ساخت نحوی بندهای متممی اسمی فارسیFARSÇA İSİMSEL YAN CÜMLENİN SÖZDİZİMSEL YAPISI

tümleç yapılar iki tür isimsel ve sözlü tümcecikden oluşur. Her iki tümcecik de öznellikleri nedeniyle cümlenin zorunlu ve silinmez unsurları olarak kabul edilir. Bu iki (isimsel ve sözlü tümleç) tümcecikin farklı temel olarak üretilen konumları ve bunlara hakim olan isimsel ve fiil baş sözcükler nedeniyle farklı özelliklere sahip olmasıdır. Bu araştırmada ad kökenli tümleç tümcecikin fiilden sonraki konuma nasıl gidebileceği, ad öbeği karmaşık sınırlama ihlali nedeniyle kurucu ad kökenli tümleç tümcecikin içerisinden ayrılamaması (kurucu odaklamasi), iki tür nesne belirtici (ra) ve öznelik belirtici (ra) varlığı, iki tür temel üretimsel klitik ve taşınan kurucunin kopyası klitik gibi konular ele alınmıştır. Son olarak, yazılı metinlerden elde edilen verileri bir kütüphane yönteminde ad kökenli tümleçın temel olarak üretilen konumu, hareket işlemleriyle değiştirilebilen fiilden önceki bir argüman konumu olduğunu gösteriyoruz

___

  • Aghaei, B. (2006). Clausal Complementation in Modern Persian. Ph.D. Dissertation, the University of Texas at Austin.
  • Baltin, M. (2006). Extraposition. In M. Everaert and H. Van Riemsdijk (Eds), The Blackwell companion to syntax volumes I-V, Blackwell Publishing Ltd.
  • Barbiers, S. (1995). The Syntax of Interpretation. Ph.D. Dissertation, Leiden University.
  • Carnie, A. (2013). Syntax: A Generative Introduction. 3rd edition, Wiley- Blackwell.
  • Chomsky, N. (1995). Minimalist Program, MIT Press, Cambridge, Mass.
  • Chomsky, N. (1986b). Barriers. MIT Press, Cambridge, Mass.
  • Soheili-Isfahani, A. (1976). Noun Phrase Complementation in Persian. PhD Dissertation, University of Illinois at Urbana-Campaign.