BATI BALKAN TÜRK AĞIZLARINA DAİR

“Batı Balkan Türk Ağızlarının Karşılaştırmalı Analizi” başlıklı doktora tezimin bilgileri doğrultusunda yürütülen bu çalışma, Batı Balkan Türk ağızlarının bazı tipik ve atipik dilbilimsel özelliklerini ortaya koyma ve böylece gelecekteki çalışmaları teşvik etme amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada yer alan konular kapsamlı bir literatür, kişisel deneyim ve saha çalışmalarına dayanarak teorik ve karşılaştırmalı analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bugüne dek yapılan ağız araştırmalarının sonuçlarına değinilerek çok dilliliğin Batı Balkan ağızlarının oluşumuna etkisi vurgulanmış ve söz konusu ağızlar standart Türkçeyle ve kendi aralarında karşılaştırılarak fonolojik, morfolojik, sentaks ve leksik özelliklerinin yanı sıra aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Buna dayanarak Batı Balkan Türk ağızlarının daha ayrıntılı bir sınıflandırılması önerisinde bulunulmuştur. Ayrıca Batı Balkan ağızlarının günümüzdeki durumuyla ilgili bilgiler sunulmuştur.

___

  • İBRAHİM, N. (1997). Vrapçişte ve Çevresi Türk Ağzı (Makedonya) (Yüksek Lisans Tezi), A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • JAŠAR NASTEVA, O. (1970), “Turskiot govor vo gostivarskiot kraj”, Zbornik za Gostivar, Gostivar: Sobranie na Opstinata Gostivar, S. 269-306.
  • JUSUF, S. (1987). Prizrenski turski govor, Jedinstvo, Priština.
  • KAFESOĞLU, İ. (1914). Türk Milli Kültürü, Ötüken, İstanbul.
  • KORKMAZ, Z. (1995). Türk Dili Üzerine Araştırmalar, TDK Yayınları: 629, I, II Cilt, Ankara.
  • KOWALSKI, T. (1926). “Osmanisch-türkische Volkslieder aus Mazedonien”, WZKM, Band XXXIII, S. 167-233.