FAALİYET TABANLI MALİYET SİSTEMİ İLE DOĞRU MALİYETLENDİRME ARAÇLARI: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Geleneksel maliyet sistemi ile yapılan hesaplamaların etkin ve reel olmaması işletmeleri çağdaş maliyetlendirme sistemlerini araştırmaya ve uygulamaya yönlendirmiştir. Bu çalışmada, faaliyet tabanlı maliyet FTM sisteminin, otomotiv sektöründeki bir işletmede uygulanmasına yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, işletmenin nihai zararını engelleyebilmek ve doğru maliyetlendirme yapabilmek için hangi süreçlerde hangi araçlardan yararlanacağını tespit etmek ve FTM’nin geleneksel maliyet yöntemi ile arasındaki farkı ortaya koymaktır. Uygulama sonucunda FTM yöntemine göre hesaplanan ürün maliyetleri ile geleneksel maliyet yöntemlerine göre hesaplanan ürün maliyetleri karşılaştırılarak, farklılıklar ortaya konulmuş ve yapılan çalışma ile ürün maliyetleri daha doğru hesaplanarak daha yüksek kazanç elde edilebilmiştir.

INSTRUMENTS OF RIGHT COSTS WITH ACTIVITY BASED COSTING SYSTEM: AN APPLICATION IN AUTOMOTIVE SECTOR

Ineffective and unrealistic cost calculations of traditional costing systems led the businesses to the search and application of modern costing systems. This study includes an application of activity based costing ABC method in a company operating in automotive industry. The purpose of the study is to determine the instruments that should be utilized under different costing systems to avoid losses and to ensure the accuracy of the costing and to introduce the differences between ABC and traditional costing systems. The results obtained through the comparison of ABC and traditional costing system showed that companies may obtain higher earnings by using more accurate product costing systems

___

  • Akın, O. (2004). Çağdaş maliyet yaklaşımlarından faaliyet tabanlı maliyetleme sistemi ve ekmek üretim işletmesinde bir uygulama. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 24, 117-134.
  • Akil, Y. (2007). Proje yönetimi ve faaliyet tabanlı maliyet analizi.(Yüksek lisans tezi). Erişim adresi https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
  • Aksoylu, S. ve Dursun, Y. (2011). Pazarda rekabetçi üstünlük aracı olarak hedef maliyetleme. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 357-371.
  • Alkan, A. T. (2005). Faaliyet tabanlı maliyet sistemi ve bir uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1, 39-56.
  • Altınbay, A. (2006). Etkin bir maliyet yönetim sistemi olarak hedef maliyetleme sistemi ve TMMT uygulaması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 141-164.
  • Altunay, M. A. (2007). Çağdaş maliyetleme sistemlerinden faaliyet tabanlı maliyetleme sistemi ve bir tekstil işletmesinde uygulanması. (Yüksek lisans tezi). Erişim adresi https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
  • Bekçi, İ. ve Negiz, N. (2011). Faaliyet tabanlı maliyetleme yönetiminin inşaat taahhüt işletmelerinde uygulanması. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 119-136.
  • Belgin, Ö. (2013). Faaliyet tabanlı maliyet sistemi ve yönetimi. Kalkınmada Anahtar Verimlilik Dergisi, 291. Erişim adresi https://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/ faaliyet-tabanli-maliyet-sistemi-ve-yonetimi/420
  • Büyükşalvarcı, A. (2006). Faaliyet tabanlı maliyetleme ve bankalarda bir uygulama. Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10, 160-180.
  • Cooper, R. ve Kaplan, R. (1992). Activity-based systems: Measuring the cost of resource usage. Accounting Horizons, Eylül, 1-14.
  • Çabuk, Y. (2003). Geleneksel maliyet sistemlerine alternatif bir yaklaşım: Faaliyet Tabanlı maliyetleme. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 5(5), 109-116.
  • Çam, M. (2006). Stratejik yönetim aracı olarak ekonomik katma değer (EVA) ve faaliyet tabanlı maliyet yönteminin (FTMY) birlikte kullanımı. Çukorova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2), 95-118.
  • Çankaya, F. ve Aygün, D. (2006). Faaliyet tabanlı maliyetleme: Kamu hastanesi uygulaması. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17, 93-119.
  • Gersil, A. (2007). Üretim sistemleri ve teknolojilerindeki gelişmelerin ve küreselleşmenin geleneksel maliyet muhasebesine etkileri. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 62(4), 107-123.
  • İşgüden, B. (2008). Faaliyet tabanlı maliyetleme ve kısıtlar teorisinin karşılaştırılması. Erişim adresi http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/burcuisguden/001
  • Roztocki, N., Valenzuel, J. F., Porter, J. D., Monk, R. M. ve Needy, K. L. (2004). A procedure for smooth implementation of activity based costing in small companies. Engineering Management Journal, 16(4), 19-27.
  • Unutkan, Ö. (2010). Faaliyet tabanlı maliyet sistemi ve bir uygulama. Mali Çözüm Dergisi, 97, 87-106.
  • Ülker, Y. ve İskender, H. (2005). Doğru maliyet hesaplamada güvenilir bir sistem: Faaliyet tabanlı maliyetleme ve John Deere örneği. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 189-217.
  • Yıldız, Ş. (2008). Faaliyet tabanlı maliyetlemeye dayalı ekonomik katma değer analizi ve bir üretim işletmesi uygulaması (Doktora tezi). Erişim adresi https://tez.yok.gov.tr/ UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Doğuş Üniversitesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6739
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Doğuş Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇALIŞMA SERMAYE YÖNETİMİNİN FİRMA KÂRLILIĞI ÜZERİNE ETKİSİ: PANEL VERİ ANALİZİ

RIDVAN KESKİN, Füsun GÖKALP

LİSANSLI SPOR ÜRÜNLERİNİN ALGILANAN DEĞER BİLEŞENLERİNİN SATIN ALMA NİYETİ İLE İLİŞKİSİ: TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÜÇ FUTBOL KULÜBÜNÜN İNCELENMESİ

İpek KAZANÇOĞLU, Miray BAYBARS

MALİYET LİDERLİĞİ STRATEJİSİ, TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE FİNANSAL PERFORMANS İLİŞKİSİ

ALİ KURT, CEMAL ZEHİR

DOĞRUDAN SERMAYE YATIRIMLARI, TİCARİ DIŞA AÇIKLIK VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE VE BRICS ÜLKELERİ ÖRNEĞİ

NURGÜN TOPALLI

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM SÜREÇLERİNİN PERFORMANSA ETKİSİ: ÖRGÜTSEL ÖĞRENMENİN ARACILIK ROLÜ VE BİR UYGULAMA

Semih SORAN, Emin SERİN, Mehmet Onur BALKAN

FAALİYET TABANLI MALİYET SİSTEMİ İLE DOĞRU MALİYETLENDİRME ARAÇLARI: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Aynur GÜRSOY, Orçun YÖNTEM, FATMA SERAB ONURSAL

TÜRKİYE’YE GELEN YABANCI TURİSTLERİN GELİR DÜZEYİ KÜMELERİNİN YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ

Nurzen ÜZÜMCÜ

ALTIN FİYATLARININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE TAHMİNİ VE BİR UYGULAMA

RIDVAN YÜKSEL, SONER AKKOÇ

LİSANSLI SPOR ÜRÜNLERİNİN ALGILANAN DEĞER BİLEŞENLERİNİN SATIN ALMA NİYETİ İLE İLİŞKİSİ: TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÜÇ FUTBOL KULÜBÜNÜN İNCELENMESİ

İpek KAZANÇOĞLU, MİRAY BAYBARS

PAZAR YÖNELİMİ VE FİRMA PERFORMANSI İLİŞKİSİ: FARKLILAŞTIRMA STRATEJİSİNİN ARACI ROLÜ

HALİT KESKİN, Songül ZEHİR, HAYAT AYAR ŞENTÜRK