Irak Türklerinin Eğitimde Dil Tercihleri

Bu araştırmanın amacı, Irak’ta yaşayan Türklerin çocukları için tercih ettikleri eğitim dili ve uygun gördükleri genel eğitim diline yönelik düşüncelerini tespit etmektir. Araştırma grubunu Irak’ta Türklerin yoğunlukla bulundukları ve diğer etnik gruplarla bir arada yaşadıkları Kerkük, Selahaddin, Erbil ve Musul illerindeki 474 Türk katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” ve Türk katılımcılara yönelik dil tercihi anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocukların eğitim dili olarak %33,5 oranında en çok Arapça tercih edilirken genel eğitim dili %33,3 oranında en çok iki dilli (Türkçe ve Arapça dillerinde) eğitim olması tercih edilmiştir.

Iraqi Turks’ Language Preferences in Education

The aim of this research is to identify the language Turks living in Iraq mostly prefer and feel is appropriate for their children’s education and to discover their ideas on this topic. The target group consists of 474 Turks living in provinces such as Kirkuk, Salahaddin, Erbil, and Mosul, where the Turk population is especially focused. The study “Iraqi Turks’ Language Preferences in Education” uses a researcher-developed personal information form as well as a language preference questionnaire to collect the data. Pearson Chi-square test was used in the analysis of the data. As a result, 33.5% of respondents were found to prefer Arabic as the language of education and 33.3% to prefer a multilingual education language with Turkish and Arabic as the language of instruction.

___

  • Akkan, Erdoğan (1999). Irak, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı.
  • Bosnalı, S. (2007). İran Azerbaycan Türkçesi Toplumdilbilimsel Bir İnceleme. İstanbul: Sanat Kitabevi
  • Dmeral, İbrahim. Tarihsel Süreç İçersinde Irak’ta Türkçe Eğitimi ve Öğretimi (1918-2014), Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014.
  • Duman, Bilgay. (Haziran, 2014). Irak’ta 2014 Seçimleri IŞID Operasyonları ve Irak’ın Geleceği, Orsam, Rapor No. 190.
  • Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Saatçi, Suphi. (2007). Tarihten Günümüze Irak Türkmenleri, İstanbul: Ötüken Neşriyat
  • Elektronik Kaynak
  • Hürmüzlü H. (2017): Irak’ta Türkçe Eğitimin Tarihçesi ve Hukuki Boyutu, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi https://www.orsam.org.tr/tr/irak-ta-turkce-egitimin-tarihcesi-ve-hukuki-boyutu/ 10 Ağustos 2022
  • Irak Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, Irak Anayasaları (Çevrimiçi) https://www.hjc.iq/destor/ 2 Ağustos 2022.