KİNDÎ’DE NEFS, BEDEN VE KÖTÜLÜK

Bedenle ilişkisinden dolayı varlık mertebeleri içerisinde önemli bir konuma ve değere sahip olan nefs; özü itibariyle aklî, işlevi itibariyle cismanî varlıkları yetkinliğe ulaştıran varlık alanıdır. Kindî felsefesinde, bir bedene ve bir nefse sahip olan insanın bedenin olumsuz güçlerinden kurtulması ve özsel yetkinliğine ulaşması nefs ile mümkündür. Bu minvalde nefs, insanın arzu ve öfke kuvvelerine karşı koruyucu kalkan vazifesi görmekte, insanı bedenin ihtiraslarından kurtarmak suretiyle kötülüğün ortaya çıkmasına mani olmaktadır. Zira nefs olmadan arzu ve öfke kuvvelerine sahip olan bedenin isteklerine engel olmak mümkün değildir. Bu makale, Kindî felsefesinde nefsin bedenle ilişkisini ve bu ilişkiden kaynaklanan kötülüğün tezahürünü ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır.  

NAFS, BODY AND EVIL IN THE WORDS OF KINDÎ

The nafs, which has an important position and value within the order of beings due to its relation to the body, is inherently intellectual; functionally the realm of entities, which reaches the corporeal beings to the perfection. According to Kindî philosophy it is possible for a person who has a body and a soul can get rid of the negative forces of the body and reaches up its essential perfection through the nafs. In this manner, the nafs functions as a protective shield against the faculties of desire and anger of the human being and prevent the evil by saving the human from the passions of the body. Because it is not possible to prevent the wishes of the body, which has the faculties of desire and anger, without the function of the soul. This study elaborates on the relation of the nafs to the body and the resultant evil because of this in Kindî philosophy.

___

  • Esûlûcyâ, Bedevi, Abdurrahman. Eflutin inde’l Arab içinde, 1-164. Kahire: Mektebetü’n-Nehdati’l- Mısriyye, 1955.
  • Guthrie, Kenneth Sylvan Numenius. The Father of Neo-Platonism, London: Comparative Literature Press, 1917.
  • Kayaalp, Ümran. “Kindî’nin Nefs Algısı ve Ahlak Anlayışındaki Yeri”. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, 2015.
  • Kindî. Felsefi Risaleler. çev. Mahmut Kaya. İstanbul: Klasik Yayınları, 2002.
  • Plutarch. Moralia Volume V, (İsis and Osiris). Translate by Frank Cole Babbitt. Hardvard: Harvard University Press, 1999.
  • Uysal, Enver. “Kindî ve Fârâbî’de Akıl ve Nefs Kavramlarının Ahlâkî İçeriği”. Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi 13,sy. 2 (2004): 141-156.