FANTASTIC METAMORPHOSES AND THE SUBVERSION OF TRADITIONAL GENDER ROLES IN CHRISTINA ROSSETTI'S 1 SPEAKING LIKENESSES

Times Literary Supplement tarafından "alışılmışın dışında uygunsuz bir kitap" olarak nitelendirilen Christina Rossetti'nin Speaking Likenesses (1874, "Konuşan Suretler") adlı eseri, bir çerçeve hikaye tarafından iç içe örülmüş üç farklı hikayeden oluşmaktadır. Lewis Carroll'ın Alice Harikalar Diyarında ve Aynanın İçinden adlı kitaplarından ilham alan Rossetti, fantastik değişimlere uğrattığı çocuk kahramanlarına kendilerinin en az sevilen yönlerini göstermeyi amaç edinir. Bu bağlamda, özellikle ilk ve son hikayelerdeki karakterler, tuhaf bir şekilde biçimleri bozulmuş kendilerine benzeyen ikizlerinin kusur ve noksanlıklarıyla aslında kendileriyle yüzleşirler. Toplumdaki radikal değişimlerin, sonuç olarak Viktoryen Ortaçağ Dirilişi'ne sebep olduğu bir dönemde yazılmış olan bu eser, Rossetti'nin peri masallarına olan ilgisi açısından oldukça önemlidir. İlk bakışta hikayeler geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini destekler görünse de çerçeve hikâye, hikâye anlatıcısı Teyze karakteriyle alay ederek bu savı yerle bir eder. Rossetti, Teyze karakteri aracılığıyla Viktorya toplumunda kadınlar ve erkekler için farklı işleyen çifte standartları hicveder. Ek olarak, bu hikayeler yoluyla Rossetti, Viktorya Dönemi'nde ortaya çıkan ve uyum sağlayabilenin zayıf olanı yok ederek var olmasını; yani erkeğin toplumda kadını yok ederek var olmasını, gerektiren sosyal Darwinism'ine olan ilgiyi eleştirerek dinsel ahlaki öğretileri savunur. Sonuç olarak, Speaking Likeness ("Konuşan Suretler") adlı eserinde Rossetti, toplumun eril ve dişiler için "münasip" olarak nitelediği davranışları toplumun çifte standartları bağlamında eleştirir. Fantastik dönüşümler yoluyla kadınları, Viktorya toplumunun cinsel ve sosyo-ekonomik mağduriyetlerinden kurtarır.

CHRİSTİNA ROSSETTİ'NİN SPEAKING LIKENESSES (“KONUŞAN SURETLER”) ADLI ESERİNDE FANTASTİK BAŞKALAŞIMLAR VE GELENEKSEL CİNSİYET ROLLERİNİN TERS-DÜZ EDİLMESİ

Times Literary Supplement tarafından “alışılmışın dışında uygunsuz bir kitap” olaraknitelendirilen Christina Rossetti'nin Speaking Likenesses (1874, “Konuşan Suretler”) adlıeseri, bir çerçeve hikaye tarafından iç içe örülmüş üç farklı hikayeden oluşmaktadır. LewisCarroll'ın Alice Harikalar Diyarında ve Aynanın İçinden adlı kitaplarından ilham alanRossetti, fantastik değişimlere uğrattığı çocuk kahramanlarına kendilerinin en az sevilenyönlerini göstermeyi amaç edinir. Bu bağlamda, özellikle ilk ve son hikayelerdekikarakterler, tuhaf bir şekilde biçimleri bozulmuş kendilerine benzeyen ikizlerinin kusur venoksanlıklarıyla aslında kendileriyle yüzleşirler. Toplumdaki radikal değişimlerin, sonuçolarak Viktoryen Ortaçağ Dirilişi'ne sebep olduğu bir dönemde yazılmış olan bu eser,Rossetti'nin peri masallarına olan ilgisi açısından oldukça önemlidir. İlk bakışta hikayelergeleneksel toplumsal cinsiyet rollerini destekler görünse de çerçeve hikâye, hikâyeanlatıcısı Teyze karakteriyle alay ederek bu savı yerle bir eder. Rossetti, Teyze karakteriaracılığıyla Viktorya toplumunda kadınlar ve erkekler için farklı işleyen çifte standartlarıhicveder. Ek olarak, bu hikayeler yoluyla Rossetti, Viktorya Dönemi'nde ortaya çıkan veuyum sağlayabilenin zayıf olanı yok ederek var olmasını; yani erkeğin toplumda kadınıyok ederek var olmasını, gerektiren sosyal Darwinism'ine olan ilgiyi eleştirerek dinselahlaki öğretileri savunur.Sonuç olarak, Speaking Likeness (“Konuşan Suretler”) adlı eserinde Rossetti, toplumuneril ve dişiler için “münasip” olarak nitelediği davranışları toplumun çifte standartlarıbağlamında eleştirir. Fantastik dönüşümler yoluyla kadınları, Viktorya toplumununcinsel ve sosyo-ekonomik mağduriyetlerinden kurtarır.

___

  • Armitt, Lucie. Theorising the Fantastic. London: Arnold, 1996.
  • Attebery, Brian. Strategies of Fantasy. Bloomington: Indiana UP, 1992.
  • Bacchilega, Cristina. Postmodern Fairy tales: Gender and Narrative Strategies. Philadelphia: U of Pennsylvania P, 1997.
  • Auerbach, Nina and U. C. Knoepflmacher. Forbidden Journeys: Fairy Tales and Fantasies by Victorian Women Writers. Chicago: U of Chicago P, 1992.
  • Bakhtin, Mikhail. Rabelais and His World. Trans. Héléne Iswolsky. Bloomington: Indiana UP, 1984.
  • Bettelheim, Bruno. The Uses of Enchantment: The Meaning and Importance of Fairy Tales. New York: Vintage, 1989.
  • Briggs, Julia. “Speaking Likenesses: Hearing the Lesson.” The Culture of Christina Rossetti: Female Poetics and Victorian Contexts. Eds. Mary Arsenau, Antony H. Harrison and Lorraine Janzen Kooistra. Athens: Ohio UP, 1999. 212-231.
  • Burlinson, Kathryn. “‘All Mouth and Trousers’: Christina Rossetti’s Grotesque and Abjected Bodies.” Women’s Poetry, Late Romantic to Late Victorian: Gender and Genre, 1830-1900. Eds. Isobel Armstrong and Virginia Blain. London: Macmillan, 1999. 292-312.
  • ---. Kathryn. Christina Rossetti. Plymouth: Northcote, 1998.
  • Clark, Beverly Lyon. Reflections of Fantasy: The Mirror Worlds of Carroll, Nabakov, and Pynchon. New York: Peter Lang, 1986.
  • Egoff, Sheila A. Worlds Within: Children’s Fantasy from the Middle Ages to Today. Chicago: American Library Association, 1988.
  • McGillis, Roderick. “Simple Surfaces: Christina Rossetti’s Work for Children.” The Achievement of Christina Rossetti. Ed. David A. Kent. Ithaca: Cornell UP, 1987. 208-230.
  • Le Guin, Ursula K. The Language of the Night: Essays on Fantasy and Science Fiction. Rev. Ed. London: Women’s Press, 1989.
  • Houghton, Walter E. The Victorian Frame of Mind: 1830-1870. New Haven: Yale UP, 1964.
  • Howarth, Janet. “Gender, Domesticity, and Sexual Politics.” The Nineteenth Century: The British Isles: 1815-1901. Oxford: Oxford UP, 2000. 163-193.
  • Hughes, Linda K. “1870.” Herbert F. Tucker. A Companion to Victorian Literature and Culture. Malden, Massachusetts: Blackwell, 1999. 35-50.
  • Hyles, Vernon. “The Poetry of the Fantastic.” The Poetic Fantastic: Studies in an Evolving Genre. Eds. Patrick D. Murphy and Vernon Hyles. New York: Greenwood, 1989. 1-9.
  • Jackson, Rosemary. Fantasy: The Literature of Subversion. London: Routledge, 1988.
  • Leighton, Angela. “Victorian Women’s Poetry: Text and Context.” Proceedings of the XVth All-Turkey English Literature Conference, 6-8 April, 1994: Text and Context in Victorian Literature. Hacettepe University. Ankara: Sum, 1995. 13- 24.
  • Lüthi, Max. Once Upon a Time: On the Nature of Fairy Tales. Trans. Lee Chadeayne and Paul Gottwald. New York: Ungar, 1970.
  • Matthew, Colin. Introduction. The Nineteenth Century: The British Isles: 1815-1901. Oxford: Oxford UP, 2000. 1-38.
  • Patmore, Coventry. “From The Angel in the House.” The Norton Anthology of English Literature.Eds. M. H. Abrams et al. 7th Ed. 2 Vols. New York: Norton, 2000. 1723-1724.
  • Poston, Lawrence. “1832.” Herbert F. Tucker. A Companion to Victorian Literature and Culture. Malden, Massachusetts: Blackwell, 1999. 3-17.
  • Powell, David. Nationhood and Identity: The British State since 1800. London: Tauris, 2002.
  • Rossetti, Christina. “Speaking Likenesses.” Selected Prose of Christina Rossetti. Eds. David A. Kent and P. G. Stanwood. New York: St. Martin’s Press, 1998.
  • Slusser, George. Intro. “Of Foods, Gods, and Men: The Theory and Practice of Science Fictional Eating.” Foods of the Gods: Eating and the Eaten in Fantasy and Science Fiction. Eds. Gary Westfahl, George Slusser and Eric S. Rabkin. Athens: U of Georgia P, 1996. 1-18.
  • Spivack, Charlotte. “‘The Hidden World Below’: Victorian Women Fantasy Poets.” The Poetic Fantastic: Studies in an Evolving Genre. Eds. Patrick D. Murphy and Vernon Hyles. New York: Greenwood, 1989. 53-64.
  • Sussman, Henry. “Industrial.” Herbert F. Tucker. A Companion to Victorian Literature and Culture. Malden, Massachusetts: Blackwell, 1999. 244-257.
  • Tatar, Maria. Off With Their Heads!: Fairy Tales and the Culture of Childhood. Princeton: Princeton UP, 1992.
  • Todorov, Tzvetan. The Fantastic: A Structural Approach to a Literary Genre. Trans. Richard Howard. Ithaca: Cornell UP, 1975.
  • Tolkien, John Ronald Reuel. “On Fairy Stories.” Poems and Stories. Hammersmith, London: HarperCollins, 1992. 116-188.
  • Warner, Marina. From the Beast to the Blonde: On Fairy Tales and Their Tellers. New York: Farrar, Straus and Giroux, 1994.
  • Zipes, Jack. The Great Fairy Tale Tradition: From Straparola and Basile to The Brothers Grimm. New York: W. W. Norton, 2001. 845-869.