DİLİN KÖKENİ ARAYIŞLARI 4: NEANDERTALLERİN DİLİ VAR MIYDI?-I

Dilin evrimi insanın evriminden bağımsız değerlendirilemez. Dil, insanın bir “özelliğidir” ve bu özelliğin hem kültürel hem de biyolojik temelleri vardır. Dilin köklerini araştırırken insanın evrimsel geçmişini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bugün sözcükleri üretmemizi ve anlamamızı sağlayan “mekanizma”nın parçalarını bilimin ayrı ayrı ele aldığını görüyoruz. Beyin, genler ve morfolojik yapı gibi farklı parçaların dile olan katkısı mercek altındadır. Bu özelliklerin insanda hangi zaman diliminden itibaren görüldüğü biyolojik antropolojinin fosiller üzerindeki çalışmalarıyla ortaya konmaktadır. Bilim dünyasında dilin insan türlerindeki görünümleri konusunda tartışmalar sürmektedir. Homo sapiens dışındaki insan türlerinde dil olup olmadığı büyük bir merak konusudur. Bu türler içinde en çok odaklanılan tür Neandertallerdir. Neandertaller, modern insana en yakın tür olarak kabul edilir. Bu incelemede Neandertallerin dili ile ilgili tartışmalar ele alınmaktadır. Neandertal ve dil ilişkisi iki bölümlük bir yazı dizisi şeklinde değerlendirilecektir. Bu ilk yazıda insanın evrimi ve insan türlerinin geçmişi hakkında bilim dünyasındaki son bulgular sunulmaktadır.

___

  • HARARI, Y. N. (2015). Hayvanlardan Tanrılara Sapiens (Çev. Ertuğrul Genç). İstanbul: Kolektif Yay.
  • HARRIS, E. (2017). Soyağacımızdaki Maymun (Çev. Begüm Kovulmaz). İstanbul: Koç Üniversitesi Yay.
  • HARVATI, K. (2015) “Neanderthals and Their Contemporaries”. Handbook of Paleoanthropology [W. Henke - I. Tattersall (ed.)], İkinci Baskı, Berlin: Springer, s. 2243-2280.
  • HARVATI, K. vd. (2019). “Apidima Cave Fossils Provide Earliest Evidence of Homo sapiens in Eurasia”. Nature, (10 Temmuz 2019), https://doi.org/10.1038/s41586-019-1376-z.
  • HELM WELKER, B. (2017). The History of Our Tribe: Hominini. New York: Open Suny Textbooks.