TRAVMA, KORKU VE YAZI ARASINDA: HÉLÈNE CIXOUS'NUN GİZLİ MELEK BAŞLIKLI YAPITI

Hélène Cixous'nun 1991 yılında yayımlanan Gizli Melek başlıklı yapıtı travmayı, korkuyu ve yazıyı bir araya getiren bağları inceler. Korkunun kaynağını oluşturan, dile getirilemez nitelikteki travmatik olaylar, yazı sayesinde ortaya çıkma olanağı bulurlar. Söz konusu olayların öykülenmesi, bundan böyle yaratıcı bir tanıklığın ayrıcalıklı alanı olacak yeni bir yazınsal uzam oluşturmak amacıyla, her tür yıkıcı gücün sorgulanmasını gerektirir. Bu sorgulamada, hem yıkıcı hem de yaratıcı duygular olan korku, öfke, acı ve haz önemli bir yere sahiptir.

Entre le traumatisme, la peur et l'écriture: L'Ange au Secret d'Hélène Cixous

Publié en 1991, L'Ange au Secret d'Hélène Cixous explore les liens qui unissent le traumatisme, la peur et l'écriture. Sources de la peur, les événements traumatiques de nature inracontable, trouvent grâce à l'écriture le moyen de se manifester. La narration de ces événements nécessite la mise en question de toute force destructrice afin de créer un nouvel espace d'écriture qui serait dès lors le lieu privilégié d'une témoignage créatif. Dans cette mise en question, la peur, la colère, la douleur et la joie, en tant que sentiments à la fois destructeurs et créateurs occupent une place de choix.

___

CALLE GRUBER, Mireille, CIXOUS, Hélène. (1994). Hélène Cixous, Photos de Racines. Paris: Des femmes.

CIXOUS, Hélène. (1991). L'Ange au Secret. Paris: Des femmes.

CIXOUS, Hélène. (2010). Le Rire de la Méduse et autres ironies. Paris: Galilée.

DOSTOYEVSKİ, Fyodor Mihayloviç. (2008). Cinler. (Çev. Vedat Gülek). II. Cilt. İstanbul: İnkılap.

HERMAN, Judith. (2011). Travma ve İyileşme, Şiddetin Sonuçları, Ev İçi İstismardan Siyasi Teröre. (Çev. Tamer Tosun). İstanbul: Literatür.

KRISTEVA, Julia. (2007). Ruhun Yeni Hastalıkları. (Çev. Nilgün Tutal). İstanbul: Ayrıntı.

KRISTEVA, Julia. (2009). Kara Güneş, Depresyon ve Melankoli. (Çev. Nilgün Tutal). İstanbul: Ayrıntı.