KİBİN ve KİBİK EDATLARININ YAPILARI HAKKINDA BAZI TESPİTLER

Türkçenin zenginlikleri arasında değerlendirilen edatların pek çoğu takip edemediğimiz dönemlerde edatlık işlevini kazanmıştır. Bu sebeple yapıları hakkında yapabildiğimiz tespitler sınırlıdır. Ancak takip edebildiğimiz dönemlerde ortaya çıkan bazı edatların yapıları hakkında da araştırmacılar arasında bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmada Kâşgarlı’nın Oğuzca kaydıyla verdiği ve gelişimini nispeten takip edebildiğimiz kibi edatının ortaya çıkışını, Türk dilinin konuşulduğu bütün sahalara yayılışını ve varyantlarını aktarmaya çalıştık. Ayrıca kibi edatının varyantları arasında yer alan ve araştırmacılar arasında yapıları hakkında bir fikir birliği bulunmayan kibin ve kibik oluşumları hakkında tespitlerde bulunmaya çalıştık.
Anahtar Kelimeler:

edat, kibin, kibik

___

  • AKÇAY, Hasan (1999). Ahmedî’nin İskender-nȃmesi –Transkripsiyonlu Metin- Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • AKSAN, Yeşim, et al. (2012). Construction of the Turkish National Corpus (TNC). In Proceedings of the Eight International Conference on Language Resources and Evaluation (LREC 2012). İstanbul. Turkiye. http://www.lrec-conf.org/proceedings/lrec2012/papers.html
  • AKSOY, Ömer Asım, DİLÇİN Dehri (2009). Tarama Sözlüğü, C. 3, Ankara: TDK Yay.
  • AKYOL, Senem (2006). Manisa Merkez Kuzeybatı Köylerinin Ağız Özellikleri, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Manisa.
  • ALKAYA, Ercan (2002). Kuzey Grubu Türk Lehçelerinde Edatlar, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yayınlanmamış Doktora Tezi, Elazığ.