Güneş enerjisi ile elektrik üretiminde örnek uygulamalar

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri ve enerji kaynaklarının temeli olan güneş enerjisi, ülkemiz için güneş alma potansiyeli dikkate alındığında enerji üretim kaynakları arasında en baskın olanıdır. Ülkemizde güneş enerjisi kullanılarak elektrik enerjisi üretimi konusu oldukça yaygınıdır. Ayrıca elektrik enerjisi üretiminde güneş enerjisini kullanan birçok Avrupa Birliği ülkesinden daha yüksek bir güneş enerjisi potansiyeli bulunmaktadır. Bu çalışmada, güneş enerjisinin Türkiye ve Dünya açısından değerlendirilmesi yapılarak elektrik enerjisi üretimindeki yöntemleri vurgulanmıştır. Güneş kuşağında bulunan ülkemizin ışınım değerleri kullanılarak İstanbul'da ve İzmir’de kurulu kobilerdeki elektrik santralinin kendi ihtiyacı olan elektrik enerjisinin üretimi ve tüketemediği enerjinin kalanını şebekeye aktarılması ile ilgili incelemeler yapılmıştır.

Case studies in electricity generation with solar energy

Solar energy, which is one of the renewable energy sources and the main of energy resources, is the most dominant among energy generetion sources, considering the solar potential for our country. Our country has advanced in producing electricity using solar energy and has much more solar energy potential than European Union countries that produce electricity from solar energy. In this study solar energy has been examined from the view of Turkey and World and explained the electric energy production methods. Using Turkey solar band sunlight values, for a small and medium sized enterprices electricity demand installed in İstanbul and İzmir has been analysed, dizayned and produced with solar energy and required analysis has been done forunused energy transferred to the main electricity network.

___

  • [1] Aksoy MH. Güneş ve rüzgâr enerjisi ile çalışan su pompalama sisteminin deneysel incelenmesi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, Türkiye, 2011.
  • [2] Öztürk HH. “Güneş Enerjisinden Fotovoltaik Yöntemle Elektrik Üretiminde Güç Dönüşüm Verimi ve Etkili Etmenler”. TMMOB EMO, Elektrik Tesisat Ulusal Kongresi, İzmir, Türkiye, 18–21 Ekim 2017.
  • [3] Kapluhan E. “Enerji coğrafyasi açisindan bir inceleme: güneş enerjisinin dünya’daki ve Türkiye’deki kullanim durumu”. Coğrafya dergisi, (29), 70-98, 2014.
  • [4] Keskin, E. Türkiye iklim koşullarında fotovoltaik güç sistemlerinin tasarımı ve maliyet analizi, Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2012
  • [5] Rüstemli S. ve Dinçer F. “Van İli Elektrik Enerjisi Üretiminde Güneş Enerjisinin Mevcut Durumu ve Geleceği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(1), 22-33, 2011.
  • [6] CBS Akademi “Solar Enerji Potansiyeli Haritası”. https://cbsakademi.ibb.istanbul/solar-enerji-potansiyeli-haritasi/(01.03.2021)
  • [7] Dinçer F. “Türkiye'de Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Potansiyeli-Ekonomik Analizi ve Ab Ülkeleri ile Karşılaştırmalı Değerlendirme”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(1), 2011.
  • [8] Canka Kılıç F. “Güneş Enerjisi, Türkiye’deki Son Durumu ve Üretim Teknolojileri”. Mühendis ve Makine, (671), 28-40, 2015.
  • [9] Karataş A. Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi, Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ, Türkiye, 2012.
  • [10] Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS). http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php (20.04.2020)