DİN FELSEFESİ - FELSEFE

Din Felsefesi- Felsefe başlıklı bu metinde tartışılan üç temel konu sırasıyla şunlardır: 1. Felsefeden ne anlaşıldığı ele alınmakta ve düşünce tarzı olarak felsefenin sahip olduğu nitelikler değerlendirilmektedir. Felsefenin felsefe dışı alanlarla ilişkileri üzerinde durulmaktadır. 2. Din felsefesinin ne anlama geldiği ve Tanrı ile dinin felsefede hangi bağlamlarda araştırma konuları yapıldıkları konu edinilmektedir. Son iki yüz yıldır devam eden din felsefesi konularının neler oldukları dile getirilmektedir. Ayrıca Türkiye gerçeğinden hareketle 21.yüzyılda din felsefesi konularının neler olabileceğine ilişkin bir liste sunulmaktadır. 3. Din felsefesi konusu olarak dinin yapısını belirleyen unsurların neler olduğu tartışılmaktadır. Bu bağlamda dinin dayandığı ilkeler kısaca yorumlanmaktadır.

Philosophy of Religion – Philosophy

The three main themes discussed in this text, Philosophy of Religion and Philosophy, are as follows: 1. What is understood from philosophy is discussed and the qualities of philosophy as a way of thinking are evaluated. The relationship between philosophy and non-philosophical areas is emphasized. 2. What the meaning of philosophy of religion is and in which contexts God and religion are questioned in philosophy. The main topics of philosophy of religion, which have been going on for the last two hundred years, are expressed. It also offers a list of what could be the subject of philosophy of religion in the 21st century Turkey. 3. As the subject of philosophy of religion, what determines the structure of religion are discussed. In this context, the principles on which religion bases are briefly interpreted.

___

  • AYDIN, Mehmet S. Din Felsefesi. Ankara: Selçuk Yayınları, 1992.
  • BIÇAK, Ayhan. Evren Tasavvuru: Kendini Bilmek ya da Evreni Kurmak. İstanbul: Dergah Yayınları, 2012.
  • BIÇAK, Ayhan. Felsefenin Kuruluşu. İstanbul: Dergah Yayınları, 2017.
  • BIÇAK, Ayhan. Felsefenin Yapısı ve Sorunları. İstanbul: Dergah Yayınları, 2018.
  • COPAN, Paul ve MEISTER, Chad. “Giriş,” Din Felsefesi: Klasik ve Güncel Sorunlar içinde. der. P. Copan ve C. Meister. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2018.
  • EVANS, C. Stephan ve MANIS, R. Zachary. Din Felsefesi: İman Üzerine Rasyonel Düşünme. çev. Ferhat Akdemir. Ankara: Elis Yayınları, 2010.