Denizli şehrinde gecekondulaşmanın önlenmesi ve toplu konutlar

Denizli, Ege bölgesinin İzmir’den sonra en kalabalık ve gelişmiş şehridir. Sanayileşme süreci hızla devam eden Denizli, kırsal kesimden, ilçelerinden ve başka illerden göç almaktadır. 18 ilçesinden merkez nüfusu 20.000’i bulan hiçbir ilçesinin olmayışı, şehri sürekli bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Özellikle 1980 sonrası hızlanan göç olayı Denizli’yi sadece yatay olarak genişletmekle kalmamış, beraberinde bir takım sorunları da getirmiştir. Bunların başında alt yapı, eğitim, yol, sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve hepsinden önemlisi ülkemizin birçok şehrinde görüldüğü üzere gecekondu sorunu gelmektedir. Ankara karayolu boyunca ve özellikle kuzey doğuda bulunan tepelik sahalarda hızlı yapılaşma olmuştur. Sevindik, Karşıyaka, Esentepe, Fatih, Dokuzkavaklar mahalleleri ve Eskihisar plansız yapılaşma ve gecekonduların yoğun olarak bulunduğu bölgelerdir.21. yüzyılın modern şehir kavramına yakışmayan bu sağlıksız konutlar, Denizli Belediyesi öncülüğünde “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında ortadan kaldırılmaya başlamıştır. Gecekondular kamulaştırılmakta ve karşılığında hak sahiplerine konut yaptırılmaktadır. Böylece gecekondularda yaşayan vatandaşlar yeni ve modern konutlara kavuşurken hem görüntü ve çevre kirliliği yok edilmekte hem de belediyeye yeni kullanım alanları kazandırılmaktadır. Yeni projelerle çalışmaların desteklenmesinin ve bütün gecekondular ortadan kaldırılıncaya kadar sürdürülmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır. Gecekondulaşmayı engelleyici çalışmaların da paralel olarak yürütülmesi gerekmektedir.

The preventing of the squatter and housing estates in Denizli city

Denizli is the biggest city of the Aegean region after the city of Izmir. Industrialization period of the city has continued rapidly. People who came from rural, Denizli’s districts and other provinces have immigrated to city. There is no district has a population more than 20.000 makes the Denizli as an attraction center. Especially after the year of 1980 accelerated migration fact not only makes Denizli enlarged as horizontal, but also brought some problems together. These problems were infrastructure, education, and road, insufficiency of health services and most importantly like other cities in our country shanty houses problems. There is also rapid construction process along the Ankara highway and especially hill-like areas which located in north-east. The areas of Sevindik, Karşıyaka, Esentepe, Fatih, and Dokuzkavaklar quarters were mostly included unplanned settlements and squatter.These unhealthy residences, which are not suited to the modern cities of 21st century, eliminated by the Denizli Municipality with the “Urban Transformation Project”. Squatters nationalized and new residences are given in return to the owners of shanty houses. In this manner the citizens who live in shanty houses will reach modern residences and this leads to not only elimination of the vision and environment pollution, but also new usage areas allocated to the municipality. These applications should be supported by the new projects and it would continue until all the shanty houses eliminated. Also the works which block the shanty houses should be performed with parallel to urban transformation projects.

___

  • Akdemir, M. (1998) Gecekondu Islah Projeleri Uygulamaları ve Hazine Taşınmaz Malları İle İlişkileri, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.
  • Arınç, K. (2006) Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri I Cilt Kıyı Bölgeleri, Mega Ofset, Erzurum.
  • Aygören, T.-Gümüşcü, O.-Uğur, A. (2007) “Daimi İkametgâha Göre Türkiye İç Göçlerinde Denizli İlinin Yeri (1980–2000)”, Uluslararası Denizli ve Çevresi Tarih Ve Kültür Sempozyumu Bildiriler Kitabı I, Denizli, 326–342.
  • DİE. (2002) 2000 Genel Nüfus Sayımı Nüfusun Ekonomik ve Sosyal Nitelikleri 20-Denizli, DİE Basımevi, Ankara.
  • Doğanay, H. (1994) Türkiye Beşeri Coğrafyası, Gazi Büro Kitabevi, Ankara.
  • Ekni, S. (1995) Türkiye’de Kentleşme, Nüfus Dağılışı ve Etkileyen Faktörler Göç, Kent ve Gecekondu, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • Erarı, F. (1999) “Göç ve Kentleşme Sürecinde Denizli”, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Denizli’de Sanayileşme ve Kentleşme Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Denizli, s.307–314.
  • Erman, T. (2001) “The Politics of Squatter(Gecekondu) Studies in Turkey: The Changing Representations of Rural Migrant in the Academic Discourse” Urban Studies, Vol. 38, No:7, 983-1002.
  • İnceoğlu, N. (1999) “Tarihsel Süreç İçinde Denizli Kentindeki Yapısal Değişiklikler-Kentleşmede Sürdürülebilirlik Politikaları”, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Denizli’de Sanayileşme ve Kentleşme Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Denizli, s.103–106.
  • Mutluer, M. (2004) “Denizli Sanayi Performansının Küreselleşme ve Yeni Sanayi Odakları Açısından Değerlendirilmesi” Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu Bildiriler Kitabı Cilt:2, Ankara, s.40–50.
  • Mutluer, M. (2003) Uluslararası Göçler ve Türkiye (Kuramsal ve Ampirik Bir Alan Araştırması Denizli-Tavas) Çantay Kitabevi, İstanbul.
  • Özçağlar, A. (2004) “Coğrafi Bilimlerin Kentsel Ekonomi, Kentsel Yönetim, Bölgesel İktisat ve Bölge Planlama Yönünden Analizi” Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu Bildiriler Kitabı Cilt:2, Ankara, s.94–101.
  • Özgür, M. (1998) Türkiye Nüfus Coğrafyası, GMC Basın-Yayın Ltd. Şti., Ankara.
  • Pilevne, T.B. (1999) “Sanayileşme ve Kentleşme Sürecindeki Denizli’de Çevre Sorunları” TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Denizli’de Sanayileşme ve Kentleşme Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Denizli, s.1-16.
  • TOBB, (1988) Konut Sorunu, Toplu Konut Uygulama Sonuçları ve Son Zamanlardaki Gelişmeler, TOBB Yayın No:95, Ankara
  • Torlak, S.E. (2007) “Migration Urbanization and Becoming Urbanized of Denizli” Uluslararası Denizli ve Çevresi Tarih Ve Kültür Sempozyumu Bildiriler Kitabı II, Denizli, 503–509.
  • Tuna, N.-Günay, B.-Topaktaş, L.-Ülkenli, Z.K. (1996) Türkiye’de Toplu Konut Uygulamalarının Kentsel Gelişmeye Etkileri. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Yayını, Ankara.
  • Tümertekin, E.-Özgüç, N. (1997) Beşeri Coğrafya, Çantay Kitabevi İstanbul.
  • Yazıcı, H. (1995), “Şehir Coğrafyası Açısından Bir İnceleme Bayburt”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı:30, s.189-218, İstanbul.
  • Yazıcı, H.-Koca, K. (2007) Genel Coğrafya, Pegema Yayıncılık, Ankara.
  • http://www.denizli.bel.tr, erişim tarihi: 07.04.2008.
  • http://www.toki.gov.tr, erişim tarihi: 02.04.2008.
  • http://www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 11.04.2008.