Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde B1 Düzeyinde Dinleme Sınavı Geliştirme

Türkçenin yabancı dil olarak öğrenimi yurtiçi ve yurtdışında gittikçe çoğalmaktadır. Bu talep artışı beraberinde öğretmen ve materyal arayışını da getirmiştir. Materyal hazırlamada kitaplara ve eğitim programlamasına odaklanılmış, sınav hazırlama konusunda yürütülen çalışmalar sınırlı kalmıştır. Günümüzde uluslararası geniş kitleye uygulanabilecek tek bir Türkçe yeterlik sınavı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu araştırmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde uluslararası geçerlikte kullanılabilecek B1 dinleme sınavı geliştirmek hedeflenmiştir. Bu amaçla, Avrupa Ortak Başvuru Metni B1 düzeyi, Weir (2005) sosyal-bilişsel çerçevesi, güvenirliği ve geçerliği kanıtlanmış, yaygın olarak kullanılmakta olan diğer dil sınavları incelenerek tüm bir sınav hazırlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde dinleme tanımı, yabancı dil olarak Türkçe’de dinleme, dinleme becerisinde karşılaşılan problemler ve sınav geliştirme konuları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde nasıl sınav hazırlanacağı üzerine yoğunlaşılmış ve farklı dillerde yaygın olarak kullanılan yeterlik sınavları incelenmiştir. Hazırlanan sınav 31 katılımcıya uygulanmış ve üçüncü bölümde katılımcıların yanıtları doğrultusunda sınav incelenmiştir. İncelemede uygulamanın ardından katılımcılara ve sınavı gerçekleştiren öğreticilere sınavla ilgili yönlendirilen değerlendirme formu da kullanılmıştır. Sınav ve form sonuçları doğrultusunda sınavın geçerliği ve güvenirliği tartışılmıştır. Son olarak sınavın sınırlılıkları ve ileride kullanılabilecek versiyonları için öneriler sunulmuştur. Uygulamada kullanılan sınav harici bu formatta hazırlanan diğer örnek sınavlar ekte öneri olarak sunulmuştur.

Development of a B1 Listening Test for Learners of Turkish as a Foreign Language

The number of learners of Turkish as a foreign language is increasing, which emphasizes the need for teachers and materials. However, the preparation of course books and curriculum development are emphasized while preparing materials. The number of studies relevant to test development is quite limited. There is no single Turkish examination that can be used internationally. This study aims to develop an internationally valid B1-level Turkish listening examination for learners of Turkish as a foreign language. For this purpose, the Common European Framework’s (CEFR) B1 level, Weir’s (2005) socio–cognitive framework, and other language examinations that are being used internationally, which were approved as being valid and reliable were examined, and an entire examination was developed with reference to the aforementioned tests. The first section of this paper focuses on the definition of listening, listening in Turkish as a foreign language, problems related to listening skills and examination development. In the second section, the ways to develop an examination as well as commonly used examinations in other languages are discussed. The third section details the administering of the listening examination created for this study to 31 participants. The section then continues to discuss and analyze the examination based on participants’ responses. An examination evaluation form that was administered after the examination to the participants and the teachers who conducted the examination is also discussed, as well as the examination’s validity and reliability based on its results and the evaluation form. Finally, limitations and suggestions for further versions of the examination are discussed. In addition to the examination developed for this study, samples of other examinations using the same format are provided in the addendum.

___

  • Bachman, L. F., Palmer, A.S. (1996). Language Testing in Practive: Designing and Developing Useful Language Tests, Oxford University Press.
  • Brown, D. J. (1996). Testing in Language Programs.
  • Buck, G. (2002). Assessing Listening Ed. by J.Charles Alderson & Lyle F. Bachman, Cambridge University Press.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Örnekleme Yöntemleri 01.02.2021 tarihinde http://w3.balikesir.edu.tr/~msackes/wp/wp-content/uploads/2012/03/BAY-Final-Konulari.pdf adresinden alındı.
  • Field, J. (2013). Cognitive Validity, Chapter 3, Ed. by Ardeshir G. & LyndaT., Examining Listening, pp. 77-151.
  • Field, J. (2009). Listening in the Language Classroom, Cambridge University Press.
  • Fulcher, G., Davidson, F. (2007). Language Testing and Assessment: An Advanced Resource Book, London & New York.
  • Güler, N. (2019). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, 14. Baskı, Pegem Akademi.
  • Gülle, T. (2015). Development of a Speaking Test for Second Language Learners of Turkish (İkinci Dil olarak Türkçe Konuşma Testi Geliştirilmesi), Boğaziçi Üniversitesi.
  • Heaton, J.B. (1990). Writing English Language Tests, Longman.
  • Hughes, A. (2003). Testing for Language Teachers, 2nd ed., Cambridge University Press.
  • Işıkoğlu, M. (2015): Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Kullanılan Yeterlik Sınavlarının Madde Yazımı Bakımından İncelenmesi (Mersin ve Sakarya Üniversiteleri Örneği), Atatürk Üniversitesi.
  • Larsen-Freeman, D. (2000). Techniques and Principles in Language Teaching, Oxford University Press.
  • Mackey, A., Gass, S. M. (2005). Second Language Research: Methodology and Design, Lawrence Erlbaum Associates Publishers.
  • Richard, Jack C. (1983). Listening Comprehension: Approach, design, procedure, Volume 17, Issue 2, TESOL Quarterly.
  • Richards, J., Rodgers, T.S. (2002). Approaches and Methods in Language Teaching, Cambridge University Press.
  • Rost, M. (1990). Listening in Langauge Learning.
  • Tekin, H. (2000). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Yargı Yayınları.
  • Tozlu, E. (2017). The Development of a Listening Test for Learners of Turkish as a Foreign Language, Boğaziçi Üniversitesi.
  • Weir, C. J. (2005). Language Testing and Validation: An Evidence-Based Approach.
  • Yıldırım, A. , Şimşek, H. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, 6. Baskı, Seçkin Yayıncılık.