İMÂM MÂTÜRÎDÎ’NİN YETİȘTİĞİ İLMÎ ORTAM VE SEMERKANT’TA İLİM MERKEZLERİ

Ehl-i Sünnetin yaşayan iki itikad/kelâm mezhebinden birinin imamı kabul edilen, kaleme aldığı birçok eseri ile İslâm toplumu üzerinde günümüze kadar büyük etkiler oluşturan İmam Mâtürîdî, Semerkant’ın Mâtürîd mahallesinde doğmuş ve 333/945 tarihinde yine bu kadim şehirde vefat etmiştir. İmam Mâtürîdî’nin hayatı hakkında maalesef günümüze fazla bir bilgi ulaşmamıştır. Bununla birlikte bu büyük âlimin içinde doğup büyüdüğü, yetiştiği ve ömrünün tamamını orada geçirdiği ve kadim zamanlardan beri Mâverâünnehir’in başşehri konumunda olan Semerkant’ta o günkü ilmî ortam ve ilim öğrenme merkezlerini bize ulaşan bir takım ana kaynak ve araştırma eserlerle ortaya koyabiliriz. Nitekim daha Bağdat, Dımaşk ve Kâhire gibi başşehir ve ana merkezlerde medreselerin varlığından bahsedilmezken Sâmânîler döneminde Semerkant ve çevre şehirlerde medrese yapılarının ilk örnekleri görülmekte, İmam Mâtürîdî’nin yaşadığı bu dönemde Semerkant’ta Dâru’l- Cüzcâniyye, Dâru’l-Iyâziyye, Kusem b. Abbâs gibi medreselerin varlığından haberdar olmaktayız. Yine bu dönemde Sâmânî hükümdarlarının ilme ve âlimlere büyük değer verdiğine, saraylarını ve oluşturdukları zengin saray kütüphanelerini âlimler için ardına kadar açtıklarına şahit olmaktayız. Netice olarak eski tarihlerden itibaren birçok din ve düşünce yapısının himaye gördüğü, dolayısıyla canlı kültürel bir ortamın var olduğu bu şehir, İslâm döneminde de aynı özelliğini büyük oranda devam ettirmiştir. Her ne kadar şehirdeki bu zengin kültürel yapı İslâm inanç ve akidesine ters, bölgede birçok düşünce yapısının ortaya çıkmasına yol açsa da aynı zamanda bu aykırı düşünceler karşısında İslâm’ı ve onun akîdevi yapısını sağlam bir şekilde savunan İmâm Mâtürîdî ve onun yolunu takip eden güçlü kelâmcıların bu şehir ve bölgede yetişmesine vesile olmuştur.

___

  • أحمد، الباحث التركي الكبير ماتريدي والماتريدية . اسطنبول: منشورات أنصار، 2017 .
  • أحمد، "حياة وأعمال وآراء الإمام ماتريدي". كتاب وقائع ندوة أولوغ بير جنار الإمام ماتوريدي الدولية 2014 April 30-28 Eskişehir (. إد. أحمد كارتال. 21 - 30 . اسطنبول: مركز الدراسات الشرقية، 2014 .
  • أفكو، علي، الإسماعيلية في خراسان وما وراء النهر. اسطنبول: منشورات أكاديمية مرمرة، 2018 .
  • أيدينلي، عثمان. تاريخ سمرقند من الفتح إلى سقوط السامانيين ) 93 - 389 / 999-711 (. اسطنبول: منشورات 2011 ،ISAM .
  • أيدينلي، عثمان. "الديناميكيات الاقتصادية والاجتماعية والثقافية لحوض صغديان في الفترة حتى الهيمنة الإسلامية )القرن الثاني(" مجلة الدراسات الإسلامية 32 ) 2014 (: 99 - 126 .
  • بارتولد، فاسيلي فيلاديميروفيتش. التركية حتى الغزو المغولي. بكل سرور. حق دورسون يلدز. أنقرة: الخسائر التركية، 1990 .
  • بارتولد، فاسيلي فلاديميروفيتش. محاضرات عن التاريخ التركي لآسيا الوسطى، اسطنبول: مطبعة 1927 ،Evkaf .
  • بارتولد، فاسيلي فلاديميروفيتش. أربع دراسات عن تاريخ الوسط لم تُترجم أبدًا من الروسية إلى الإنجليزية. في مينورسكي. 3 مجلدات. ليدن: 1962 ،EJ Brill .
  • بارتولد، فاسيلي فلاديميروفيتش. آسيا الوسطى: التاريخ والحضارة. عبر. احسان باتور. اسطنبول: منشورات سيلينج، 2010 .
  • بزازي، حافظ الدين محمد بن محمد بن شهاب الحريزمي الكرداري. مناقب ابي حنيفة. 2 المجلد. بيروت 1981 .
  • بوسورث كليفورد إدموند. الغزنويون إمبراطوريتهم في أفغانستان وشرق إيران ) 994 - 1040 (. بيروت: مكتبة لبنانو، 1973 .