adoption o f the strategic management and planning approach by the managers in Turkiye. There upon, we studied activities of strategic management implemented by Top 100 firms of Turkiye, by using questionnaire and interview techniques conducted with top managers of these firms. Ratio of participation by Top 100 firms to our data collection process was more than 50% Following issues have been investigated about the strategic management activities of Top 100 firms of Turkiye; amount of capital, number of employees, planning periods, types of strategic goals set by the managers, written and oral sources of information used during the process of planning, types of strategies chosen by the managers and techniques of planning used in 54 important firms that participated to our study. In addition, we tried to determine strengths and weaknesses of these firms, and also the factors that are believed to provide these firms with opportunities and those that are perceived as threats.

___

  • CERTO, SAMUEL C ve J.PAUL PETER (1998) STRATEGIC M ANAGE­ MENT; CONCEPTS AND APPLICATIONS, AUSTEN PRESS IRWIN.
  • DESS, GREGORY G. ve ALEX M ILLER (1990) STRATEGIC M ANAGE­ MENT, McGRAW-HILL.
  • EREN, EROL (1997) STRATEJİK YÖNETİM VE İŞLETME POLİTİKASI, DER YAYINLARI.
  • HITT, M ICHAEL A.; R. DUANE IRELAND ve ROBERT E. HOSKISSON (1999) STRATEGIC MANAGEM ENT, COM PETITIVENESS AND GLOBA­ LIZATION, SOUTH-W ESTERN COLLEGE PUBLISHING COMPANY.
  • JAUCH, LAW RENCE R. ve W.F.GLUECK (1988) BUSINESS POLICY AND STRATEGIC MANAGEM ENT, McGRAW-HILL.
  • PORTER, MIHAEL E. (1985) COM PETITIVE STRATEGY TECHNIQUES FOR ANALYZING INDUSTRIES AND COM PETITORS, THE FREE PRESS, NEW YORK.
  • THOM PSON, ARTHUR A. Jr. ve A.J. STRICLAND (1990) STRATEGY AND POLICY, CONCEPTS AND CASES , IRW IN, HOM EW OOD.
  • WRIGHT, PETER; M ARK J. KROLLve JOHN PARNELL(1998) STRATEGIC MANAGEMENT, PRENTICE HALL.